SUA: Vânzările cu amănuntul au înregistrat o creştere de 5,3% în luna ianuarie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 februarie 2021

SUA: Vânzările cu amănuntul au înregistrat o creştere de 5,3% în luna ianuarie

Vânzările cu amănuntul din Statele Unite, prima economie a lumii, au înregistrat o creştere peste aşteptări de 5,3% în luna ianuarie, ceea ce indică o redinamizare puternică a consumului şi a economiei în debutul anului în condiţiile în care 70% din economia americană este reprezentată de consum. Economiştii prognozau un plus de 1,1% în ianuarie.

Biroul de statistică american a anunţat ieri că vânzările cu amănuntul au crescut cu 5,3% luna trecută, cifrându-se la 568,2 miliarde de dolari. "Vânzările totale pentru perioada noiembrie 2020 - ianuarie 2021 au fost mai mari cu 4,6% comparativ cu perioada similară de acum un an", potrivit comunicatului statisticii americane.

Faţă de luna ianuarie 2020, vânzările cu amănuntul din Statele Unite (principalul barometru al consumului), au fost mai mari cu 10,8% la finele lunii ianuarie 2021. Datele pentru decembrie au fost însă revizuite negativ pentru a indica un declin al vânzărilor cu amănuntul de 1,0% de la minus 0,7% iniţial.

Creşterea cheltuielilor consumatorilor americani au venit după ce gospodăriile cu venituri mici şi medii au început să primească cecurile suplimentare de 600 de dolari aprobate în decembrie de Congres şi administraţia fostului preşedinte Donald Trump. Activitatea economică a scăzut puternic în finalul anului 2020 pe fondul recrudescenţei pandemiei de Covid-19, iar factorii de decizie de la Washington au aprobat un pachet fiscal de sprijin pentru economie de 900 miliarde de dolari.

Excluzând automobilele, benzina, materiale de construcţii şi alimentele, vânzările cu amănuntul (al produselor de bază) au crescut cu 6,0% luna trecută, după o scădere revizuită în jos la 2,4% în luna decembrie.

Pachetul fiscal aprobat în finalul lui decembrie a extins de asemenea ajutoarele de şomaj săptămânale adoptate în debutul crizei sanitare şi economice Covid.

Noile cifre privind vânzările cu amănuntul sugerează că datele din modelul GDPNow al Atlanta Fed privind evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul întâi, care arată pentru data de 10 februarie o creştere de 4,5%, să fie şi ele revizuite în sus pe parcursul acestei luni.

Datele statistice privind vânzările cu amănuntul se adaugă altor date publicate recent care arată o îmbunătăţire a condiţiilor economice după încetinirea din finalul anului trecut. Piaţa muncii este însă încă sub nivelul din primăvara lui 2020, când a lovit în mod serios pandemia şi criza economică, numărul americanilor fără un loc de muncă ca urmare a crizei fiind încă de peste 10 milioane.

Economia americană este prognozată să crească cu până la 4,8% în 2021 după contracţia de 3,5% din 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb