Statele Unite au impus luni sancţiuni economice împotriva mai multor responsabili ai Republicii Srpska, entitate a sârbilor bosniaci, acuzaţi că subminează acordurile din 1995 care au pus capăt războiului din fosta Iugoslavie cu o lege recent adoptată, notează AFP, conform Agerpres.
Cei patru responsabili vizaţi ''poartă responsabilitatea pentru că au încurajat adoptarea acestei legislaţii care ameninţă punerea în aplicare a Acordului de pace de la Dayton" încheind războiul din fosta Iugoslavie (1992-1995), a indicat Departamentul american al Trezoreriei într-un comunicat.
Aceste sancţiuni îi au în vedere pe preşedintele Adunării Republicii Srpska, Nenad Stevandic, prim-ministrul Radovan Viskovic, ministrul justiţiei Milos Bukejlovic, precum şi pe Zeljka Cvijanovic, membră din partea minorităţii sârbe a preşedinţiei tripartite a Bosniei.
Milorad Dodik, preşedintele Republicii Srpska şi apropiat al Kremlinului, nu face parte dintre cei vizaţi. Sancţiuni economice împotriva lui au fost deja luate în 2017 şi 2022 de către Washington, pentru măsurile sale care au ca scop obstrucţionarea punerii în aplicare a Acordului de la Dayton.
Pe 9 iulie, el a promulgat o lege, aprobată anterior de parlament, care suspendă recunoaşterea de către entitatea sârbilor bosniaci a hotărârilor Curţii Constituţionale a Bosniei care, teoretic, se aplică teoretic în întreaga ţară.
Potrivit Acordului de la Dayton, Bosnia a fost împărţită în două: o entitate sârbă - Republica Srpska - şi o federaţie croato-musulmană.
"Această acţiune ameninţă stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Bosniei şi pacea câştigată cu greu, susţinută de Acordul de pace de la Dayton", a declarat subsecretarul din cadrul Trezoreriei americane responsabil cu terorismul şi informaţiile financiare, Brian Nelson, citat în comunicat.
Ţările occidentale, printre care SUA, şi-au exprimat opoziţia faţă de această lege, îngrijorate că tensiunile se vor agrava şi mai mult în acest stat din Peninsula Balcanică.
Milorad Dodik a mai promulgat pe 9 iulie o altă lege, respingând de facto autoritatea Înaltului Reprezentant internaţional, Christian Schmidt, în entitatea sârbilor bosniaci.
Acesta din urmă, care dispune de puteri discreţionare permiţându-i să anuleze ori să impună legi şi să demită oficiali aleşi, a încercat să blocheze punerea în aplicare a acestor două texte, declarându-le ilegale printr-un decret.
Dodik l-a ignorat. El a subliniat într-o scrisoare recentă că Înaltul Reprezentant "nu există", mai scrie AFP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2023, 11:32)
Iar sanctiuni ?!
oare nu este amestec in treburile interne a statelor independete ?!