STUDIU RANDSTAD WORKMONITOR 2022: 34% din cetăţeni au demisionat pentru că jobul nu se integra în viaţa lor personală

G.D.
Companii / 28 aprilie 2022

34% din cetăţeni au demisionat pentru că jobul nu se integra în viaţa lor personală

Flexibilitatea legată de orele de lucru este mai importantă pentru angajaţii români decât cea oferită de locaţia de unde îşi pot îndeplini sarcinile de serviciu, relevă ediţia de primăvară a studiului Randstad Workmonitor 2022, conform unui comunicat remis redacţiei. Rezultatele cercetării sunt cu atât mai importante, cu cât surprind direcţiile spre care se îndreaptă piaţa forţei de muncă la finalul celor 2 ani de pandemie. Ele semnalează o revoluţie în dinamica angajat-angajator, condusă de generaţia Z şi millennials, care accentuează presiunea pe care o resimt companiile în identificarea şi atragerea talentelor, în contextul în care un procent semnificativ al angajaţilor români (70%) declară că sunt deschişi faţă de oportunitatea unui nou loc de muncă.

"Randstad Workmonitor ne ajută să identificăm direcţiile pe care credem că este important să le aibă angajatorii, în ce priveşte politicile de resurse umane. Credem că în viitor va fi esenţial pentru aceştia să aibă în vedere 5 aspecte: integrarea responsabilităţilor de lucru în viaţa oamenilor, alinierea valorilor, consolidarea strategiilor de atragere, flexibilitate şi accelerarea dezvoltării profesionale. Cine va reuşi să ţină cont de acestea va atrage cei mai buni oameni. Este de aşteptat ca o parte din angajatori să se confrunte cu pierderea talentelor de top din piaţa forţei de muncă, din cauza creşterii costurilor şi perioadei mărite a procesului de recrutare". - Mihaela Maranca, Director General, Randstad România

Potrivit sursei citate, mare parte din angajaţii români manifestă loialitate faţă de angajator (63%, comparativ cu media globală, de 60%), însă peste jumătate (56%) consideră că dacă ar rămâne fără un loc de muncă, ar găsi rapid unul nou, ceea ce arată încrederea acestora faţă de contextul favorabil lor. Munca are un rol important în viaţa a 81% din cei intervievaţi. Cu toate acestea, 56% (faţă de 48% media globală) şi-ar da demisia dacă locul unde lucrează i-ar împiedica să se bucure de viaţă, iar 34% chiar au făcut acest lucru, pentru că jobul nu se integra în viaţa lor personală.

Angajatorii iau măsuri pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor în creştere ale forţei de muncă, însă există o distanţă între cerere şi ofertă. În vreme ce 89% din angajaţi spun că flexibilitatea orelor de lucru este importantă pentru ei (comparativ cu media globală de 72%) şi 79% cred acelaşi lucru despre flexibilitatea locaţiei de lucru (faţă de 71% media globală), doar 21% au observat o creştere a primului indicator (faţă de 26% la nivel global), iar 20% remarcă o creştere a celui de-al doilea indicator (faţă de 28% la nivel global).

Mai mult, iată evoluţia din ultimele 12 luni a unor factori importanţi pentru angajaţi:

● Pachetul salarial (salariu, bonusuri) - scădere (8%), creştere (39%), la fel (53%);

● Beneficii (asigurări de sănătate, vouchere pentru concedii etc.) - scădere (7%), creştere (20%), la fel (73%);

● Sprijin pentru familie (concediu de maternitate, alocaţie pentru creşterea copilului ş.a.) - scădere (6%), creştere (14%), la fel (79%);

● Oportunităţi de instruire sau dezvoltare - scădere (11%), creştere (22%), la fel (67%).

Pentru aproape toţi angajaţii (97%) este important echilibrul viaţă profesională-viaţă personală, iar 88% (faţă de 76% procentul global) consideră că este important să beneficieze de cursuri şi dezvoltare. Dacă ar lucra cu un coach, subiectele de interes ar fi: cum să câştige mai mulţi bani (73% faţă de 60% media globală), îmbunătăţirea echilibrului viaţă profesională-viaţă personală (61%, comparativ cu 50% la nivel global), construirea unei cariere care să reziste la schimbările pe care le va aduce viitorul (32% vs. 26% global), subliniază sursa citată.

Tot în urma presiunilor angajaţilor, mai ales ale celor din generaţia Z şi millennials, companiile pun tot mai mult misiunea cu sens şi valorile în centrul activităţii lor. Alte concluzii alte studiului Randstad Workmonitor 2022 arată că:

59% din români nu ar accepta să lucreze pentru o companie care nu e aliniată cu valorile lor legate de aspecte sociale şi de mediu;

68% simt că valorile şi misiunea angajatorului sunt aliniate cu ale lor (ex. sustenabilitate, diversitate, transparenţă);

30% din angajaţi ar fi dispuşi să câştige un salariu mai mic dacă locul lor de muncă ar contribui la societate.

Angajaţii români ar accepta o ofertă de muncă doar dacă

Ar avea flexibilitate cu privire la locaţia de desfăşurare a activităţii (ex. posibilitatea de a lucra de acasă) - 34%;

Ar avea flexibilitatea programului de lucru - 42%;

Ar primi beneficiile dorite - 60%;

Ar avea un salariu semnificativ mai mare - 70%;

Ar avea siguranţa locului de muncă - 75%;

Angajatorul face eforturi proactive legate de diversitate şi echitate - 52%;

Compania face eforturi proactive pentru a fi mai sustenabilă - 48%;

Aceasta nu i-ar afecta echilibrul viaţă profesională-viaţă personală - 66%.

Interesante sunt şi planurile legate de vârsta până la care românii se văd activi în câmpul muncii. 3% consideră că, având în vedere situaţia actuală, nu se vor putea pensiona niciodată, iar pentru 1% acest scenariu este chiar unul ideal. Ideal pentru 8% din români ar fi să se pensioneze mai devreme de a împlini 40 de ani, în vreme ce 2% consideră că acest lucru este realizabil. În scenariul ideal, 46% din ei ar ieşi la pensie înainte de vârsta de 60 de ani, acest lucru fiind realist pentru 15% dintre ei, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb