Primele audieri publice (televizate) din Camera Reprezentanţilor, care fac parte din procedura iniţiată de acest for în vederea suspendării preşedintelui Donald Trump, au fost lansate ieri.
În prima parte a zilei, în faţa Comisiei de Informaţii Secrete, s-au prezentat Bill Taylor, diplomat de top în cadrul Ambasadei SUA în Ucraina, şi George Kent, asistent-adjunct al secretarului de stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice.
După şase săptămâni de audieri în spatele uşilor închise, democraţii vor să ofere aceste mărturii în direct americanilor, pentru ca ei să poată afla informaţiile "la prima mână" cu privire la faptele preşedintelui.
Potrivit CNN, "drama" televizată a audierilor va avea ecou în societatea americană în lunile care vin, cu implicaţii politice majore, dat fiind că 2020 va fi un an electoral.
În deschiderea audierilor, preşedintele Comisiei de Informaţii Secrete, Adam Schiff, a subliniat importanţa audierilor, declarând că procedura "nu va afecta doar această preşedinţie, ci şi viitorul instituţiei prezidenţiale în sine".
"Întrebarea care se pune în această anchetă este dacă preşedintele Trump a căutat să exploateze vulnerabilitatea aliatului său, respectiv să invite Ucraina să intervină în alegerile noastre", a spus Schiff. "A comis preşedintele un abuz?", s-a mai întrebat Adam Schiff, menţionând că acest caz este "teribil".
Democraţii îl suspectează pe Donald Trump că a exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru ca aceasta să lanseze anchete cu privire la fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, bine plasat să-l înfrunte în alegerile pentru Casa Albă, de anul viitor.
Ca pârghie, miliardarul ar fi suspendat un ajutor militar în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari des-tinat Kievului şi ar fi pus în balanţă o invitaţie a noului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, la Casa Albă.
În cursul unei convorbiri telefonice din 25 iulie, al cărei rezumat a fost publicat de Casa Albă, Trump i-a cerut omologului său ucrainean "să se aplece" asupra lui Joe Biden şi a fiului aces-tuia, Hunter Biden.
Acest apel i-a alarmat pe mai mulţi oficiali de la Casa Albă şi din serviciile americane din informaţii, încât un avertizor de integritate, agent CIA, a decis să-şi alerteze ierarhia, ceea ce a dus la izbucnirea scandalului.
Anterior audierilor de ieri, mai precis în octombrie, William Taylor a declarat că a aflat că ambasadorul american la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, le-a spus ucrainenilor, în septembrie, că "banii de ajutor în domeniul securităţii nu vor fi deblocaţi atât timp cât preşedintele Zelenski nu se angajează să lanseze ancheta cu privire la Burisma", un grup din domeniul gazelor naturale din al cărui Consiliu de Administraţie făcea parte Hunter Biden.
George Kent le-a dezvăluit anchetatorilor parlamentari, tot în octombrie, că şi-a alertat superiorii ierarhici încă de la jumătatea lunii august, cu privire la presiunile exercitate ca Ucraina să ancheteze familia Biden. Acesta a mai spus că avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a dus luni de zile o campanie în vederea anchetării lui Joe Biden.
Kent a mai declarat că Giuliani s-a implicat într-un efort menit să înlăture fostul ambasador al SUA în Ucraina, Marie Yovanovitch, în baza a ceea ce el a numit "o ştire falsă" şi o "operaţiune clasică de dezinformare". Yovanovitch a fost rechemată de la post mai devreme cu trei luni şi va depune vineri mărturie în faţa parlamentarilor.
Şi ieri, în deschiderea audierilor, George Kent a declarat că pe parcursul anilor 2018 şi 2019 a devenit "din ce în ce mai conştient" de eforturile lui Rudy Giuliani şi ai asociaţilor Lev Parnas şi Igor Fruman de a "defăima" ambasadorul Ucrainei, Marie Yovanovitch.
La rândul său, Bill Taylor a spus că a fost informat că interestul lui Trump în Ucraina ţine de "investigaţii care să privească familia Biden".
La închiderea ediţiei, audierile din Camera Reprezentanţilor erau în desfăşurare.
Amintim că, la finele lunii trecute, Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat investigaţia care ar putea conduce la iniţierea procedurii de destituire lui Donald Trump din funcţia de preşedinte al SUA. Liderul de la Casa Albă a catalogat, atunci, această procedură drept "cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria SUA", respectiv "o farsă".
Acum, Trump spune că democraţii nu au vreo dovadă că ar fi încălcat legea în vreun fel şi i-a acuzat că transformă procedura punerii sub acuzare într-o "măciucă politică".
Preşedintele american Donald Trump şi-a reluat marţi atacul împotriva Chinei, afirmând că această ţară "a înşelat" Statele Unite, cu toate că a atribuit situaţia actuală politicilor foştilor lideri ai Statelor Unite. Trump a avertizat totodată că va majora tarifele dacă nu va fi încheiat acordul comercial, relatează CNBC, potrivit news.ro.
"De la intrarea Chinei în Organizaţia Mondială a Comerţului, în 2001, nimeni nu a manipulat mai bine sau nu a profitat mai mult de Statele Unite. Nu voi pronunţa cuvântul «trişoare», dar nimeni nu a trişat mai bine decât China, afirm acest lucru", a spus Trump.
Remarcile întrerup o perioadă de relativă pace între cele două părţi, care au încercat să încheie faza întâi a unui acord comercial, care ar relaxa o parte din tarifele vamale.
Detaliile posibilului acord sunt încă discutate.