SUPLIMENT DIGI COMMUNICATIONS / DUPĂ O TRAIECTORIE DESCENDENTĂ DE DOI ANI Acţiunile DIGI - pe o tendinţă de creştere, din a doua parte a lui 2019

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Telecomunicaţii / 11 martie 2020

Acţiunile DIGI - pe o tendinţă de creştere, din a doua parte a lui 2019

Radu Dăscălescu, Tradeville: "Inversarea trendului titlurilor DIGI s-a produs în condiţiile acaparării unei cote de piaţă tot mai mari, cumulată cu preţul scăzut al acţiunilor şi o situaţie financiară foarte solidă a companiei"

Alin Brendea, Prime Transaction: "Refinanţarea unor datorii în condiţii net mai avantajoase şi programul de răscumpărări de acţiuni au contribuit la trendul de creştere a titlurilor DIGI"

"Implicarea societăţii în implementarea noii tehnologii 5G oferă un vector de dezvoltare semnificativ, ţinând cont de potenţialul acesteia de a asigura creşterea veniturilor companiei", spune Alin Brendea

Scădere de 13,7% a cotaţiei DIGI, de la intensificarea angoasei investitorilor privind impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei

Acţiunile Digi Communications (DIGI), compania mamă a RCS & RDS, au cunoscut, de la listarea din luna mai a anului 2017 şi până în prezent, două mari perioade dis­tincte, respectiv o tendinţă descendentă clară ce s-a derulat până în vara anului trecut pentru ca, ulterior, cotaţia operatorului de telecomunicaţii să se înscrie pe un trend ascendent care, acum, este ameninţat de căderile generalizate din pieţele internaţionale, apărute în contextul extinderii epidemiei de coronavirus, ce afectează şi titlurile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Radu Dăscălescu, cercetător economist în cadrul Tradeville, ne-a trans­mis: "Trendul negativ ce a persistat pe parcursul a aproximativ doi ani a atins punctul minim în 17 mai 2019, atunci când preţul unei acţiuni DIGI a fost de doar 23,4 lei, comparativ cu 41,2 lei, cât s-a înregistrat în data de 16 mai 2017, prima zi de tranzacţionare a acţiunilor la BVB. Raportul financiar pentru anul 2017, publicat în luna mai 2018, cât şi dividendul acordat în aceeaşi perioadă, nu au stimulat investitorii atât de mult pe cât se aştepta, în ciuda faptului că DIGI obţinuse, la nivel consolidat, cele mai bune rezultate din istoria companiei şi că distribuise un dividend brut de 0,35 lei per acţiune, echivalentul unui randament de 1,1%, calculat la preţul din 20 mai 2018".

În opinia economistului de la Tradeville, percepţia investitorilor, de supraevaluare a cotaţiei acţiunilor DIGI, este posibil să reprezinte una dintre cauzele trendului negativ înregistrat pe parcursul celor doi ani menţionaţi.

"Dacă ar fi să privim cronologic, putem observa că data în care compania a acordat dividende pentru anul 2018 coincide cu sfârşitul perioadei de declin a preţului acţiunilor, respectiv luna mai a anului 2019"., a punctat Radu Dăscălescu.

În plus, economistul de la Tradeville este de părere că inversarea trendului acţiunilor DIGI, apărută spre sfârşitul primei jumătăţi a anului trecut, s-a produs în condiţiile acaparării unei cote de piaţă din ce în ce mai mari, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, prin extinderea serviciilor pe pieţele din Spania, Italia şi Ungaria, cumulată cu preţul scăzut al acţiunilor, dar şi o situaţie financiară foarte solidă a companiei.

Alin Brendea, director general adjunct în cadrul casei de brokeraj Prime Transaction, a punctat: "În primul rând, trebuie menţionat că scăderea care a urmat listarii a fost de lungă durată şi de amploare, ducând cotaţia DIGI într-o zona în care cumpărătorii s-au reactivat. Practic, efectul de bază a fost potenţat de o scădere care, acum, pare exagerată. Ulterior, în circa opt luni de zile, cotaţia DIGI a crescut cu circa 50%".

