SUPLIMENT ANTIBIOTICE IAŞI Randament de 21%, din 2019 până în prezent

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 mai 2021

Randament de 21%, din 2019 până în prezent

Sorin Trandafir, Interfinbrok: "ATB este o acţiune de portofoliu cu o rată constantă de distribuţie a dividendului, dar sub media pieţei, de unde şi volatilitatea scăzută"

Marcel Murgoci, Estinvest: "Cred că Antibiotice va rămâne un titlu cu un randament mai scăzut, dar şi cu un risc mai redus"

Acţiunile Antibiotice (ATB) au avut, în ultimii aproape doi ani şi jumătate, o evoluţie laterală, spre deosebire de cea a pieţei care, în ansamblu, a avut o traiectorie ascendentă dar cu o volatilitate mult mai mare decât cea a preţului titlurilor producătorului de medicamente.

Brokerii consideră că free-float-ul relativ redus al acţiunilor Antibiotice reprezintă unul dintre elementele de natură să explice evoluţia acţiunilor companiei care, între 31 decembrie 2018 şi 6 mai 2021, au avut un randament de circa 13%, respectiv de 21,1% cu tot cu dividende, în timp ce indicele compozit BETPlus a urcat cu circa 55%, în perioada analizată.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, ne-a spus: "Din punctul meu de vedere, una dintre explicaţii este dată de free-float-ul destul de mic al acţiunii, ceea ce nu permite tranzacţii de valori mari. Nu trebuie să uităm că Antibiotice este o societate deţinută majoritar de stat, iar statul nu a folosit piaţa de capital pentru finanţare sau alte operaţiuni care să crească interesul investitorilor pentru acţiunile ATB".

Profitabilitatea Antibiotice, conform datelor pe care ni le-a pus la dispoziţie compania, este masiv afectată de taxa de clawback, care în 2015 a fost aproape egală cu profitul obţinut, în timp ce în 2019 a fost cu o treime mai mare decât rezultatul net.

"Totuşi, trebuie remarcat faptul că în ultima perioadă SIF Oltenia şi-a majorat deţinerea în Antibiotice. Practic, de la sub 15% în urmă cu doi ani şi jumătate, societatea a ajuns acum să aibă circa 23% din Antibiotice. Iar prezenţa unui fond de investiţii de calibrul SIF Oltenia în acţionariatul societăţii poate să sporească încrederea investitorilor în companie", a adăugat directorul de la Estinvest.

Sorin Trandafir, broker în cadrul societăţii Interfinbrok Corporation, ne-a transmis că evoluţia laterală a acţiunilor companiei a apărut pe fondul faptului că sectorul farmaceutic, cu unele excepţii, nu a fost în atenţia investitorilor în perioada decembrie 2018 - aprilie 2021.

"De asemenea, observăm un volum de tranzacţionare redus, atât în cazul investitorilor de retail/persoane fizice cât şi al fondurile de pensii şi societăţilor de investiţii financiare care, cu o singură excepţie, nu şi-au majorat deţinerile, aşa cum rezultă din raportările curente ale companiei", a precizat Sorin Trandafir, adăugând: "ATB este o acţiune de portofoliu cu o rată constantă de distribuţie a dividendului, dar sub media pieţei, de unde şi volatilitatea scăzută spre deosebire de cea a unor companii din sectoare unde randamentele dividendelor în perioada analizată au fost între 8-10%".

Pentru viitor, pe termen mediu şi lung, Sorin Trandafir consideră că menţinerea unui nivel ridicat al vânzărilor interne şi externe, eventuale noi contracte adaptate la cerinţele actuale ale pieţei sau valorificarea oportunităţilor economice aduse de pandemie sunt elemente care pot oferi perspective atractive investitorilor cu influenţă asupra preţului acţiunii ATB.

"În acelaşi timp, creşterea ratei de profitabilitate, ce se va reflecta în rapoartele periodice ale companiei, eventuale distribuţii de dividende peste media pieţei şi vânzarea unor pachete de acţiuni vor atrage interesul investitorilor", a adăugat brokerul de la Interfinbrok.

Marcel Murgoci, ce conduce operaţiunile de la Estinvest, consideră Antibiotice o acţiune care se mişcă în direcţia trendului general al pieţei, fară amplificări ale fluctuaţiilor în funcţie de cele din piaţă.

"Este o acţiune cu o evoluţie «liniştită» în sensul indicat de piaţă şi cred că, probabil, îşi va păstra caracteristicile de până acum, adică un titlu cu un randament mai scăzut (n.r. faţă de cel al companiilor cu distribuţii de dividende mai mari), dar şi cu un risc mai redus", ne-a spus brokerul, care a conchis: "În opinia mea, rezultatele financiare reprezintă principalul element care ar putea imprima acţiunii Antibiotice o evoluţie diferită faţă de cea de până acum".

Ministerul Sănătăţii deţine 53,02% din producătorul de medicamente din Iaşi, în timp ce SIF Oltenia avea, la data de 12 aprilie, 23,07% din companie. La finele anului trecut, SIF Transilvania deţinea 3,26% din totalul acţiunilor Antibiotice, în timp ce fondul Broadhurst Investments Limited avea 3,2% din producătorul de medicamente.

Faţă de preţul acţiunii ATB din data de 6 mai, de 0,55 lei, valorea de piaţă a companiei era de circa 370 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb