Statele Unite au impus, săptămâna trecută, noi sancţiuni Rusiei, pe fondul crizei ucrainene, adăugând pe lista entităţilor şi persoanelor penalizate asociaţi ai unui comerciant rus de gaze naturale, operatori portuari din Crimeea şi foşti oficiali ucraineni.
Biroul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) din cadrul Departamentului american al Trezoreriei a plasat 26 de persoane fizice şi juridice pe "lista neagră" care atrage îngheţarea oricărui activ a acestora, ce se poate afla sub jurisdicţia SUA.
Măsurile privesc opt entităţi şi persoane despre care SUA susţin că îl sprijină pe Ghenadi Timcenko, un important comerciant de gaze naturale, sancţionat anterior. Conform autorităţii americane, măsurile privesc şi două persoane care îl susţin pe Boris Rotenberg, un om de afaceri rus, şi un aliat al preşedintelui Vladimir Putin.
Statele Unite au sancţionat şi patru foşti oficiali ucraineni şi apropiaţi ai acestora, asociaţi ai fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia anul trecut, după ce a fost îndepărtat de la putere.
Patru operatori portuari din Crimeea şi un operator de feribot au fost sancţionaţi pentru că au operat în regiunea ucraineană Crimeea, anexată în 2014 de către Rusia.
SUA au identificat, totodată, mai multe entităţi despre care afirmă că operau ca filiale ale băncii ruseşti de stat pentru dezvoltare VEB şi ale gigantului petrolier rus "Rosneft", sancţionate anul trecut.
Măsurile au scopul să oblige Rusia să-şi respecte angajamentele cu privire la menţinerea păcii, asumate prin semnarea acordului de la Minsk, şi încetarea conflictului din estul Ucrainei.
OFAC consideră că Rusia a încălcat dreptul internaţional şi alimentează conflictul din estul Ucrainei.