Reporter: Cum a evoluat fenomenul evaziunii fiscale în domeniul tutunului, în ultimul an?
ANAF: Potrivit studiului NOVEL, elaborat de compania Novel Research, media anuală a nivelului contrabandei cu produse din tutun în anul 2019 a fost de 13,9 % din consumul total, cu 2,4 pp mai mică decât în anul 2018 şi fiind cea mai scăzută din ultimii şase ani. Menţionăm că, în luna septembrie 2019, comerţul ilegal cu ţigarete a atins cea mai scăzută cotă din ultimii zece ani, fiind estimat la 10,5% din totalul consumului. În iulie 2020, conform ultimului studiu Novel Research, nivelul contrabandei a fost de 7,7% din consumul total, cu 4,4% pp mai scăzut decât în ianuarie 2020. Ca şi în anii trecuţi, zonele de nord-est şi nord-vest rămân cele mai afectate de acest fenomen, ţinând cont şi de preţurile ţigaretelor care sunt de trei-patru ori mai mici în statele vecine non UE, respectiv în Republica Moldova şi Ucraina decât în România.
Reporter: La cât se ridică evaziunea fiscală din domeniul tutunului?
ANAF: Conform aceluiaşi studiu, având în vedere consumul estimat şi valoarea taxelor (accize, TVA), un punct procentual de contrabandă reprezintă pierderi la bugetul de stat de aproximativ 35-40 milioane de euro/an.
Reporter: Ce cantităţi de ţigarete au fost confiscate de ANAF în acest an?
ANAF: În perioada ianuarie - iunie 2020, ANAF, prin structurile abilitate a confiscat un număr de 13.217.880 de ţigarete.
Reporter: Ce măsuri de combatere a contrabandei cu ţigări şi a evaziunii fiscale în domeniu au fost luate în acest an şi ce măsuri aveţi în vedere în continuare, în acest sens?
În perioada ianuarie-iulie 2020, activitatea DGAF a fost adaptată situaţiilor de urgenţă, respectiv de alertă, impuse ca urmare a pandemiei SARS-CoV-2, astfel că deplasările pe teren şi controalele operative au fost limitate.
Astfel, în perioada menţionată, inspectorii DGAF au verificat 27 de contribuabili cu activitate în domeniul producerii şi comercializării de produse din tutun. Ca urmare a controalelor desfăşurate, inspectorii antifraudă au dispus aplicarea a 26 de amenzi contravenţionale în valoare de 469.000 lei, precum şi confiscarea a 36.582 de tigarete. Totodată, a fost înaintat organelor de urmărire penală un act de sesizare cu prejudicii estimate în valoare de 10.741 lei, pentru fapte de evaziune fiscală.
Prin comparaţie, verificările efectuate în anul 2019 în acest domeniu de activitate au vizat 174 contribuabili, iar urmare acţiunilor de control au fost aplicate 171 amenzi contravenţionale în valoare totală de 2.472.500 lei şi au fost confiscate 230.906 ţigarete. Totodată, pentru fapte de evaziune fiscală, au fost înaintate organelor de urmărire penală, 3 acte de sesizare cu prejudicii estimate in valoare de 794.186 lei.
Măsura principală pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul tutunului constă în instituirea sigilării transporturilor de tutun la intrarea în ţară, concomitent cu monitorizarea achiziţiilor intracomunitare de produse din tutun şi verificarea declaraţiilor lunare depuse de către antrepozitarii autorizaţi pentru producţia de ţigarete.
De asemenea, în anul 2020 DGV a continuat să urmeze direcţiile strategice de acţiune stabilite în cadrul Strategiei naţionale a autorităţii vamale privind prevenirea şi combaterea traficului ilegal cu produse din tutun în perioada 2019-2021 şi se va continua colaborarea cu instituţiile naţionale şi internaţionale cu competenţe în prevenirea şi combaterea comerţului ilegal, precum şi cu mediul de afaceri onest.
Prin acţiunile operative desfăşurate de echipele mobile pe rutele de transport şi prin acţiunile lucrătorilor din cadrul birourilor vamale de frontieră au fost intensificate acţiunile de supraveghere şi control vamal asupra transporturilor de produse accizabile, a mărfurilor supuse supravegherii vamale, a bunurilor aparţinând călătorilor şi a mijloacelor de transport.
Totodată, Direcţia Generală a Vămilor şi structurile vamale teritoriale vor continua să depună eforturi susţinute în continuare ţinând cont şi de misiunea autorităţii vamale de a proteja interesele financiare ale statului român şi ale Uniunii Europene prin intensificarea acţiunilor de control în zona birourilor vamale de frontieră, pe rutele de transport, în pieţe şi târguri, precum şi prin participarea la operaţiuni comune de tip JCO (Joint Customs Operations), organizate /derulate la nivel UE/ internaţional în scopul combaterii contrabandei cu produse din tutun şi la acţiuni comune, sub coordonarea altor instituţii ale statului (Parchet, Poliţie). Ca urmare a controalelor efectuate de către echipele de supraveghere şi control vamal, în prima jumatate a anului 2020 au fost constatate 294 de fapte contravenţionale, sancţionate conform legislaţiei în vigoare cu amenzi, în cuantum de 1.458.500 lei şi 39 fapte infracţionale pentru care au fost întocmite sesizări penale inaintate organelor de cercetare penală.
În prima jumatate a anului 2019 au fost constatate 470 de fapte contravenţionale, sancţionate conform legislaţiei în vigoare cu amenzi, în cuantum de 2.250.510 lei şi 30 de fapte infracţionale pentru care au fost întocmite sesizări penale înaintate organelor de cercetare penală.
Reporter: Mulţumesc!
1. Eu i-aș scoate în afara legii
(mesaj trimis de Cristian în data de 05.11.2020, 05:34)
Eu i-aș scoate în afara legii pe cei cu tutunul pentru că orice poluarea mediului că orice alta sursă de poluare
E interesant că în Franța s-a interzis comercializarea cărților, CD-urilor și a tot ce tine de cultură, dar mahoarca se vinde la liber.
Cred că virusul moare de amețeală când fumează un infectat și deversează fum in mediul înconjurător