Actualizare 11:30 Preşedintele Fed: "Alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA a pus banca centrală americană într-un nor de incertitudini"
Alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA a pus banca centrală americană într-un "nor de incertitudini" şi i-a făcut pe unii membrii ai conducerii instituţiei să îşi schimbe estimările privind evoluţia economiei, a declarat preşedintele Fed, Janet Yellen, într-o conferinţă de presă ţinută după anunţarea deciziei.
"La şedinţa FOMC (comitetul care ia deciziile de politică monetară n.r.), participanţii au admis că există o mare nesiguranţă privind modul în care politicile economice s-ar putea schimba şi asupra efectului pe care aceste politici le-ar putea avea asupra economiei", a spus Yellen, transmite News.ro.
(M.I.)
-------
Actualizare 09:12 Florin Cîţu: "Economia UE nu şi-a revenit după criza din 2008 şi faptul că SUA vede deja sfârşitul acestei perioade de creştere reprezintă o veste proastă"
Economia UE nu şi-a revenit după criza din 2008 şi faptul că SUA vede deja sfârşitul acestei perioade de creştere reprezintă o veste proastă, a declarat, pe pagina sa de Facebook, analistul economic Florin Cîţu.
"Banca centrală a SUA (FED) a crescut ieri dobânda de politică monetară (...) Pentru UE nu este bine. Economia UE nu şi-a revenit după criza din 2008 şi faptul că SUA vede deja sfârşitul acestei perioade de creştere reprezintă o veste proastă. Sper să nu se panicheze birocraţii şi să înceapă iar cu subvenţii şi iertări de datorii", a scris Florin Cîţu.
Acesta a mai spus că pentru noi, deocamdată, nu sunt implicaţii majore.
"Pentru noi deocamdată nu sunt implicaţii majore. Poate puţină volatilitate pe pieţele financiare. Dar, foarte important, este semnalul pentru noi că trebuie să fim atenţi cum aşezăm economia în perioada următoare. Cheltuieli publice peramanente în creştere, deficit bugetar în creştere, datorie publică în creştere - fragilizează economia iar atunci când SUA se va gripa noi vom face iar atac de cord. Aşa că trebuie să facem opusul- să stopăm creşterea cheltuielilor permanente, a deficitului bugetar şi a datoriei publice", a afirmat analistul economic pe Facebook.
(M.I.)
-------
Rezerva Federală a SUA (Fed), care s-a reunit ieri pentru prima dată de la alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte, a decis un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorând la un interval cuprins între 0,50% şi 0,75% dobânda de politică monetară, transmit agenţiile Bloomberg, Financial Times şi Reuters, citate de Agerpres.
"Având în vedere inflaţia, condiţiile realizate şi cele aşteptate de pe piaţa forţei de muncă, s-a decis majorarea dobânzilor cu un sfert de punct procentual. Ritmul de creştere a numărului de locuri de muncă a fost solid în ultimele luni şi rata şomajului a scăzut, în timp ce rata inflaţiei a urcat", se arată în comunicatul publicat la ultima reuniune din acest an a Comitetului de politică monetară de la Rezerva Federală (FOMC).
Noile proiecţii arată că Fed se aşteaptă la trei noi majorări ale dobânzii în 2017.
De asemenea, Fed se aşteaptă ca PIB-ul SUA să înregistreze un avans de 2,1% anul viitor, faţă de 2% estimat în septembrie, în timp ce rata şomajului ar urma să scadă la 4,5% anul viitor şi să rămână la acest nivel până în 2019.
Inflaţia va atinge 1,9% anul viitor şi 2% în 2018, estimează Rezerva Federală a SUA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2016, 15:09)
Fed si bancile nu s-au asteptat la Trump sa fie presedinte. Mizeria nu o mai pot ascunde sub pres.