SUMMIT UE, 8-9 DECEMBRIE UPDATE: Băsescu: "Europa are nevoie de o strategie pe termen lung."

VLAD F. DUMEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 decembrie 2011

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy (dreapta), l-a salutat ieri pe ministrul de finanţe Francois Baroin (centru), după întâlnirea cu Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner (stânga), de la Palatul Elysee. Geithner a declarat ieri că este foarte încurajat de progresul Europei de a veni cu un plan de rezolvare a crizei datoriilor zonei euro.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy (dreapta), l-a salutat ieri pe ministrul de finanţe Francois Baroin (centru), după întâlnirea cu Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner (stânga), de la Palatul Elysee. Geithner a declarat ieri că este foarte încurajat de progresul Europei de a veni cu un plan de rezolvare a crizei datoriilor zonei euro.

UPDATE 17: Băsescu: "Europa are nevoie de o strategie pe termen lung."

În cadrul întâlnirii liderilor europeni de la Marsilia, ce precede începutul summit-ului din seara aceasta, preşedintele Traian Băsescu a declarat: "Europa are nevoie de o strategie pe termen lung.uropa Unită este inspirată de un model cultural cu tradiţie în gândirea europeană, cel al diversităţii în unitate. Solidaritatea este singura şansă pentru garantarea suveranităţii europene, iar integrarea nu reprezintă pierderea suveranităţii, ci posibilitatea de a întări suveranitatea UE. Criza pune în evidenţă faptul că drepturile trebuie înţelese ca datorii faţă de care trebuie să răspundem."

UPDATE 16: Sarkozy: "Dacă nu va fi un acord vineri, nu va mai exista o a doua şansă"

Mai mulţi lideri europeni s-au întâlnit astăzi la Marsilia, înaintea summit-ului din seara aceasta, la o întrunire a conservatorului Partid European al Poporului, informează Reuters.

În cadrul întâlnirii, preşedintele Franţei a afirmat că nu va mai exista o a doua şansă pentru Europa, în caz că nu se va ajunge la un acord mâine.

"Lumea întreagă ne cere să facem alegeri politice. Europa va fi 28 împreună cu prietenul nostru croat," a mai afirmat Sarkozy. Preşedintele a continuat: "Avem nevoie de schimbări structurale, şi dorim ca acestea să se întâmple pentru toţi cei 27, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă, dar scopul nostru mai mare este ca nimeni să nu se opună reformelor Europei. Noi dorim pe cei 27, însă dacă este un blocaj în cadrul acestui grup, atunci vom trece la cei 17 şi vom spune că cine doreşte să se alăture reformelor celor 17 este binevenit."

"Niciodată riscul ca Europa să explodeze nu a fost atât de mare, Europa se află în faţa unei situaţii extrem de periculoase," a mai afirmat preşedintele francez.

Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, prezent şi el la întrunire, a declarat: "Toată lumea ne priveşte şi toată lumea se aşteaptă de la noi, nu mai multe probleme naţionale, ci soluţii europene. La miezul crizei este o problemă de încredere şi credibilitate, şi de aceea noi, Comisia Europeană, sprijinim mai multă convergenţă, mai multă disciplină. Este foarte important ca noi, toţi, întreaga Uniune Europeană, să arătăm că euro este ireversibil."

UPDATE 15: Oficial european: Summit-ul UE va aduce implementarea MES în 2012

Liderii Uniunii Europene vor decide astăzi şi mâine, cel mai probabil, să lanseze anticipat fondul permanent de salvare, Mecanismul European de Stabilitate (MES) în 2012, faţă de planul iniţial, care prevedea lansarea acestuia la mijlocul lui 2013, potrivit unui oficial înalt din zona euro, citat de Reuters.

"Pare să existe un consens privind implementarea sa anticipată, după procesul de ratificare, urmând să intre în efect în vara anului 2012," a menţionat oficialul, înaintea summit-ului.

UPDATE 14: CreightonRandamentele pe titlurile germane, la un nivel minim record, după decizia BCE

Randamentele pe titlurile germane cu scadenţă la doi ani au scăzut la un nivel record, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a redus rata dobânzii de referinţă, în lupta împotriva recesiunii, potrivit Bloomberg.

Randamentele au căzut cu două puncte de bază, sau 0,02%, la 0,29%, după ce a scăzut iniţial până la un nivel record de 0,27%. Randamentele titlurilor cu scandeţă în 2013 au crescut cu 0,04% la 0,25%, în timp ce randamentele cu termen la 10 ani au coborât până la 2,08%.

UPDATE 13: Creighton, împotriva unei modificări totale a tratatului UE

Ministrul irlandez pentru Europa, Lucinda Creighton, a declarat că ţara sa ar favora un amendament al tratatelor UE, decât o modificare totală, potrivit RTE News.

Creighton susţine că mai este mult de negociat asupra crizei zonei euro, şi că grija principală a Irlandei este că ar trebui să existe o soluţie imediată.

Într-un interviu acordat BBC News, ministrul a menţionat că un amendament la tratat, aşa cum este preferat şi de către Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ar fi mai preferabil unei modificări în totalitate a tratatului, aşa cum speră Germania.

Creighton a afirmat că propunerile lui van Rompuy sunt mai balansate şi mai holistice.

UPDATE 12: UE, aproape de un împrumut către FMI

Uniunea Europeană este aproape să încheie un acord în care va împrumuta 200 de miliarde de euro Fondului Monetar Internaţional (FMI) - inclusiv 150 de miliarde de euro din partea celor 17 ţări membre ale zonei euro - pe care FMI i-ar folosi apoi să îndiguiască piaţa tulburată a datoriilor suverane din zonă, potrivit declaraţiei unor oficiali de astăzi, citaţi de Wall Street Journal.

Liderii europeni vor lua deciziile finale asupra propunerii la summit-ul de astăzi, ca parte a unui acord mai larg ce, speră ei, va preveni colapsul zonei euro. Cei 150 de miliarde de euro provin din împrumuturi bilaterale din partea băncilor centrale ale zonei euro către FMI, iar celelalte 50 de miliarde de euro provin de la celelalte state UE, care nu sunt membre ale zonei euro.

Alte părţi ale acordului ce se negociază include ridicarea plafonului de împrumutare de 500 miliarde de euro a fondurilor de salvare financiară din zona euro. Ridicarea plafonului ar permite împrumuturi de până la 700 de miliarde de euro pentru Italia, Spania şi recapitalizarea băncilor pe cuprinsul zonei euro. Însă Germania respinge această idee, potrivit unui oficial.

UPDATE 11: BCE reduce rata dobânzii de referinţă la 1%

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus rata dobânzii de referinţă a zonei euro pentru a doua lună consecutivă, ca răspuns la escaladarea crizei datoriilor a zonei şi a întunecării prospectelor economice, potrivit Financial Times.

Reducerea ratei dobânzii de referinţă de la 1,25% la 1% este o măsură foarte aşteptată de către pieţe financiare, urmând unei alte reduceri de aceeaşi valoare in noiembrie, la prima întrunire a consiliului de guvernare prezidat de Mario Draghi.

UPDATE 10: Executiv UE: Perspectiva negativă a S&P pentru UE ratează starea bugetului

Decizia agenţiei de rating Standard & Poor's (S&P) de a plasa ratingul de creditare al UE sub supraveghere în vederea unei posibile retrogradări, nu ia în calcul faptul că bugetul Uniunii are statut special, fără deficit sau datorie, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene de astăzi, citat de Reuters.

"Comisia ia notă de faptul că S&P a plasat ratingul pe termen lung, AAA, al UE sub supraveghere cu perspectivă negativă," a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Amadeu Altafaj.

Altafaj a mai declarat: "S&P şi-a motivat decizia ca o urmare a deciziei sale de a pune sub supraveghere cu perspectivă negativă 15 din cele 17 state membre ale zonei euro. Aceasta înseamnă că ar putea retrograda ratingul UE pe termen lung cu un nivel, dacă ratingul AAA al statelor membre ar fi redus ca o consecinţă a grijilor agenţiei privind adâncirea crizei datoriilor suverane şi financiare."

Purtătorul de cuvânt a mai adăugat: "Viziunea Comisiei este că raţiunea S&P de plasare a mai mulţi membri ai zonei euro sub supraveghere cu perspectivă negativă nu poate fi extinsă asupra Uniunii, ca întreg. Într-adevăr, ratingul de creditare al UE ar trebui măsurat pe propriile sale merite, având în vedere condiţia specială a bugetului UE (fără deficit sau datorie) şi resurselor proprii ale Uniunii."

UPDATE 9: Geithner: SUA are un mare interes în întărirea zonei euro

Statele Unite şi economia mondială au un mare interes în eforturile făcute pentru stimularea Europei şi a zonei euro, potrivit secretarului trezoreriei americane, Timothy Geithner, într-o declaraţie făcute cu câteva ore înaintea începerii summit-ului UE, relatează Reuters.

Într-o întâlnire cu primul-ministru italian, Mario Monti, Geithner a afirmat că liderii Europei muncesc din greu pentru întărirea firewall-ului financiar, care este esenţial pentru şansa de reuşită a reformelor economice.

"Lumea poate să se simtă încurajată de către progresul ultimelor săptămâni," a declarat Geithner la o conferinţă de presă din Milano. "Economia Statelor Unite şi cea mondială au un foarte puternic interes în eforturile făcute pentru întărirea Europei," a mai adăugat acesta.

"Domnul Monti s-a angajat la un foarte puternic program de reforme economice pentru a restabili încrederea şi să solidifice abilitatea Italiei de a creşte în viitor," a mai adăugat Geithner.

UPDATE 8: China, încrezătoare în euro şi Europa

China rămâne încrezătoare în euro şi e dispusă să folosească o "varietate de mijloace" să ajute Uniunea Europeană să surmonteze criza datoriilor suverane ale statelor membre, conform ministrului chinez de Externe, Yang Jiechi, potrivit unui raport oficial citat de Reuters.

Comentariile lui Yang apar înaintea summit-ului de două zile al liderilor europeni, ce vor include propuneri pentru o integrare mai mare a zonei euro.

"Ca un partener strategic comprehensiv şi partener de comerţ major al UE, China are încredere în Europa şi în euro," a afirmat Yang, ieri, în Berlin.

Yang a mai adăugat: "Vom lucra alături de comunitatea internaţională pentru a continua să folosim o varietate de mijloace pentru a sprijini eforturile UE în a aborda criza datoriilor suverane. Ar fi în beneficiu fiecărui stat din lume ca economia europeană să-şi menţină stabilitatea şi să continue să se dezvolze."

UPDATE 7: Bulgaria, Serbia şi ţara noastră, cu sufletul la gură înaintea summit-ului

Liderii UE se întâlnesc astăzi şi mâine la Bruxelles pentru o întâlnire foarte importantă a Consiliului Europei, unde vor trebui să găsească puncte comune pentru implementarea noilor măsuri radicale pentru a salva stabilitatea financiară a zonei euro, informează novinite.com.

Alte subiecte de discuţie pe ordinea de zi a Consiliului, ce vor fi lansate oficial vineri dimineaţă, includ eventualul statut de membru Schengen pentru Bulgaria şi ţara noastră. Nu se aşteaptă programarea unei date pentru aderare, însă instituţiile UE şi statele membre speră să pună presiune pe Olanda, care încă se opune aderării celor doi noi membri.

De asemenea, Serbia are mari aşteptării de la întrunirea Consiliului, aşteptând să vadă dacă îi va fi oferit statutul oficial de candidat pentru a fi ţară membră a UE. Cazul este departe de a fi rezolvat, cu unele instituţii UE fiind de acord, însă alte state membre, precum Germania, argumentând că Serbia mai are multe de dovedit în dialogul cu provincia separatistă Kosovo.

UPDATE 6: Cameron se duce la summit-ul UE cu motto-ul parlamentar "Marea Britanie întâi"

Primul-ministru britanic, David Cameron, pleacă spre Bruxelles pentru summit-ul de două zile, sugerând că este dispus la conversaţii dure pentru a asigura "interesele britanice" în cadrul noului tratat al UE, relatează Metro.

