Studiu: Proiectul Neptun Deep, responsabil de 209 milioane tone CO2

R.S.
Companii / 6 martie 2024

Studiu: Proiectul Neptun Deep, responsabil de 209 milioane tone CO2

Greenpeace România şi Bankwatch România au lansat studiul elaborat de ERCST (European Roundtable on Climate Change and Sustainable Transition) care analizează impactul climatic al proiectului de extragere a gazelor din Marea Neagră (din perimetrul Neptun Deep) şi riscurile privind neîndeplinirea obiectivelor asumate de România, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, rezultatele studiului arată că pe întreaga durată de viaţă, proiectul Neptun Deep va fi responsabil de 209 milioane tone CO2 echivalent, în medie 10,4 milioane de tone CO2 pe an. Această cantitate reprezintă mai mult decât emisiile de gaze cu efect de seră ale industriei cărbunelui în prezent, ceea ce va transforma OMV Petrom şi Romgaz indirect în cei mai mari poluatori din România.

OMV Petrom şi Romgaz susţin că acest proiect va avea o "amprentă de carbon negativă", bazându-se pe premisa nerealistă că toate gazele extrase vor fi folosite pentru producţia de energie, înlocuind cărbunele. Această lentilă nu face decât să dezinformeze, minimizând caracterul poluant şi nesustenabil al gazelor fosile, este relatat în comunicat.

"În analiza impactului de mediu, consultanţii OMV Petrom pleacă de la asumpţia că gazul extras va produce 65 mii MWh/zi în locul cărbunelui, deci va înlocui şi implicit reduce aceste emisii. În realitate, electricitatea produsă din cărbune este de trei ori mai puţină şi este în continuă scădere, având în vedere că România şi-a asumat închiderea treptată până în 2032. Cifrele sunt manipulate pentru a face proiectul să pară pozitiv, când în realitate un proiect de combustibili fosili nu poate avea emisii negative", a declarat Raluca Petcu, Coordonatoarea campaniei gaze fosile, Bankwatch România, este menţionat în comunicat.

Organizaţiile mai subliniază că emisiile de gaze cu efect de seră ar putea deraia planurile climatice ale României. Emisiile de CO2e din Neptun Deep vor reprezenta 23% din toate emisiile României la nivelul anului 2035 şi 12% la nivelul anului 2040. Având în vedere că România ar trebui să îşi reducă deja emisiile cu 90% în 2040 faţă de 1990, este neclar dacă acest proiect a fost luat în considerare în modelarea scenariului "România Neutră" din Strategia pe termen lung, conform comunicatului.

"Tranziţia energetică nu se poate face cu şi mai multe emisii şi tocmai acest lucru pare că se întâmplă acum. Nu este clar dacă şi unde ar avea loc gazele din Neptun Deep în planurile climatice ale României, iar autorităţile trebuie să aducă urgent clarificări. Nu putem porni robinetul gazelor din Marea Neagră fără să vedem cum va arăta România din punct de vedere al emisiilor - în toate sectoarele - până în 2050 şi chiar mai departe", a declarat Marian Mândru, Coordonator de campanii, Greenpeace România, potrivit comunicatului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. se tot vorbeste de romania poluanta si poluatoare..

    romania nu mai polueaza ca varf din era comunista..  

    naiba … avem consum de energie per cetatean sub media europeana si sub media altor state… romania este “subnutrita” energetic per cap de familie / cetatea / ori firma mica… 

    de peste 30 si cv de ani romania consuma energie in descrestere si polueaza in descrestere in timp ce la nivel global sau regional altii au explodat poluarea..  

    ma intreb cu ce ajuta ca romania sa ramana subnutrita energetic la consum intern in timp ce china india africa si altele duduie poluarea la valori exagerate? 

    Ce ce ma ajuta ca cetatean sa nu bag carbune in soba dar sa imi vina smocul de la vecin peste casa si curtea mea? 

    Romania face pasi buni catre energie mai curata.. schioapa chioara ciunga proasta… asa cum e ea… e pozitionata bine.. prea paranoici suntem… nu e de mirare ca stam subnutriti energetic la consum intern.. 

    facem “foamea” pentru altii .. in timp ce altii mananca “friptane”.., 

    s c c r e t 

    1. Neptun Deep, poluare, Marea Neagra, submarine, rusi cu tigara aprinsa sub apa (caz clasic dar mereu de actualitate), conflict, drepturi readuse in litigiu pe fondul razboiului, investitii, austrieci, hop si Greenpeace, mici, mustar, scobitori, bere, alegeri, pomeni, furaciune, tam-tam, neseriozitate, palavrageala si tutun, balciul desertaciunilor, lantul slabiciunilor, (h)AUR, ura si la gara!

      Adica ong urile internationale se autocenzureaza privind alte tari de la Marea Neagra cum sunt Turcia, Rusia, Ucraina care si ele au avut, au sau se extind pe gazele de mare adincime, pt ca e.... perculos! Aceste regimuri sunt foarte reactive acum chiar daca prin conflictele la care iau parte (sau pe care le alimenteaza cum e turcia) si atunci se manifesta contra Romaniei si Bulgariei. Desi e de bun simt sa recunoasca oricine razboiul e cel mai mare poluator!

    Deci ceva poluare va fi si de la Neptun Deep dar nu e corect cum apreciaza acest ONG cantitatea de CO2. Gazul metan nu elibereaza prin ardere carbonul in aer, acesta e retinut prin filtrare primara la cosul xe ardere. Numai o infima cantitate de CO2 din metan ajunge in atmosfera, chiar nu se gandesc cum e procesul concret?! Si adica pt ce sa opreasca numai acest proiect cand Turcia si a multiplicat de zece ori productia si exploateaza exact acelasi zacamint dar la celalalt capat. Rusia si Uctaina nu se pot servi din aceasta punga numai pt ca sunt in razboii, dar odata termjnat razboiul se vor arunca sa scoata rezervele pe care pina atunci le protejeaza Green peace, ca asta e ce face la acest moment! Asta dupa ce a manipulat publicul despre exploatarea Rosia Montana care iata ca aduce penalizari de peste 6 miliarde usd, si vad ca nu intreaba nimeni care era motivul lor ascuns pt agitatia aceea, ca promotorii meetimgurilor s au evaporat!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb