SUPLIMENT TABAC / ANUL TRECUT IGPF: Am înregistrat cel mai scăzut nivel al contrabandei cu ţigări din ultimul deceniu

Ziarul BURSA #Companii / 5 noiembrie 2020

IGPF: Am înregistrat cel mai scăzut nivel al contrabandei cu ţigări din ultimul deceniu

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în pandemie, conform Novel Research

Anul trecut, ţara noastră a înregistrat cel mai scăzut nivel al contrabandei din ultimul deceniu, acest aspect fiind o consecinţă a eforturilor autorităţilor de a combate fenomenul, dar şi a campaniilor de informare organizate la nivel naţional, la care au participat activ şi structurile de prevenire din cadrul Poliţiei de Frontieră Române, ne-au declarat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF). Cu toate acestea, poziţionarea României în vecinătatea unor state terţe, unde preţul ţigaretelor este de 3-4 ori mai mic, coroborat cu nivelul de trai scăzut al populaţiei din zonele de la frontiera cu Moldova şi Ucraina, indică un nivel ridicat al ameninţării privind contrabanda cu produse din tutun. Luna cu cel mai scăzut nivel, începând din anul 2008 (anul în care compania Novel Research a demarat cercetarea şi moni­torizarea periodică a fenomenului) până în prezent, a fost septembrie 2019, când valoarea înregistrată a fost de doar 10,5%.

În urma activităţilor desfăşurate la nivelul P.F.R., în anul 2019, pe linia combaterii contrabandei cu ţigarete, poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării 91.690.180 ţigarete, din totalul de 149.860.960 ţigarete descoperite la nivel naţional. Capturile înregistrate au fost realizate în cea mai mare parte la frontiera cu Ucraina (72%).

În primele 6 luni ale anului 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a fost înregistrată o scădere cu 57% a descoperirilor de ţigarete la nivelul frontierelor României (20.352.492 de ţigarete comparativ cu 47.225.273 de ţigarete descoperite în perioada similară a anului 2019). Evoluţia din acest an se datorează măsurilor restrictive adoptate de statele din regiune, pe fondul limitării efectelor pandemiei de SARS Cov-2, conform surselor citate.

Şi în acest an frontiera cu Ucraina continuă să fie cea mai afectată de traficul ilicit cu produse din tutun, capturile înregistrate la această frontieră reprezentând 50% din totalul descoperirilor, dar cazuri semnificative s-au înregistrat şi în alte zone ale ţării.

Reprezentanţii IGPF ne-au declarat: "Din cazuistica înregistrată rezultă că principalul mod de operare identificat la frontierele cu Ucraina şi Republica Moldova rămâne introducerea ţigărilor peste frontiera verde, în colete, transportate de cărăuşi până la locurile de depozitare sau până la mijloacele de transport. Pentru transport sunt folosite autoturisme sau microbuze înmatriculate în alte state, cu plăcuţe de înmatriculare false sau chiar fără plăcuţe de înmatriculare. Sunt exploatate capabilităţilor autovehiculelor de teren, care pot circula pe rute ocolitoare, drumuri forestiere sau neamenajate, ocolind în acest fel zonele de patrulare ale poliţiei de frontieră. Rutele utilizate pentru transport sunt asigurate de către grupările infracţionale cu observatori şi antemergători. Un alt mod de operare este reprezentat de folosirea dronelor, mod de operare ce permite transportul transfrontalier nedetectabil, pe distanţe lungi şi într-un timp relativ scurt".

La nivelul punctelor de trecere a frontierei de pe aceste segmente de frontieră (Ucraina şi Republica Moldova) se menţine tendinţa introducerii ţigaretelor ascunse în diferite spaţii din mijloacele de transport, în părţile componente ale mijloacelor de transport, pe corpul sau în bagajele personale ale pasagerilor.

De asemenea, de la începutul anului 2020 au fost identificaţi mai mulţi factori care au influenţat evoluţia fenomenului contrabandei cu tutun la nivelul acestor frontiere, cum ar fi:

- închiderea temporară a traficului internaţional în unele puncte de trecere a frontierei de pe teritoriul statelor vecine;

- unificarea de către Republica Moldova a cotei accizei pentru ţigările cu filtru şi fără filtru, concomitent cu creşterea valorii accizei cu 14,8%;

- eliminarea de către Republica Moldova a preţurilor minime de comercializare cu amănuntul a produselor din tutun şi a facilităţilor fiscale pentru produsele accizabile vândute în magazinele duty-free;

- creşterea preţurilor ţigărilor în Ucraina cu 40% începând cu data de 01.01.2020, dar şi închiderea unor facilităţi de producţie de pe teritoriul acestui stat.

La frontierele cu Bulgaria şi Serbia, ţigaretele sunt descoperite în general prin punctele de trecere a frontierei sau pe comunicaţii, fiind traficate prin metoda "capac" sau ascunse în spaţii special amenajate în compartimentele de transport marfă ale autovehiculelor. Procentul ridicat al ţigaretelor fără timbru descoperite pe aceste segmente de frontieră, poate indica existenţa unor fabrici clandestine pe teritoriul Bulgariei sau Serbiei, existând astfel probabilitatea ca ţara noastră să fie doar o ţară de tranzit, destinaţia finală a ţigaretelor fiind reprezentată de statele din centrul şi vestul Europei.

Din punct de vedere al provenienţei ţigaretelor, situaţia se prezintă astfel:

La frontiera cu Ucraina se constată că 44% dintre acestea sunt fără timbru, 25% sunt marcate "Duty Free", 11% au timbru de accizare ucrainean şi 20% alte timbre. O serie de măsuri implementate de autorităţile ucrainene începând cu a doua jumătate a anului 2019 au început să-şi facă resimţit efectul. În ultima perioadă s-au diminuat mărcile de ţigarete "consacrate" (Ashima, Jing Ling sau Marble), locul acestora tinzând să fie preluat de mărci provenite din ţări învecinate Ucrainei (spre exemplu, Belarus). Mărcile de calitate superioară sunt cel mai probabil destinate comercializării în state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Schengen;

La frontiera cu Republica Moldova se constată faptul că 93% dintre acestea poartă timbre specifice R. Moldova, diferenţa fiind constituită de cele din "Duty Free" (aproximativ 7%), aspect ce poate indica o eventuală schimbare a "furnizorilor", în condiţiile în care în semestrul I 2019 ţigaretele fără timbru şi cele de provenienţă "Duty Free" reprezentau 54% din total.

Sursele citate au conchis: "Din punct de vedere al măsurilor adoptate pe linia combaterii contrabandei cu ţigări şi a evaziunii fiscale, menţionăm următoarele:

- intensificarea acţiunilor informativ-operativ şi cercetarea calificată a cazurilor înregistrate;

- documentarea temeinică a activităţilor ce urmează a fi derulate, stabilirea zonelor de risc, sarcinilor şi responsabilităţilor forţelor implicate, modalităţilor şi a timpilor de acţiune în scopul eficientizării misiunilor operative derulate;

- constituirea de echipe mixte de lucru din reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră, Direcţiei Generale a Vămilor şi Direcţiei Generale Antifraudă, în scopul investigării cauzelor complexe, sub coordonarea procurorilor din cadrul parchetelor competente să supravegheze activitatea de cercetare penală;

- evaluarea periodică a activităţilor desfăşurate în domeniul contrabandei în scopul identificării vulnerabilităţilor şi adoptării de măsuri eficiente de prevenire şi combatere a riscurilor.

Ultimele date ale companiei de cercetare Novel Research arată un nivel al pieţei negre a ţigaretelor de 7,7% din totalul consumului, în scădere faţă de 12,1%, cât s-a înregistrat la începutul anului, înainte de declararea pandemiei.

Marian Marcu, Director General Novel Research, explica, în comunicatul din septembrie: "În majoritatea regiunilor ţării nivelul comerţului ilicit cu ţigarete a scăzut, conform datelor prelucrate în perioada martie - iulie. Doar în regiunea centru contrabanda creşte cu 1,5 p.p., până la 1,8%, iar în sud-est cu 0,4 p.p., până la 4,9%. Nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, cu un procent de 22,5%, cu toate că se află în scădere cu 7,1 p.p. faţă de ianuarie 2020. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ponderea "cheap whites" creşte cu 19,7 p.p., până la 51,8%, iar Moldova scade semnificativ, cu peste 18 p.p., până la 9,7%. Ponderea produselor din Ucraina scade cu 4,3 p.p., înregistrând un nivel de 5,1%, iar Serbia rămâne relativ constantă (0,6%)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb