Studiu Reveal Marketing Research: Partea I. Confruntarea dintre norme şi valori în societatea românească

A.F.
Comunicate de presă / 22 martie

Studiu Reveal Marketing Research: Partea I. Confruntarea dintre norme şi valori în societatea românească

Partea întâi a celui mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research a avut ca scop explorarea valorilor şi comportamentelor etice şi morale ale românilor, şi a modului în care acestea se transformă şi dobândesc nuanţe diferite în funcţie de contextul specific al unei situaţii, conform unui comunicat remis redacţiei.

Loialitate, etică sau calea de mijloc?

Conform comunicatului, rezultatele studiului realizat de Reveal Marketing Research, evidenţiază complexitatea valorilor şi normelor în societatea românească în faţa unui comportament antisocial, cum ar fi furtul.

Astfel că, în scenariul în care un prieten bun fură din cauza situaţiei financiare precare în care se află, 53% dintre români ar alege să-l îndepărteze din vieţile lor, 30% l-ar acoperi şi nu ar discuta cu nimeni despre acest aspect, iar 17% ar informa autorităţile. În ansamblu, aceste date arată că majoritatea românilor ar adopta o poziţie fermă în faţa unui comportament antisocial, cum ar fi furtul, chiar şi atunci când este comis de o persoană apropiată.

Faptul că jumătate dintre respondenţi (53%) ar alege calea de mijloc (să rupă legătura cu prietenul lor), sugerează că aceştia pun accentul pe integritate în cercurile lor sociale, în timp ce pentru cei 17% care ar informa autorităţile există o preocupare semnificativ mai mare pentru aplicarea legii, respectarea regulilor sociale şi a principiilor morale (furtul fiind, în principiu, un comportament imoral).

În acelaşi timp, o treime dintre români (30%) ar alege să-l acopere pe prietenul lor şi să păstreze secretul, cea mai plauzibilă explicaţie fiind loialitatea şi dorinţa de a menţine relaţia, chiar şi în ciuda comportamentului său necorespunzător.

Această alegere poate fi interpretată ca o manifestare a dilemei morale între loialitate şi etică.

În următorul scenariu, în care prietenul le cere celor 30% să furnizeze un alibi fals poliţiei, aproape jumătate dintre aceştia (12%) ar fi dispuşi să acţioneze în mod ilegal pentru a-şi proteja prietenul. La o privire mai atentă, observăm că tinerii cu vârste cuprinse între 25-35 ani (15%) sunt mai predispuşi să furnizeze un alibi fals pentru prietenul lor, aceştia fiind în general mai mai activi social şi mai implicaţi în relaţiile de prietenie.

Într-un alt context, furtul unui medicament foarte scump reprezintă singura soluţie care ar putea salva viaţa unei persoane iubite. Aşadar, discutăm despre acelaşi comportament antisocial, care în acest scenariu va căpăta valenţe diferite. Majoritatea românilor (62%) ar fi dispuşi să fure medicamentul pentru a salva viaţa persoanei iubite, oamenii fiind dispuşi în mai mare măsură să recurgă la comportamente considerate imorale sau ilegale atunci când se confruntă cu o situaţie de criză, cum ar fi salvarea vieţii unei persoane dragi.

Surprinzător, sau nu, este faptul că bărbaţii sunt mai predispuşi să fure medicamentul (67%) decât femeile (57%). Această diferenţă poate fi explicată de influenţa construcţiilor sociale asociate masculinităţii, care includ trăsături precum protecţia şi capacitatea de a rezolva probleme în situaţii limită.

Dilema trenului. Cinci vieţi sunt mai valoroase decât una?

Într-un alt context ipotetic, un tren scăpat de sub control se îndreaptă pe o cale ferată unde sunt legate cinci persoane necunoscute. În apropiere se află o manetă care poate schimba direcţia trenului, deviindu-l pe o rută ocolitoare unde se află legată o altă persoană necunoscută.

Conform rezultatelor studiului Reveal Marketing Research, 61% dintre români ar schimba macazul, plecând de la premisa utilitaristă asupra eticii conform căreia cinci vieţi sunt mai valoroase decât una singură (i.e. acţiunea fiind evaluată prin raportarea la efectele comportamentului uman).

Pe de altă parte, 39% dintre români nu ar interveni şi ar lăsa evenimentele să se desfăşoare în voia sorţii, în special femeile (42% vs. 36% bărbaţi) şi tinerii între 25-34 ani (51%). Aceştia sunt predispuşi să lase lucrurile să se petreacă în mod natural, motivaţi de considerente etice deontologice care susţin că orice formă de luare a vieţii este inacceptabilă, indiferent de circumstanţe (i.e. acţiunea este evaluată moral prin raportarea la o regulă universală - uciderea unei persoane este imorală).

În continuare, cei 61% dintre români care ar fi dispuşi să schimbe macazul în scenariul anterior au fost puşi în faţa unei noi situaţii ipotetice. Aceştia sunt pe o pasarelă deasupra şinelor, împreună cu o persoană obeză, iar singura modalitate de a preveni moartea celor 5 persoane legate de şine este să împingă persoana obeză peste balustradă, aceasta având gabaritul necesar pentru a opri trenul.

În această situaţie, peste jumătate dintre cei care ar fi schimbat macazul în primul caz se răzgândesc (33%) şi ar lăsa lucrurile în voia sorţii, în special femeile (37%), care tind să aibă o latură emoţională mai dezvoltată decât bărbaţii (29%), în general. Motivele sunt uşor de intuit, dacă în primul caz, respondenţii se vizualizau în proximitatea unei manete de schimbare a macazului, în al doilea caz, ei sunt în proximitatea unui corp uman (implicare directa), iar conştientizarea ideii de a fi responsabili pentru pierderea vieţii cuiva este mai mare. Însă, dincolo de această diferenţă, situaţia rămâne aceeaşi: o viaţă sau cinci vieţi?

Aşadar, acest exerciţiu evidenţiază încă o dată faptul că reacţiile oamenilor sunt puternic determinate de aspecte circumstanţiale şi emoţionale, mai degrabă decât de o analiză logică şi raţională a situaţiei.

*

Despre Reveal Marketing Research

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piaţă full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piaţă reprezintă baza deciziilor corecte şi a poziţionării brandurilor. Soluţiile calitative şi cantitative ajută de 15 ani companii din România şi alte ţări din Europa.

Reveal Market Resources, studiul nr. 150: Reveal Market Resources este un hub de date ce cuprinde studii gratuite date publicităţii, cu scopul de a susţine piaţa de marketing şi comunicare din România.

Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 23-28.02.2024 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban. Mărimea eşantionului a fost de 1004 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3.1

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb