Familia unui adolescent american ucis în distrugerea zborului MH17 deasupra Ucrainei, în 2014, a depus plângere împotriva unor bănci ruse şi societăţi americane de tranfer de bani, care au ajutat la finanţarea separatiştilor proruşi acuzaţi că au doborât avionul, relatează AFP.
Într-o plângere înregistrată la tribunalul federal din Manhattan, familia lui Quinn Lucas Schansman, singurul cetăţean american de la bordul avionului aparţinând Malaysia Airlines care efectua o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur, atacă băncile ruse Sberbank şi VTB Bank, care au birouri în Statele Unite şi societăţile de transfer de bani Western Union şi MoneyGram.
Ea le acuză că au permis trimiterea unor fonduri importante separatiştilor în "republica populară Doneţk", provenind în principal de la simpatizanţi din diaspora rusă cu reşedinţa în Statele Unite şi în alte părţi ale lumii, care le-a permis separatiştilor să achiziţioneze armament greu şi să controleze partea de est a Ucrainei de unde a fost trasă racheta, mai scrie AFP.
Plângerea, de 63 de pagini, care reclamă despăgubiri într-o sumă neprecizată, are la bază o lege antiteroristă americană din 1992. Aceasta le permite victimelor americane ale terorismului să-i dea în judecată în Statele Unite pe cei care susţin material terorismul.
Între avocaţii familiei se află un fost adjunct al ambasadorului american la ONU David Pressman.
Pressman a subliniat într-un comunicat că "oamenii care au tras racheta (asupra avionului) poate că nu vor fi aduşi vreodată în tribunale, însă toţi cei care au ajutat la înarmarea şi susţinerea lor trebuie să fie" judecaţi.
Acesta a mai adăugat că "întreprinderile şi băncile care au autorizat lăcomia să domnească furnizând, zi de zi, un mijloc fiabil acestor terorişti de a strânge bani vor fi obligaţi să răspundă de faptele lor".
Dintre cele 298 de persoane ucise în distrugerea avionului, la 17 iulie 2014, numai Quinn Lucas Schansman, care avea 18 ani şi se ducea la familia sa în vacanţă, avea naţionalitatea americană - dar şi olandeză - şi poate să atace în justiţie în virtutea acestei legi din 1992, potrivit lui Pressman.
Plângerea a fost depusă în Statele Unite în ziua în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat că a transmis Guvernului rus reclamaţii ale 380 de rude ale victimelor zborului MH17, mai informează AFP.
O echipă de anchetatori internaţionali condusă de Olanda a stabilit că zborul MH17 a fost doborât cu o rachetă de tip Buk, de concepţie sovietică, trasă de pe o baterie mobilă adusă din Rusia.
Rusia a negat mereu orice responsabilitate în distrugerea avionului, potrivit presei.