Directorul de la Prime Transaction a adăugat că, trendul de creştere ce s-a consolidat în a doua parte a anului trecut a fost ajutat, în primul rând, de rezultatele financiare şi operaţionale solide ale emitentului.

"Operaţional, compania înregistrea­ză creşteri constante, din momentul listării, în detrimentul unei prime perioade bursiere mai dificile", spune Alin Brendea, adăugând: "Refinanţarea unor datorii în condiţii net mai avantajoase şi programul de răscumpărări de acţiuni, derulat de către emitent la Bursa de Valori Bucureşti au contribuit, de asemenea, la trendul de creştere".

De altfel, directorul de la Prime Transaction este de părere că aceste elemente pozitive s-au concertizat şi într-un interes mai mare din partea investitorilor profesionali pentru acţiunile operatorului de telecomunicaţii.

"De exemplu, pe parcursul anului 2019, cel mai mare investitor privat din lume, Fondul Suveran al Norvegia, a crescut cu peste 50% deţinerea de acţiuni DIGI", spune Alin Brendea.

Legat de factorii ce au potenţialul de a influenţa preţul acţiunii DIGI în următoarele douăsprezece luni, reprezentantul Prime Transaction este de părere că, în principal, menţinerea dinamicii operaţionale pozitive din ultimii ani poate constitui baza pentru continuarea trendului bursier crescător pentru DIGI, iar dezvoltarea internaţională a companiei reprezintă o astfel de zona de interes.

"Implicarea societăţii în implementarea noii tehnologii 5G oferă un alt vector de dezvoltare semnificativ, ţinând cont de potenţialul acesteia de a asigura creşterea veniturilor companiei", a precizat Alin Brendea, care a conchis: "Evident, evoluţia generală a DIGI va fi influentaţă şi de contextul general al pieţei bursiere, dovadă şi scăderea recentă cauzată de deprecierile bursiere apărute pe fondul epidemiei de coronavirus".

În opinia lui Radu Dăscălescu de la Tradeville, printre elementele ce au potenţialul de a influenţa pe termen mediu preţul acţiunilor DIGI se regăsesc: "rezultatele financiare obţinute de către companie în primul trimestru al anului 2020, încetinirea sau accelerarea creşterii numărului total al unităţilor generatoare de venituri (RGU) la nivel de Grup, dar şi evoluţia reţelei 5G, în special dacă va reuşi să rămână operatorul cu cea mai mare acoperire 5G din ţara noastră".

Bineînţeles că, un factor de care depinde evoluţia acţiunii DIGI, cel puţin pe termen scurt, ţine de cum se vor derula în continuare evenimentele în ceea ce priveşte epidemia de coronavirus peste care s-a suprapus, la începutul aces­tei săptămâni, prăbuşirea preţului petrolului.

Bursele internaţionale trec printr-o perioadă de volatilitate ridicată, de care nu au scăpat nici acţiunile DIGI care s-au confruntat cu o scădere de 7,17%, în data de 9 martie, a doua cea mai mare depreciere procentuală a cotaţiei operatorului de telecomunicaţii de la listare şi până în prezent. Numai anunţarea măsurilor din OUG 114 a provocat o cădere zilnică relativă mai mare a acţiunilor DIGI, de 7,69%, în şedinţa din 19 decembrie 2018.

De la intensificarea angoasei inves­titorilor privind impactul epidemiei asupra economiei, în a doua parte a lunii trecute, care pe alocuri s-a transformat în panică, acţiunile DIGI au coborât de la 35 lei, în data de 21 februarie, la 29,8 lei, în data de 9 martie, echivalentul unei scăderi de 14,86%.

Ieri, preţul acţiunii operatorului de telecomunicaţii a urcat cu 1,34%, la 30,2 lei, astfel încât, faţă de maximul din 21 februarie, deprecierea titlurilor DIGI este de 13,71%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb