Un procent de 78% dintre salariaţii din Sănătate consideră ca Legea salarizării unitare va avea efecte negative asupra lor, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială "Solidaritatea", comandat de Federaţia Solidaritatea Sanitară.
Sursa citată menţionează, potrivit Agerpes: "78% dintre respondenţi consideră că efectele Legii 153/2017 asupra salariaţilor din sănătate vor fi negative (81,5% dintre respondenţi afirmă că sunt informaţi privind efectele Legii 153/2017; 96% dintre aceştia consideră că efectele legii asupra salariaţilor din sănătate vor fi negative)".
Pe de altă parte, un procent de 62% din personalul medical a declarat că a avut cel puţin odată intenţia de a pleca să muncească într-o altă ţară, iar ponderea intenţiei generale de a pleca este mai mare la medici (69%) decât la asistentele medicale (55,2%).
În comunicat se precizează: "20% dintre respondenţi declară că au făcut demersuri pentru a pleca în ultimele 6 luni (chiar în condiţiile unei campanii susţinute din partea Guvernului de promovare a creşterilor salariale). Distribuţia per specialităţi indică intenţia cea mai mare de a pleca pentru medicii rezidenţi (38,4% dintre ei intenţionează, au făcut demersuri), urmaţi de medicii specialişti (24,4%). Demersurile sunt: informarea, trimiterea de CV-uri direct şi prin firmele de recrutare, învăţarea unei limbi străine sau pregătirea actelor necesare".
"Studiul privind impactul prevederilor Legii unitare de salarizare asupra intenţiei personalului medical de a migra pentru muncă" are la bază răspunsurile date de personalul medical din unităţile publice la întrebările din chestionarul online.
Invitaţia de completare a fost transmisă către 34.000 de lucrători din sectorul sanitar din toate regiunile ţării, ţintiţi atât prin intermediul adreselor de e-mail, dar şi prin aplicaţiile specifice dezvoltate în cadrul reţelei de socializare Facebook, iar selecţia respondenţilor a fost una aleatorie, în funcţie de dorinţa salariaţilor de a răspunde invitaţiei de participare la cercetare. Aplicarea chestionarelor s-a făcut în perioada 13 - 20 octombrie 2017, din numărul total de completări fiind reţinute spre prelucrare un număr de 1.300 de chestionare.
Federaţiei Solidaritatea Sanitară a atras atenţia vineri că protestele din Sănătate nu au fost desfăşurate de o singură organizaţie şi nu vor înceta prin retragerea acesteia, ci prin rezolvarea problemelor salariaţilor, deoarece promisiunile fără acoperire nu ţin loc de satisfacerea revendicărilor.
Declaraţia reprezentanţilor Federaţiei vine la numai o zi după ce Sanitas a anunţat stoparea acţiunilor de protest, în urma discuţiilor purtate în cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei, la care au participat premierul Mihai Tudose, ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
Preşedintele SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat pentru Agerpres că au fost rezolvate patru din revendicările sindicaliştilor, respectiv s-au găsit soluţii menţinerea sporurilor până la 1 martie 2018, menţinerea tichetelor de masă, precum şi păstrarea orelor de lucru, la 35 de ore pe săptămână, cu o singură gardă obligatorie pe lună.
În replică, Solidaritatea Sanitară afirmă că transferul contribuţiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului rămâne în continuare cea mai mare pierdere pentru salariaţii din Sănătate, raportat la drepturile salariale prevăzute de forma actuală a legii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2017, 17:02)
doctorii nu stiu ce inseamna sa ai sira spinarii; pacat ca au cedat !