Cameron a afirmat că "va proteja şi apăra interesele britanice" când liderii UE se întâlnesc în Belgia astăzi şi mâine pentru a trasa noile termene ale tratatului.

Asta ar însemna nesemnarea acordului ca întreg, ori supunerea acestuia unu referendum naţional, în ciuda neliniştii crescânde a liderilor economiilor monedei unice, precum Franţa şi Germania, privind criza.

Cameron a intrat sub tirul parlamentarilor ale ambelor părţi din Casă (n.a. a Comunelor), în timpul adresării acestuia de ieri, mulţi dintre aceştia insistând să facă tot posibilul pentru a evita un transfer de putere înafara ţărmurilor britanice.

Înainte de plecarea spre continent, Cameron a adăugat: "Marea Britanie este un membru al Uniunii Europene, beneficiem de calitatea de membru al UE. Cheie acestui fapt este piaţa comună. Noi dorim criza monedei unice rezolvată, însă în acelaşi timp, vom proteja şi apăra interesele britanice."

UPDATE 5: Investitorii aşteaptă rezultatul summit-ului

Tranzacţionarea de acţiuni aproape că s-a oprit înaintea discuţiilor din Europa, ce sunt văzute drept un posibil punct de turnură pentru criza economică ce a învineţit continentul, potrivit Los Angeles Times.

Anticipaţia investitorilor creşte înaintea summit-ului UE de astăzi şi mâine. Înaintea acestor întâlniri de urgenţă ale tuturor statelor membre UE, liderii francez şi german, Nicolas Sarkozy, respectiv Angela Merkel, au emis o scrisoare comună miercuri, în care declarau că "măsuri trebuie luate acum fără amânare."

Tranzacţionarea acţiunilor aproape s-a oprit această săptămână, indexurile marilor burse de acţiuni abia mişcându-se, deoarece investitorii aşteaptă cu nerăbdare rezultatele acestui summit. Analiştii şi politicienii avertizează că eşuarea rezolvării creşterii datoriilor suverane ar putea pune viitorul euro sub semnul întrebării.

Tim Ghriskey, chief investment officer al Solaris Group, a afirmat: "Este multă anticipaţie privind întâlnirea de vineri. Sunt multe probleme ce trebuie adresate, şi mai degrabă mai devreme decât mai târziu."

UPDATE 4: Liderii UE, pregătiţi pentru bătălie

Când lideri Uniunii Europene se vor întâlni la Bruxelles în această dup-amiază şi mâine, în faţa unei crize financiare ce înglobează întreaga zonă euro, ei vor şti că acesta nu este un summit ordinar, relatează Financial Times.

Este prea târziu pentru încă o rundă de peticire pentru stoparea crizei. Mulţumită, în principal, cancelarului german, Angela Merkel, aceştia sunt forţaţi să se decidă, foarte rapid, despre reformele fundamentale privind cum funcţionează însăşi Europa.

Merkel consideră ca singura modalitate prin care se poate obţine încrederea pieţelor este prin completarea procesului de uniune economică şi monetară ce a fost lansat în urmă cu 20 de ani, cu ocazia Tratatului de la Maastricht. Ea îl denumeşte drept "un mare pas către uniune fiscală."

Pentru cei 17 membri ai zonei euro, asta înseamnă renunţarea la o mare parte a suveranităţii naţionale. Discuţiile pe această temă au expus diviziuni fundamentale ce au fost acoperite ani de-a rândul.

Prima diviziune este tensiunea dintre "solidaritate" şi "disciplină", o linie demarcantă între contribuitorii la buget şi recipienţii acestuia, o linie ce nu separă doar banii, ci şi o mentalitate financiară între sud şi nord.

A doua tensiune este între cei din interiorul şi cei din exteriorul zonei euro, din care Marea Britanie iese cel mai mult în evidenţă.

A treia tensiune se referă la diviziunea între naţionalişti şi federalişti, în timp ce a patra ajunge direct în inima întregului proiect european, cel dintre suveranitatea naţională a statelor membre şi suveranitatea împărtăşită de la Bruxelles.

