SUA aplică sancţiuni economice împotriva unor responsabili ai entităţii sârbilor bosniaci

F.D.
Internaţional / 1 august 2023

SUA aplică sancţiuni economice împotriva unor responsabili ai entităţii sârbilor bosniaci

Statele Unite au impus luni sancţiuni economice împotriva mai multor responsabili ai Republicii Srpska, entitate a sârbilor bosniaci, acuzaţi că subminează acordurile din 1995 care au pus capăt războiului din fosta Iugoslavie cu o lege recent adoptată, notează AFP, conform Agerpres.

Cei patru responsabili vizaţi ''poartă responsabilitatea pentru că au încurajat adoptarea acestei legislaţii care ameninţă punerea în aplicare a Acordului de pace de la Dayton" încheind războiul din fosta Iugoslavie (1992-1995), a indicat Departamentul american al Trezoreriei într-un comunicat.

Aceste sancţiuni îi au în vedere pe preşedintele Adunării Republicii Srpska, Nenad Stevandic, prim-ministrul Radovan Viskovic, ministrul justiţiei Milos Bukejlovic, precum şi pe Zeljka Cvijanovic, membră din partea minorităţii sârbe a preşedinţiei tripartite a Bosniei.

Milorad Dodik, preşedintele Republicii Srpska şi apropiat al Kremlinului, nu face parte dintre cei vizaţi. Sancţiuni economice împotriva lui au fost deja luate în 2017 şi 2022 de către Washington, pentru măsurile sale care au ca scop obstrucţionarea punerii în aplicare a Acordului de la Dayton.

Pe 9 iulie, el a promulgat o lege, aprobată anterior de parlament, care suspendă recunoaşterea de către entitatea sârbilor bosniaci a hotărârilor Curţii Constituţionale a Bosniei care, teoretic, se aplică teoretic în întreaga ţară.

Potrivit Acordului de la Dayton, Bosnia a fost împărţită în două: o entitate sârbă - Republica Srpska - şi o federaţie croato-musulmană.

"Această acţiune ameninţă stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Bosniei şi pacea câştigată cu greu, susţinută de Acordul de pace de la Dayton", a declarat subsecretarul din cadrul Trezoreriei americane responsabil cu terorismul şi informaţiile financiare, Brian Nelson, citat în comunicat.

Ţările occidentale, printre care SUA, şi-au exprimat opoziţia faţă de această lege, îngrijorate că tensiunile se vor agrava şi mai mult în acest stat din Peninsula Balcanică.

Milorad Dodik a mai promulgat pe 9 iulie o altă lege, respingând de facto autoritatea Înaltului Reprezentant internaţional, Christian Schmidt, în entitatea sârbilor bosniaci.

Acesta din urmă, care dispune de puteri discreţionare permiţându-i să anuleze ori să impună legi şi să demită oficiali aleşi, a încercat să blocheze punerea în aplicare a acestor două texte, declarându-le ilegale printr-un decret.

Dodik l-a ignorat. El a subliniat într-o scrisoare recentă că Înaltul Reprezentant "nu există", mai scrie AFP.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iar sanctiuni ?!

    oare nu este amestec in treburile interne a statelor independete ?! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb