Minneapolis a cunoscut marţi a doua seară de demonstraţii, în pofida intrării în vigoare a unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii care vizează prevenirea extinderii violenţelor în acest oraş din nordul Statelor Unite, după moartea duminică a unui tânăr afro-american împuşcat de poliţie în plin proces asupra uciderii lui George Floyd, notează AFP şi Agerpres.
"Manifestaţiile paşnice sunt de înţeles" după moartea "tragică" a lui Daunte Wright, a comentat în cursul zilei preşedintele democrat Joe Biden, spunând că este conştient de "furia şi durerea" trăite de afro-americani.
Dar "nu există absolut nicio justificare" pentru violenţe, a adăugat el, îndemnând "la calm" populaţia acestui mare oraş din nordul Statelor Unite, după o primă noapte de proteste marcate de jafuri şi altercaţii.
Pe lângă interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii în toată aglomeraţia urbană decretată de primarii oraşelor gemene Minneapolis şi St. Paul, o mie de soldaţi ai Gărzii Naţionale acţionează din greu pentru a preveni noi violenţe.
Cu puţin înainte de orele 21.00 (marţi, 02.00 GMT), la aproape două ore de la intrarea în vigoare a interdicţiei de circulaţie, zeci de protestatari au continuat să-şi agite pancartele şi să scandeze lozinci - în timp ce se adăposteau de ploaie sub umbrele şi glugi - în faţa secţiei de poliţie din oraşul Brooklyn Center.
Poliţia a tras de mai multe ori gaze lacrimogene în direcţia manifestanţilor şi le-a ordonat să se disperseze.
Furia lor este urmare a morţii lui Daunte Wright, un afro-american în vârstă de 20 de ani, împuşcat mortal de poliţie duminică în timp ce circula la volanul maşinii sale în acest oraş de la periferia Minneapolis, împreună cu prietena sa.
În cursul unui control legat de plăcuţele de înmatriculare necorespunzătoare, o agentă "şi-a scos arma în locul Taser-ului", un pistol cu electroşoc, considerat a fi mai puţin letal decât o armă de foc, a declarat şeful poliţiei locale, Tim Gannon, vorbind despre o moarte "accidentală".
Pentru a-şi susţine afirmaţiile, el a prezentat înregistrarea tragediei de către camera pietonală a poliţiei.
În imaginile respective, agenţii sunt văzuţi cum îl scot pe tânăr din maşina sa şi îi pun cătuşe. El opune însă rezistenţă şi se aşează din nou în maşină. Poliţista poate fi auzită strigând "Taser, Taser" pentru a semnala că va trage. În schimb, se aude un foc de armă.
Luni seara, autorităţile judiciare din statul Minnesota au transmis într-un comunicat identitatea poliţistei implicate. Kimberly Potter, angajată a poliţiei din Brooklyn Center de 26 de ani, a fost suspendată din punct de vedere administrativ, a precizat documentul.
Această tragedie a reaprins furia la Minneapolis, care a cunoscut mai multe nopţi de revolte după moartea lui George Floyd la 25 mai, sub genunchiul poliţistului alb Derek Chauvin.
1. Iar o luăm de la capăt
(mesaj trimis de Cristian în data de 13.04.2021, 08:05)
Iar o luăm de la capăt cu mizeria asta?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2021, 19:21)
Asta este viata mai mor si negrii din greseala...ce se face atata caz ? Mor atatia oameni pe pamant si nu mai stie nimeni ....Terminati cu articolele astea despre negrii din america ...Daca ar fi asa de rau in america ar pleca toti in Africa dar nu pleaca ...inseamna ca le place...