Summitul Kim-Trump ar putea fi rearanjat

V.D.
Internaţional / 26 mai 2018

Summitul Kim-Trump ar putea fi rearanjat

În ciuda faptului că preşedintele american Donald Trump a anulat summitul programat anterior pentru 12 iunie cu liderul nord-coreean Kim Jong-un pentru a discuta despre denuclearizarea regimului, se pare că o întâlnire ar putea avea loc nu prea departe în viitor, deoarece ambele părţi par dispuse să se angajeze în dialog, dupa cum publica "The Korea Times".

Coreea de Nord, spre deosebire de poziţia sa obişnuită, şi-a exprimat regretul faţă de anulare şi a declarat că este deschisă discuţiilor oricând, astfel încât mingea este din nou în terenul american.

După anunţul făcut de Trump joi, Coreea de Nord a declarat că are "dorinţa sa rezolve problemele prin dialog, oricand si prin orice mijloace". Declaraţia a fost făcută de prim-ministrul de externe al Afacerilor externe, Kim Kye-gwan, conform agenţiei centrale de ştiri coreene.

Viceprim-ministrul a declarat că anularea summitului arată "relaţia ostilă profundă dintre state şi importanţa discuţiilor dintre liderii de vârf pentru îmbunătăţirea relaţiilor".

"Dacă lucrurile sunt luate pas cu pas atunci relaţiile (între Coreea de Nord şi S.U.A.) se vor îmbunătăţi", a spus el.

Kim a adăugat: Coreea de Nord este "dispusă să dea timp şi oportunitate SUA, cu inimă largă şi deschisă".

Într-o scrisoare către Kim Jong-un, Trump a declarat că motivul anulării summitului a fost "furia extraordinară şi ostilitatea deschisă afişată de Coreea de Nord în declaraţii recente".

Cu o zi mai devreme, ministrul de externe nord-coreean Choe Son-hui a făcut referire la vicepreşedintele american Mike Pence ca fiind "ignorant" pentru observaţiile sale despre Coreea de Nord, ca ar putea ajunge ca Libia, unde seful statului a fost ucis de rebelii susţinuţi de SUA .

Casa Albă a afirmat că declaraţia Coreei de Nord despre Pence a fost "ultima picatura" care a dus la anularea summitului.

De asemenea, un oficial de la Casa Alba a fost citat spunând că summitul a căzut din cauza unei "profunde lipse de bună credinţă".

El a spus că oficialii nord-coreeni nu au apărut săptămâna trecută la o reuniune la nivel de lucru din Singapore şi nu au răspuns la apeluri.

Anularea a venit la numai câteva ore după ce Pyongyang a desfiintat terenul său de testare nucleară Punggye-ri în faţa jurnaliştilor străini, respectând un angajament al lui Kim Jong-un făcut în timpul întâlnirii cu preşedintele Moon Jae-in în aprilie.

"Din cauza faptului că Trump a anulat summitul după ce a confirmat că Coreea de Nord a închis terenul său de testare nucleară Punggye-ri, puteţi vedea că el se implică în Coreea de Nord", a declarat fostul ministru al Unificării din Coreea de Sud, Jeong Se-hyun, într-un interviu radio.

Cu toate acestea, se pare că ambele părţi sunt dispuse să vorbească. Trump i-a spus lui Kim în ultima parte a scrisorii sale "să nu ezitaţi să sunaţi sau să scrieţi" dacă el "se razgandeste".

Într-o convorbire telefonică cu ministrul de externe al Coreei de Sud Kang Kyung-wha, vineri, omologul său american Mike Pompeo a declarat că SUA este încă dispusă să discute cu Coreea de Nord.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Baik Tae-hyun, a declarat: "Declaraţiile lui Kim Kye-gwan reflectă dorinţa statului de a rezolva problemele prin dialog".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb