Administraţia Biden este în discuţii cu Vietnamul în legătură cu un acord pentru cel mai mare transfer de arme din istorie între foştii adversari din Războiul Rece, potrivit unor două persoane familiarizate cu un acord care ar putea enerva China şi ar putea lăsa Rusia pe margine, informează news.ro.
Un acord, care ar putea avea loc în următorul an, ar putea desăvârşi noul parteneriat îmbunătăţit dintre Washington şi Hanoi, cu vânzarea unei flote de avioane de luptă americane F-16, în timp ce naţiunea din Asia de Sud-Est se confruntă cu tensiuni cu Beijingul în disputata Mare a Chinei de Sud, a spus una ditnre persoane.
Discuţiile sunt încă în faza incipientă, urmând să fie stabiliţi termenii exacţi, fiind posibil să nu se concretizeze.
Acesta a fost un subiect cheie al discuţiilor oficiale de la Hanoi, New York şi Washington din ultima lună.
Washingtonul ia în considerare structurarea unor termeni speciali de finanţare pentru echipamentele costisitoare care ar putea ajuta Hanoiul, aflat în lipsă de numerar, să se îndepărteze de dependenţa tradiţională de arme ieftine, fabricate în Rusia, potrivit celeilalte surse, care a refuzat să fie numită.
Purtătorii de cuvânt ai Casei Albe şi ai Ministerului de Externe vietnamez nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
"Avem o relaţie de securitate foarte productivă şi promiţătoare cu vietnamezii şi vedem o mişcare interesantă din partea lor în privinţa unora dintre sistemele din SUA, în special orice lucru care îi poate ajuta să-şi monitorizeze mai bine domeniul maritim, poate avioanele de transport şi alte platforme. O parte din ceea ce lucrăm pe plan intern, în timp ce guvernul SUA este creativ cu privire la modul în care am putea încerca să oferim opţiuni de finanţare mai bune Vietnamului, pentru a obţine lucruri care le-ar putea fi cu adevărat utile", a spus un oficial american.
Un acord major pentru arme între SUA şi Vietnam ar putea deranja China, vecinul mai mare al Vietnamului, care se teme de eforturile occidentale de a limita influenţa Beijingului.
O dispută teritorială de lungă durată între Vietnam şi China se intensifică în Marea Chinei de Sud şi explică de ce Vietnamul caută să îşi construiască o apărare maritimă.
"Ei dezvoltă capacităţi defensive asimetrice, dar (vor) să facă acest lucru fără a declanşa un răspuns din partea Chinei. Este un act de echilibru delicat", a declarat Jeffrey Ordaniel, profesor asociat de studii internaţionale de securitate la Tokyo International University şi director pentru securitate maritimă la institutul de cercetări Pacific Forum International.
Ordaniel a spus că Washingtonul ar trebui să transfere fondurile rezervate pentru finanţarea armatelor din Orientul Mijlociu către regiunea Indo-Pacific, "astfel încât parteneri precum Vietnam, Filipine şi Taiwan să îşi permită armele de care au nevoie pentru a rezista Beijingului".
Administraţia Biden a spus că încearcă să echilibreze competiţia geopolitică cu China, inclusiv în Pacific, şi că gestionează în mod responsabil relaţia dintre cele două superputeri.
La începutul acestei luni, Vietnamul a promovat Washingtonul la cel mai înalt statut diplomatic al său, alături de China şi Rusia, când preşedintele american Joe Biden a vizitat ţara.
Întorsătura diplomatică marchează o schimbare importantă, la aproape o jumătate de secol după încheierea războiului din Vietnam.
De când embargoul asupra armelor a fost ridicat în 2016, exporturile de apărare ale SUA către Vietnam s-au limitat la nave de pază de coastă şi avioane de antrenament, în timp ce Rusia a furnizat aproximativ 80% din arsenalul ţării.
Vietnamul cheltuie anual aproximativ 2 miliarde de dolari pentru importurile de arme, iar Washingtonul este optimist că poate transfera o parte din acest buget pe termen lung către armele din Statele Unite sau aliaţii şi partenerii săi, în special Coreea de Sud şi India.
Costul armamentului american este un obstacol major, la fel ca şi antrenamentul cu echipamentele respective, şi se numără printre motivele pentru care ţara a cumpărat arme americane în valoare de mai puţin de 400 de milioane de dolari în ultimul deceniu.
"Oficialii vietnamezi sunt conştienţi de faptul că trebuie să răspândească bogăţia. Trebuie să conducem iniţiativa pentru a ajuta Vietnamul să obţină ceea ce are nevoie", a spus oficialul american.
Între timp, războiul din Ucraina a complicat relaţia de lungă durată a Hanoiului cu Moscova, făcând mai greu de achiziţionat muniţia şi piesele de schimb pentru armele ruseşti.
Cu toate acestea, Vietnamul este, de asemenea, activ în discuţii cu Moscova cu privire la un nou acord de furnizare de arme, care ar putea declanşa sancţiuni ale SUA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2023, 10:54)
pai poate le dau bombele alea nucleare pe care voiau sa le arunce asupra vietnamului in 1968....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2023, 14:35)
Foaaaarte suptil comentariul dvs. Vietnamul trebuie sa accepte "noile realitati" adica ocuparea zonei lor maritime de catre China?
2. Corupție curată
(mesaj trimis de Anonim în data de 24.09.2023, 11:00)
Corupție curată
Se cumpăra guverne, apoi le pui sa cumpere armament din banii poporului vânzând oamenilor o retorica ieftină.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2023, 19:11)
Vedem bine că Sovietul plătește trolii la sacoșă.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 24.09.2023, 11:33)
Toată lumea azi vrea arme.... e doar de bine
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2023, 19:10)
Și Sovietul tău primește puști de lemn de la Coreea de Nord.