SUPLIMENT EDUCAŢIA - VIRUSUL TRIMIS LA COLŢ / URMÂND SĂ ÎNREGISTREZE O CREŞTERE ANUALIZATĂ AGREGATĂ DE 5-6%, ÎN 2022 Piaţa globală de transformare digitală va atinge 4,1 trilioane de dolari

Ziarul BURSA #Companii / 26 iulie 2021

Piaţa globală de transformare digitală va atinge 4,1 trilioane de dolari

Piaţa globală de transformare digitală va atinge, conform estimărilor Gartner, 4,1 trilioane de dolari, urmând să înregistreze o creştere anualizată agregată de 5-6%, în 2022, subliniază Bogdan Florea, fondator şi CEO Connections. Domnia sa ne-a vorbit, într-un interviu, despre provocările domeniului, dar şi despre evoluţia şi perspectivele companiei pe care o conduce.

(Interviu cu Bogdan Florea, fondator şi CEO Connections)

Connections estimează o creştere de două cifre a vânzărilor, în 2021

Reporter: De cât timp activaţi pe această piaţă de transformare digitală?

Bogdan Florea: Connections este o companie fondată în 2005, care activează în sectorul IT. Am migrat către transformare digitală în 2015.

Reporter: Ce înseamnă mai precis această piaţă şi care sunt dimensiunile ei?

Bogdan Florea: Transformarea digitală înseamnă un cumul de activităţi care au ca obiectiv re-proiectarea proceselor de business/eficientizarea lor pentru a fi captate în mediul digital într-un procent cât mai mare. Primul efect este automatizarea sarcinilor repetitive care pot să elibereze angajaţii de proceduri de rutină şi să le canalizeze energiile creative către zone cu valoare adăugată considerabilă. O altă consecinţă benefică este o experienţă a clienţilor mult îmbunătăţită care generează, la rândul ei, modificări ale modelelor de business şi aşteptări din ce în ce mai ridicate ale consumatorilor, care devin extrem de sofisticaţi. Piaţa globală de transformare digitală va atinge, conform estimărilor Gartner, 4,1 trilioane de dolari, urmând să înregistreze o creştere anualizată agregată de 5-6%, în 2022. Verticalele de software de tip enterprise şi servicii IT vor înregistra creşteri de 10%, respectiv 7% aproximativ, în 2022. În plus, ar trebui să luăm în considerare şi influzia de finanţare în zona publică, ce va merge cu precădere în energie verde şi digitalizare, atât în UE cât şi în US, şi care va aduce creşteri semnificative cifrelor de mai sus.

Reporter: Ce potenţial vedeţi pe viitor pentru acest domeniu?

Bogdan Florea: Este clar că, cel puţin în următorii zece ani, transformarea digitală va avea un rol esenţial în re-proiectarea proceselor de business şi crearea unor modele noi de colaborare între companii şi clienţi.

Reporter: Cum au evoluat afacerile companiei în ultimii doi ani şi în ce mod a fost afectată de criza sanitară activitatea societăţii?

Bogdan Florea: Cifra de afaceri a companiei a fost în creştere constanţa, iar criza sanitară nu a fost resimţită, nici din punct de vedere operaţional, nici din cel financiar.

Reporter: Ce strategie aţi abordat pentru depăşirea pandemiei fără să aveţi prea multe repercusiuni?

Bogdan Florea: Connections are o parte importantă de venituri recurente din totalul cifrei de afaceri, iar acest lucru a ajutat la menţinerea unei dinamici pozitive a rezultatelor. În plus, pieţele - atât cea din România, cât şi la nivel internaţional - au continuat creşterea în zona digitală, astfel încât nu am avut provocări semnificative. Colegii au fost receptivi la modelul de work-from-home, având în vedere că eram deja familiarizaţi cu el din perioada pre-pandemică.

Reporter: Care sunt furnizorii dumneavoastră de tehnologie?

Bogdan Florea: Cei mai importanţi parteneri pe partea de furnizare de tehnologie sunt UiPath, Aurachain, Microsoft.

Reporter: Câţi angajaţi aveţi şi ce rezultate financiare aţi avut anul trecut?

Bogdan Florea: În grupul Connections suntem în jur de 270-300 de colegi şi colaboratori, iar anul 2020 l-am încheiat cu o cifră de afaceri consolidată de aproximativ 35 milioane lei, în creştere cu 15% faţă de 2019.

Reporter: Care sunt estimările pentru anul în curs în ceea ce priveşte cifra de afaceri a companiei?

Bogdan Florea: Pentru anul în curs estimăm o creştere de două cifre a cifrei de afaceri, pe fondul creşterii cererii pentru serviciile noastre şi a extinderii echipei Connections.

Reporter: Din 2018 v-aţi asociat cu UiPath. Ce presupune această colaborare şi ce aşteptări aveţi în urma ei?

