Reprezentanţii SUA, Coreei de Sud şi Japoniei asupra dosarului nuclear nord-coreean au declarat astăzi că examinează toate opţiunile, inclusiv o "contraofensivă" împotriva regimului de la Phenian după o serie record de teste cu rachete în acest an, relatează France Presse, conform Agerpres.
Sung Kim, reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, s-a întâlnit la Jakarta cu omologii săi sud-coreean Kim Gunn şi japonez Funakoshi Takehiro.
Aceştia au denunţat ameninţarea tot mai mare pe care Coreea de Nord o reprezintă pentru securitatea regională după o serie fără precedent de lansări de rachete în acest an, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală (ICBM).
"Vom examina toate opţiunile, inclusiv posibilităţile de contraofensivă", a declarat reporterilor Takehiro, directorul general al Ministerului de Externe japonez pentru Asia şi Oceania.
Discuţiile lor au avut loc în capitala Indoneziei, unde emisarul american este de asemenea ambasador, după întâlniri anterioare la Seul şi Tokyo.
Cele trei ţări au impus noi sancţiuni în decembrie responsabililor nord-coreeni pentru sprijinirea dezvoltării armelor de distrugere în masă şi a rachetelor balistice.
În timp ce Phenianul se arată tot mai agresiv, cele trei ţări aliate îşi vor armoniza sancţiunile în ciuda veto-urilor Rusiei şi Chinei la ONU pentru a întări sancţiunile propuse de Statele Unite, a spus Kim Gunn.
"Coreea de Nord se arată mai agresivă şi directă în ameninţările sale nucleare", a notat reprezentantul special al Coreei de Sud pentru pace şi securitate în Peninsula Coreea.
"Noile provocări ale Coreei de Nord vor primi un răspuns ferm şi unit din partea comunităţii internaţionale", a adăugat el.
Washingtonul, Seulul şi Tokyo şi-au întărit de asemenea cooperarea militară ca răspuns la creşterea lansărilor de rachete de către Phenian în acest an.
Seulul şi Washingtonul avertizează de câteva luni că Phenianul ar putea efectua în curând cel de-al şaptelea test nuclear.
Coreea de Nord a lansat în noiembrie o rachetă balistică intercontinentală, una dintre cele mai puternice arme din arsenalul său, care a căzut în largul Japoniei.
Coreea de Nord a proclamat în septembrie că statutul său de putere nucleară este "ireversibil", închizând definitiv uşa oricăror negocieri asupra dezarmării sale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2022, 15:05)
Usor, usor se separa definitiv blocurile de state, ramanand, evident, si state nealiniate! Legat de problema coreeana, o interventie militara in Coreea de Nord ar fi cea mai mare greseala din Istorie pe care ar face-o americanii, pe de-o parte, pt ca Kim ar arunca in stanga si-n dreapta cu rachete nucleare, iar pe de alta parte, pt ca Rusia si China ar interveni imediat de partea nord-coreenilor, ingropand definitiv Unchiul Sam din toate punctele de vedere!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2022, 15:54)
E prea tarziu pentru o interventie armata in Nord Coreea. Trebuia interventia mult mai rapida, inainte sa aiba nebunul rachete nucleare.
Cat despre aliatii Nord Coreenilor, ai punctat foarte bine sunt alte doua state democratice, Rusia si China.
Rusia este o mare putere, care de un an de zile se lupta sa piarda si Crimeea furata in 2014.
Coreea de Nord, Rusia si China fratia loserilor!