UPDATE 3: Juncker avertizează Marea Britanie să nu deranjeze summit-ul UE

Şeful Euro-grupului, Jean-Claude Juncker, a afirmat astăzi că speră ca Marea Britanie nu va sta în calea unu răspuns solid către criza datoriilor suverane ale zonei euro, în timp ce liderii se întâlnesc pentru a considera modificarea tratatului şi alte măsuri, în cadrul summit-ului ce se va întinde de joi seară spre vineri, relatează Reuters.

Discutând la radio-ul de stat francez, Juncker, care prezidează întâlnirile miniştrilor de finanţe din zona euro, a declarat că moneda unică nu este sub ameninţare, dar că guvernele UE trebuie să vină cu un răspuns care să claseze criza datoriilor.

Juncker a afirmat despre Marea Britanie, considerată a fi un partener reticent în încercarea de a reglementa mai bine sectorul financiar, n-ar trebui să-i fie permis să stea în calea modificărilor de tratat şi altor măsuri necesare pentru a adresa criza ce a cuprins întreaga zonă euro.

"Trebuie să fie un acord. Euro însăşi nu se află în faţa niciunui fel de risc," a adăugat Juncker.

Liderul Euro-grupului a mai subliniat: "Avem nevoie de un acord solid. Aş dori un tratat care să angajeze toate cele 27 de state, dar dacă se va dovedi că din cele 27 vor fi unele care nu vor să meargă mai departe cu acest plan, atunci ne vom descurca cu 17. Nu doresc ca Regatul Unit să folosească pagini întregi în care va afirma că Regatul Unit nu va face ce toţi ceilalţi trebuie să facă. Nu voi accepta aşa ceva."

UPDATE 2: King aşteaptă răspunsul Europei la criză

Oficialii din cadrul Băncii Angliei vor privi de pe margine astăzi, aşteptând deciziile politicienilor europeni pentru abordarea tumultului crizei, pe care Guvernatorul Băncii, Mervyn King, spune că e dincolo de controlul său, potrivit Bloomberg.

UPDATE: Bursele europene deschid optimist

Bursele europene au deschis şedinţa de tranzacţionare de azi în urcare, în anticiparea summit-ului UE.

Indicele FTSE 100 al bursei londoneze creştea cu 0,61%, la 5.580,62 puncte, indicele CAC 40 al bursei din Paris se aprecia cu 1,19%, la 3.213,80 puncte, indicele DAX al bursei din Frankfurt creştea cu 1,04%, la 6.057,36 puncte, pe când indicele MIB al bursei italiene se aprecia cu 0,66%, atingând o valoare de 15.753,90 puncte.

Summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles, programat pentru zilele de 8-9 decembrie, şi al cărui subiect principal este propunerea franco-germană a unei uniuni fiscale menite să stabilească rigori mai stricte pentru bugetele naţionale, stârneşte reacţii opuse, atât în cadrul statelor membre ale Uniunii, cât şi în rândul actorilor externi.

Optimismul este caracteristic francezilor, dar şi americanilor. Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei americane, şi-a declarat marţi seară sprijinul pentru planul franco-german de abordare a crizei, după conferinţa comună a lui Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel. Acest sprijin a venit şi în urma anunţului agenţiei de rating Standard & Poor's de săptămâna aceasta, privind punerea sub supraveghere a calificativelor de credit pe termen lung cu perspectivă negativă a celor 15 ţări membre ale zonei euro.

Ministrul francez al Finanţelor, Francois Baroin, a susţinut poziţia Franţei ca fiind de stâncă, aceasta neavând de gând să plece de la masa negocierilor fără realizarea unui acord puternic.

"Nici Nicolas Sarkozy, nici Angela Merkel nu vor pleca de la masa negocierilor acestui summit până nu se ajunge la un acord puternic", a declarat Baroin.

Pe de altă parte, Berlinul este pesimist cu privire la summit şi posibilele realizări ale acestuia, deoarece unele guverne nu ar înţelege gravitatea situaţiei, împiedicând astfel un acord.

"Avem impresia, din multe conversaţii din ultimele zile, că mulţi dintre protagonişti încă nu au înţeles cât de serioasă este situaţia", a afirmat un oficial german pentru Reuters, sub protecţia anonimatului.

În cealaltă tabără, Marea Britanie a declarat, prin premierul său, David Cameron, că, deşi realizează importanţa salvării monedei unice, acesta nu va semna niciun nou tratat, şi îşi va folosi dreptul de veto împotriva oricărui plan ce nu ar proteja interesele britanice.

Ministrul britanic al Justiţiei, Ken Clarke, a subliniat că, deşi ar fi de acord cu o reglementare fiscală dinspre Bruxelles, Marea Britanie va respinge o taxă europeană pe tranzacţii financiare.

"În opinia mea, nu vom renegocia niciun transfer de putere", a mai afirmat Clarke, menţionând că în cazul unei cedări de putere, aceasta nu va mai reveni niciodată înapoi statelor membre.

Surpriza summit-ului: "Bazooka" financiară

Conform negociatorilor, în cadrul summit-ului ar putea fi prezentată o "bazooka" financiară mai mare, ce ar include rularea în paralel a două fonduri separate de salvare şi câştigarea unui sprijin mai consistent pentru Fondul Monetar Internaţional.

Acest sistem ar face parte dintr-un pachet atent construit, care, speră liderii UE, va câştiga pieţele financiare, la doar două luni după ce un summit similar a eşuat să convingă investitorii în obligaţiuni că Europa poate să-şi controleze criza datoriilor. Sistemul de salvare ar fi introdus alături de propuneri pentru rescrierea tratatelor UE cu reguli bugetare mai dure pentru zona euro.

Conform unor înalţi oficiali europeni, negociatorii consideră permiterea existenţei fondului actual de salvare, cu o putere de 440 miliarde de euro, în paralel cu rularea unui nou fond de 500 miliarde de euro, ce ar intra în vigoare la mijlocul anului 2012, astfel dublând capacitatea sistemului de salvare financiară a blocului.

Germania a respins, însă, prin vocea unui oficial sub protecţia anonimatului, propunerile combinării actualului şi viitorul fond de salvare al zonei euro, guvernul cancelarului Angela Merkel afirmând că o diviziune ar putea preveni atingerea unui acord asupra unei strategii asupra crizei datoriilor între cei 27 de membri ai Uniunii.

Germania se va opune oricărei încercări de a schimba cursul deja aprobat, în care permanentul Mecanism de Stabilitate Europeană va prelua funcţiile actualului fond la un moment programat, potrivit unui oficial german, citat de Bloomberg sub protecţia anonimiatului.

Reacţii din exterior

În ciuda optimismului în privinţa rezultatelor posibile în urma summit-ului, bancherii centrali ai zonei euro privesc spre posibilitatea unui şoc al zonei monetare, care ar putea declanşa dezmembrarea sa parţială, iar prioritatea lor în acest scenariu ar fi să păstreze supravieţuitorii sistemului.

Banca Centrală Europeană presează guvernele pentru a adopta reguli fiscale mai dure şi a semnalat că este pregătită să ia măsuri mai decisive pentru a lupta împotriva crizei datoriilor, dacă politicienii se pot pune de acord asupra controalelor mai stricte bugetare.

Însă, în pofida summit-ului, un sondaj Reuters printre economişti relevă o probabilitate mare pentru retrogradarea ratingului suveran al Franţei, de la AAA în următoarele trei luni, singura necunoscută fiind anvergura, dacă va fi retrogradat cu unul sau două niveluri.

"Dacă aplici metodologia S&P pe factorii cantitativi, Franţa deja ar trebui să aibă rating AA, precum şi Statele Unite şi Marea Britanie," a declarat Jean-Cristophe Caffet, economist al băncii de investiţii Natixis.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mult nu inseamna bun, traduceri facute cu din topor.

    1. Adaptări făcute sub presiunea timpului, zic eu, relevante pentru transmiterea subiectului, nu pentru o lectură lingvistică

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb