SUA a aprobat vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache pentru Polonia

F.D.
Internaţional / 22 august 2023

SUA a aprobat vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache pentru Polonia

Statele Unite au aprobat luni un acord ce prevede vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache Poloniei, aliat al Washingtonului şi sprijin major pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, relatează Agerpres.

Varşovia a cerut Washingtonului anul trecut elicoptere Apache, un model construit de Boeing, pentru a înlocui avioanele sovietice vechi.

Vânzarea, în valoare de 12 miliarde de dolari,"va îmbunătăţi capacitatea Poloniei de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare, oferind o forţă credibilă, capabilă să descurajeze adversarii şi să participe la operaţiunile NATO", scrie Departamentul de Stat, anunţând că a aprobat vânzarea şi a notificat Congresul.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Polonia serveşte drept centru logistic pentru armata americană, care a livrat cantităţi uriaşe de armament armatei ucrainene pe la graniţa poloneză.

Această vânzare a 96 de elicoptere Apache, model AH-64E, apropie Statele Unite şi Polonia, după ce ce relaţiile se deterioraseră, administraţia Biden opunându-se în special poziţiilor conservatoare ale guvernului de la Varşovia privind drepturile LGBT+ şi libertatea presei.

Polonia este "o forţă pentru stabilitate politică şi progres economic în Europa", a declarat luni Departamentul de Stat.

Boeing, care construieşte aceste elicoptere, informează că din 1984 au fost livrate peste 2.700 Apache. Acest elicopter de luptă echipează armata americană dar şi forţele australiene, britanice, indiene, saudite şi israeliene, printre altele.

Polonia a anunţat în ianuarie intenţia de a cheltui 4% din PIB pentru apărare, o ţintă mult peste procentul de 2% cerut de NATO.

În iunie, Varşovia a primit primele tancuri americane Abrams în cadrul unui alt acord, în valoare de 1,4 miliarde de dolari. Armata poloneză, prima armată străină care beneficiază de acest tanc greu, se aşteaptă, până la sfârşitul anului 2024, la livrarea altor 250 de tancuri Abram noi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce misto,mai cumparam arme,

    probabil se va taia din pensii,salarii si investitii 

    1. Mai mișto este ca acum exista o justificare propagandistică de a fi îndreptate asupra ...răului suprem!!! De acea trebuie un rau suprem ..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb