Ţara noastră ocupă locul patru în Europa în privinţa numărului participanţilor la fondurile de pensii private de tip "contribuţii definite" (DC), cu 4,4 milioane salariaţi, fiind devansată de Polonia (14,5 milioane), Suedia (6,7 milioane) şi Danemarca (4,6 milioane), conform unui studiu pan-european realizat de Federaţia Europeană a Fondurilor de Pensii (EFRP), citat de Agerpres.
Pe de altă parte, România ocupă ultimul loc în privinţa contribuţiilor la Pilonul II (de pensii private obligatorii), cu un nivel de doi la sută din venitul lunar al salariatului. Nivelul de zece la sută este considerat ca un minim necesar pentru a produce beneficii consistente din Pilonul II, în suplimentarea pensiei de stat.
Conform studiului furnizat de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, unul din patru salariaţi europeni (26 la sută) economiseşte pentru pensie prin fondurile de pensii private de tip "contribuţii definite" (DC), însă principala problemă a acestor scheme de pensii este nivelul încă prea redus al contribuţiilor.
Fondurile de pensii private de tip DC de pe continentul european gestionează în prezent economiile a peste 58 de milioane de salariaţi, dintre care circa cinci milioane sunt cei din România, arată studiul. Aceste fonduri de pensii administrează circa 1,3 trilioane (mii de miliarde) de euro, câştigând tot mai mult teren în practica europeană a pensiilor private.
În acelaşi timp, sistemele de pensii private cu "beneficii definite" (DB) îşi reduc importanţa pe plan european - circa 35 de milioane de salariaţi europeni contribuie la asemenea fonduri de pensii, care însă gestionează active de circa 2,2 trilioane de euro. Împreună, fondurile de pensii DC şi DB formează Pilonul II european de pensii private.
Fondurile de pensii private de tip DC includ aproape 100 la sută din populaţia salariată în state ca Danemarca, Olanda şi Suedia, unde participarea la aceste fonduri de pensii este cvasi-obligatorie, stabilită astfel prin contractele colective de muncă la nivel naţional. De asemenea, participarea forţei de muncă la fonduri de pensii private de tip DC este obligatorie în state ca Bulgaria, Danemarca, Ungaria, Polonia, România, Suedia, Austria, Islanda, Elveţia, Slovacia, Slovenia, Croaţia şi statele baltice.
"Studiul EFRP relevă clar faptul că pensiile private cu contribuţii definite şi garanţii reprezintă viitorul economisirii pentru pensie pe plan european. Din acest punct de vedere, România este deja aliniată la cele mai noi practici şi tendinte globale în domeniu, având un sistem de pensii private modern şi adecvat", a afirmat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR.