Culturile de grâu s-ar putea reduce semnificativ din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile ce se estimează, prin intermediul modelării, a fi din ce în ce mai frecvente până în 2060, transmite un studiu recent, citat de presa internaţională.
Un grup de cercetători internaţionali, inclusiv oameni de ştiinţă de la Rothamsted Research, au utilizat scenarii climatice bazate pe cele mai noi proiecţii climatice pentru a prezice frecvenţa şi severitatea condiţiilor meteorologice care vor afecta producţia de grâu în următorii 50 de ani.
Cercetătorii au descoperit astfel că probabilitatea ca mai mult de un eveniment extrem să se petreacă în timpul unui sezon de cultivare a grâului este în creştere. Gravitatea efectului asupra culturii de grâu depinde de tipul de soi. De exemplu, culturile târzii pentru care înflorirea şi maturarea se petrec mai spre sfârşitul anului sunt vizate de un risc mai ridicat de a fi afectate de căldură şi secetă.
Pe baza acestor previziuni, spun cercetătorii, sunt analizate consecinţele unor posibile strategii, de exemplu trecerea de la o cultură târzie la una timpurie. Studiul cercetătorilor este publicat în jurnalul Schimbările Climatice ale Naturii.
Europa este zona cu cea mai mare producţie de grâu din lume şi reprezintă un sfert din suprafaţa cultivată cu grâu din lume. În Europa, există o diversitate mare de zone de mediu şi regiunile producătoare de grâu vor fi afectate în mod diferit de evenimentele climatice extreme în conformitate cu previziunile din studiul de faţă. Acest lucru sugerează faptul că strategiile de adaptare ar trebui luate în considerare pe regiune în Europa.