Bogdan Florea: În 2018 am semnat un parteneriat cu UiPath prin care vindem licenţe şi implementăm soluţii UiPath către clienţii noştri. Suntem unul dintre partenerii UiPath Gold din România şi intenţionăm să migram către alte pieţe cu implementările RPA: US, Middle East, Nordics.

Reporter: Listarea la Bursa de Valori Bucureşti face parte din strategia de dezvoltare a companiei. Planuiţi să vă listaţi pe piaţa principală sau pe piaţa AeRO? Vă rog să îmi spuneţi dacă vorbim despre un IPO, o majorare de capital sau o listare tehnică?

Bogdan Florea: Listarea la BVB reprezintă un element central al strategei de dezvoltare a Connections şi vizăm în primă faza listarea pe piaţă AeRO, având în acest sens un parteneriat cu Tradeville, cel mai activ broker din România pe partea de finanţări corporative prin bursă. Anterior listarii, avem în vedere derularea unei majorări de capital social.

Reporter: Ce sumă preconizaţi să atrageţi prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti? Care este evaluarea bursieră la care vă aşteptaţi?

Bogdan Florea: Unul dintre obiectivele principale ale listării este atragerea de finanţare şi avem în plan derularea unor runde de finanţare în fiecare an, pentru a ne susţine potenţialul de dezvoltare. În acest moment nu putem oferi informaţii concrete legate de evaluarea companiei sau dimensiunea finanţărilor viitoare.

Reporter: De ce aţi decis să apelaţi la piaţa de capital şi nu la alte forme de finanţare?

Bogdan Florea: Cântărim de câţiva ani buni care este pentru Connections cea mai bună soluţie de asigurare a dezvoltării în anii următori. În cele din urmă am concluzionat că listarea la bursă este soluţia optimă care poate contribui la atingerea a cel puţin trei obiective, pe care nu le-am fi putut atinge prin intermediul altor variante alternative: atragerea recurentă de capital necesar extinderii portofoliului de servicii şi a extinderii pe pieţele externe; o creştere a notorietăţii Connections pe piaţa forţei de muncă, care ne va ajuta să atragem cu mai mare uşurinţă personalul de care avem nevoie, prin derularea unor programe de motivare şi fidelizare de tip Stock Options Plan; generarea de afaceri noi prin creşterea notorietăţii interne şi externe obţinute prin listarea la bursă.

Reporter: Sectorul IT este foarte căutat în ultimii ani - a crescut accelerat, mai ales în pandemie - şi se estimează că va ajunge, până în 2025, la o pondere de 10% în PIB. Cum vedeţi dezvoltarea acestui sector în România prin conexiune cu regiunea din care facem parte? Avem resurse să facem faţă cererii?

Bogdan Florea: În mod clar, industria IT la nivel global trece printr-o criză acută de resurse. Vorbim de o creştere accelerată a cererii contrapusă unui număr de specialişti care nu pot face faţă acestei curbe ascendente a digitalizarii. Soluţiile, ca întotdeauna, ar trebui să vină dintr-un cocktail de politici publice pe termen mediu, ţintite, care să atragă tinerii spre meseriile digitale ale viitorului, crescând competenţele digitale şi cele de tip STEM în şcoli, de la vârste mici, împreună cu automatizarea proceselor de business (în medii enterprise şi public) şi folosirea tehnologiilor low-code. Ambele instrumente permit accelerarea dezvoltării software şi capacitatea crescută a colectivelor de specialişti IT de a acoperi mai repede şi la un nivel ridicat de calitate, nevoia de sisteme digitale. România este foarte bine poziţionată la startul acestei competiţii, rămâne să vedem şi aportul decidenţilor politici care ar trebui să expună politici publice coerente, articulate, cu obiective tangibile pe termen mediu şi cu o viziune clară.

Reporter: Se marşază puternic pe tehnologia 5G, se vorbeşte despre beneficii, riscuri, inclusiv în ceea ce priveşte controlul datelor cu caracter personal... Cum vedeţi impactul acestei revoluţii digitale asupra economiei şi societăţii?

Bogdan Florea: Industria 4.0 sau noua revoluţie industrială, care a început, din punct de vedere al conceptului, din zona digitalizarii sistemelor manufacturiere (automatizare software, schimb de date, analiză lor), s-a extins, din zona industrială, în mediul enterprise (de tip office) şi în administraţia publică. Această explozie, catalizată de criza sanitară, generează nevoia unei infrastructuri superioare ca parametri tehnici - viteze şi capacităţi de transfer mai mari pentru date. Tehnologia 5G face posibilă utilizarea unor astfel de instrumente inovatoare, prin creşterea vitezelor de transfer de date de câteva zeci de ori peste nivelul 4G. Economia şi societatea sunt într-o schimbare accentuată, nu numai la nivel digital, ci şi în ecologie, medicină şi genetică. Toate aceste grade de complexitate vor modela lumea de mâine în feluri pe care nu le putem anticipa, încă.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb