STUDIU KPMG Talentul şi responsabilitatea corporativă - principalele preocupări ale liderilor în contextul pandemiei

G.U.
Comunicate de presă / 16 septembrie 2020

Talentul şi responsabilitatea corporativă - principalele preocupări ale liderilor în contextul pandemiei

Ca o consecinţă a pandemiei COVID-19, liderii unora dintre cele mai influente companii din lume consideră riscul privind talentul drept una dintre cele mai mari provocări pentru creştere şi acordă o atenţie sporită scopului companiei şi contribuţiei acesteia în societate, conform unui comunicat de presă. În primul studiu care evaluează cum au evoluat priorităţile liderilor executivi pe parcursul pandemiei, KPMG a desfăşurat două cercetări. Astfel, KPMG a intervievat 1.300 de lideri executivi în ianuarie şi februarie 2020, înainte ca pieţele să resimtă efectele pandemiei. Între 6 iulie şi 5 august, KPMG a derulat a doua cercetare împreună cu 315 lideri executivi pentru a obţine o imagine de ansamblu asupra schimbărilor în gândirea acestora ca rezultat al crizei.

Ediţia 2020 a studiului KPMG CEO Outlook arată că agenda liderilor s-a modificat substanţial de la începutul anului, pe măsură ce trenduri precum Responsabilitatea de Mediu, Socială şi Guvernanţa corporativă (RMSGC), programul flexibil de lucru şi transformarea digitală s-au intensificat. Analizând perspectivele de creştere în următorii trei ani, 32% dintre liderii executivi sunt în prezent mai puţin optimişti în ceea ce priveşte perspectivele de creştere în următorii trei ani faţă de începutul anului. Liderii sunt mai încrezători în trendul de creştere al propriei lor ţări (45%) şi mai încrezători în rezilienţa propriei afaceri în următorii trei ani.

Bill Thomas, Preşedinte Global şi CEO KPMG, a declarat: "Schimbarea semnificativă în priorităţile liderilor executivi din ultimele 6 luni este un indicator clar ca afacerile au fost nevoite să îşi schimbe foarte rapid strategia pentru a face faţă provocărilor aduse de pandemie. Liderii în afaceri din întreaga lume încearcă să gestioneze incertitudinea. Această criză a accelerat strategiile deja create pentru digitalizare şi responsabilitate socială. Totuşi, în anumite arii, planificarea pentru viitor a devenit mai dificilă, mai ales în ceea ce priveşte viitorul muncii şi al soluţionării problemelor. Aşadar, nu este o surpriză că liderii se concentrează pe importanţa talentului pentru susţinerea şi creşterea afacerilor viitorului."

Riscul privind talentul devine cel mai important pentru afaceri

In ianuarie, liderii executivi clasau riscul privind talentul pe locul 11 intre cele care afectau potenţialul de creştere. Cu toate acestea, de la începutul pandemiei, talentul a urcat în clasament până pe locul 1, devenind cea mai mare ameninţare pentru o afacere, devansând chiar lanţul de aprovizionare şi riscul de mediu.

Impactul personal al COVID-19 asupra liderilor

Patru din zece respondenţi (39%) au afirmat că sănătatea lor sau a unui membru de familie a fost afectată de virus, iar 55% şi-au modificat strategiile pentru pandemie din această cauză. Liderii executivi au fost afectaţi şi financiar, aproximativ două treimi (63%) indicând că şi-au modificat nivelul de compensaţie în urma crizei.

Digitalizarea îmbunătăţeşte rezilienţa operaţională

Liderii au investit considerabil în tehnologie în timpul carantinei şi anticipează o contribuţie semnificativă a transformării digitale pentru creşterea rezilienţei operaţionale a companiilor, pentru un plus de agilitate şi îmbunătăţire a focusului asupra clienţilor. Majoritatea respondenţilor (80%) confirmă că transformarea digitală a afacerii lor s-a accelerat în timpul pandemiei. Cel mai important progres s-a înregistrat la nivelul transformării digitale a operaţiunilor, 30% dintre respondenţi afirmând că situaţia curentă este avansată cu mai mulţi ani faţă de estimări. Este posibil ca două treimi (67%) dintre liderii executivi să investească mai mult capital în tehnologie decât în oameni, această tendinţă fiind o constantă încă de la studiul iniţial.

Focus pe misiune şi Responsabilitatea de Mediu, Socială şi Guvernanţa corporativă

În prima parte a acestui an, liderii au afirmat că organizaţiile lor pot juca un rol mai important în societate. Două treimi (65%) consideră că publicul se aşteaptă ca organizaţiile să îşi asume provocările sociale, iar trei sferturi (76%) sunt de acord că liderii sunt responsabili personal cu schimbarea în ceea ce priveşte provocările sociale, notează sursa citată.

Pandemia a încurajat liderii globali să se concentreze asupra rolului în societate şi să examineze cu atenţie practicile organizaţiilor pe care le conduc. Liderii intervievaţi de KPMG consideră că situaţia curentă i-a determinat să analizeze dacă obiectivele companiei îndeplinesc aşteptările părţilor interesate, 79% dintre ei afirmând că au re-evaluat scopurile organizaţiei în contextul pandemiei de COVID-19. Aceeaşi majoritate (79%) simte o conexiune emoţională cu obiectivele companiei mai puternică acum faţă de începutul crizei sanitare.

Această evoluţie a transformat Responsabilitatea de Mediu, Socială şi Guvernanţa corporativă (RMSGC) într-una dintre principalele priorităţi ale agendei liderilor în afaceri, iar aproximativ două treimi (63%) dintre respondenţi au mutat focusul către componenta socială a RMSGC în această perioadă de incertitudine. Deşi problemele societăţii sunt o preocupare importantă, multe sectoare sunt vizate de riscurile schimbării climatice. O mare parte dintre liderii intervievaţi (65%) consideră că managementul acestui risc este esenţial pentru succes, mai ales în ceea ce priveşte siguranţa propriului loc de muncă în următorii cinci ani.

Ramona Jurubiţă, Country Managing Partner, KPMG în România, afirmă: "2020 este un an transformaţional. Aceasta pandemie a scos în evidenţă capacitatea noastră ca indivizi, companii, guverne de adaptare şi de schimbare. Am evoluat mai repede decât puteam anticipa şi am schimbat modul în care trăim, lucrăm, ne dezvoltăm afacerea. Este marele câştig al acestei crize şi trebuie să construim pe această fundaţie ca să întărim societatea, guvernanţa, mediul, pe noi înşine. Liderii în afaceri din întreaga lume au învăţat lecţii valoroase pe măsură ce au sacrificat profitul pe termen scurt pentru rezilienţa pe termen lung, schimbând rapid strategiile tradiţionale pentru a-şi asigura supravieţuirea în prezent şi prosperitatea în viitor. Sunt încrezătoare că, pe măsură ce pandemia se va încheia, vom fi mai puternici ca oricând".

Bill Thomas a concluzionat: "Criza COVID-19 redefineşte conducerea corporaţiei. Necesită din partea liderilor executivi ceea ce puţini îşi imaginau în urmă cu câteva luni. Considerentele de mediu rămân importante, dar impactul asupra societăţii este mult mai sus în lista de priorităţi. Liderii sunt mai bine conectaţi cu scopul organizaţiei, cu motivul de a opera, şi se pot folosi de aceste elemente ca un ghid pentru deciziile de afaceri în vremuri imprevizibile."

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb