SUA principalul susţinător al Ucrainei în faţa invaziei ruseşti,

SUA principalul susţinător al Ucrainei în faţa invaziei ruseşti,

D.R.
Internaţional / 6 iulie 2023

Suma cumulată a ajutoarelor promise Ucrainei de către aliaţii săi este de 165 de miliarde de euro, informează news.ro. Au contribuit ţările membre ale NATO şi ale Uniunii Europene. Cea mai mare parte a contribuţiilor este furnizată de Statele Unite (70,70 miliarde), instituţiile UE (35,06 miliarde), Marea Britanie (10,74 miliarde), Germania (10,68 miliarde) şi Japonia (6,62 miliarde).

Statele baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) au cheltuit 1,26%, 1,09% şi, respectiv, 0,95% din produsul lor intern brut (PIB).

"Există o adevărată teamă existenţială în ţările baltice", ceea ce "întăreşte sprijinul lor pentru Ucraina", a explicat în martie pentru AFP Jiri Priban, profesor de drept la Universitatea din Cardiff.

În general, ţările limitrofe Ucrainei şi Rusiei sunt cele care fac cele mai mari eforturi. Polonia şi Slovacia, care completează primele cinci ţări contribuitoare în funcţie de bogăţia lor, s-au angajat să contribuie cu 0,68% şi, respectiv, 0,63% din PIB-ul lor. Aceste cinci ţări oferă în principal ajutor militar Ucrainei. Polonia a fost în prima linie în furnizarea a sute de tancuri de concepţie sovietică încă din primăvara anului 2022, apoi, după ce Germania a dat undă verde la începutul anului 2023, a furnizat tancuri moderne Leopard 2. Statele baltice, între timp, au trimis, printre altele, arme uşoare, drone şi obuziere.

Japonia este cel mai mare donator în afara Uniunii Europene şi a NATO. Contribuţia sa de peste 6 miliarde de euro (0,15% din PIB) este aproape exclusiv financiară.

Dintre aliaţii Ucrainei, Germania şi Polonia găzduiesc cei mai mulţi refugiaţi, 1,07 milioane şi, respectiv, 995.000 la 4 iulie, cu mult înaintea Cehiei (346.000), potrivit cifrelor Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

Dar, proporţional cu populaţia sa, Muntenegru este cea mai primitoare, cu aproximativ 38 540 de refugiaţi pe teritoriul său, ceea ce reprezintă peste 6,1% din populaţia sa. Ţările baltice şi ţările apropiate din punct de vedere geografic de Ucraina sunt din nou pe locurile următoare: refugiaţii ucraineni reprezintă peste 3% din populaţia Estoniei, a Republicii Moldova şi a Cehiei, şi peste 2% din populaţia Lituaniei, Poloniei, Bulgariei şi Letoniei.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Cred ca mai corect suna:

    -Sua principalul sustinato ral conflictului dintre Ukraina si Rusia, reușind o manevră de vis ,slavii omorandu-se între ei pentru interesul american 

    -Europa victima colaterala perfecta ,care incepuse sa ridice capul si sa ceara "eliberarea " de fortele de ocupatie americană stationate pe cont 

    -structura de putere concentrată la Brussels face pe fata jocul american ,sperând ca din această criză sa iasă mai consolidată si cu puteri sporite asta după pleasca numita covid 

    -Când vo rconsidera ca acest conflict i a macinat suficient pe rusi, restul fraierilo rdin jur ,polonezi ,romani,tari baltice cretine vo rfi asmutiti in asaltul final . 

    sau poate ma insel si este doar un razboi sfant de curățarea sufletului tot mai putrezit al acestui continent 

    1. Corect,scurt si concis

      bravo 

      ...

      Războiul sfânt al lui kadîrov și al bureaților. :

      Ce mai face economia sovietică rezilientă la sancțiunile economice? : 

      COMENTARIU EXCELENT. CUM DE S-A PUBLICAT?!

      N-am gasit nicaieri o explicatie , o precizare ,a termenului ' ajutoare" - gratuitate totala , partiala sau conditii avantajoase de returnare -ma gandesc ca lasarea in obscuritate a termrnului e premeditata !

      Corect.

      Lucrurile sunt abia la inceput. Asaltul final se va face doar daca si atunci cand americanii vo rfi calculat ca au sanse ridicate de castig. Probabil peste 5-10 ani. 

      Un incident/accident la Zaporojie ar fi o justificare buna pentru interventia directa a yankeilor. Doar ca rusii au fost foarte clari si au avertizat ca bocancii americani calcand in Ucraina vo rdeclansa un razboi nuclear.

      Viitorul conflictului depinde in buna masura de ce vo rhotara yankeii sa faca. 

    "SUA principalul susţinăto ral razboiului" normal ;

    2022 cheltuielile de înarmare ale țărilo reuropene au crescut cu 13%, ajungând la 

    345 miliarde dolari. Mai mult de jumătate din sumă se scurge, an de an, 

    în conturile firmelo ramericane de profil. 

    1. Recomandă-le colegilo rtăi să-și majoreze cheltuielile de invazie.

      E ridicol să invadezi cu bugete mici și cu o armată precară. 

    Americanii susțin Ukraina ca sa și testeze armamentul și sa facă profit prin vânzarea lui Europenilo rcare au pus botul și bagă bani grei in armament deșii nu o rsa l folosească niciodată …UE a devenit colonie a SUA cu Von Layen președinte al CE … Atenție ce votați la europarlamentare . Avem nevoie de partide cu dragoste de România și de popo r…

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb