Surse: "Arabii din Emirate, interesaţi de Bancpost"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 mai 2017

Surse: "Arabii din Emirate, interesaţi de Bancpost"

Trei jucători străini - Abu Dhabi Investment Council, VARDE şi un fond de investiţii canadian - se spune că ar fi pus ochii pe Bancpost

Banca face cu ochiul şi unor instituţii de credit de la noi

Pe lângă băncile din ţara noastră interesate de achiziţionarea Bancpost, se pare că sunt şi câteva entităţi străine care ar fi pus ochii de banca de la noi cu acţionariat elen, după cum susţin unele surse din piaţă. Acestea spun că unul dintre jucătorii care şi-ar dori să cumpere Bancpost ar fi Abu Dhabi Investment Council (ADIC), deţinut în totalitate de Emiratele Arabe Unite (UAE). Abu Dhabi Investment Council este constituit din veniturile provenite din industria petrolului, pe care le investeşte într-o gamă largă de active, cum ar fi titluri de proprietate, instrumente de credit, active imobiliare, infrastructură şi capital privat.

Câteva dintre investiţiile semnificative ale ADIC sunt National Bank of Abu Dhabi, Abu Dhabi Commercial Bank, Union National Bank Al Hilal Bank, Abu Dhabi National Insurance Company, Abu Dhabi Aviation Company, Abu Dhabi Investment Company (Invest AD), Abu Dhabi National Chemicals Company.

Alte două entităţi interesate de Bancpost ar fi, conform surselor noastre, un fond din Canada şi Varde Partners, care activează pe piaţa consultanţei de investiţii.

Instituţia de credit deţinută de Eurobank pare să fie interesantă şi pentru câteva bănci de la noi, printre acestea numărându-se, potrivit informaţiilor din piaţă, OTP Bank, Banca Transilvania şi Alpha Bank.

Grupul elen a anunţat că este în căutarea unui partener strategic care să cumpere o participaţie din divizia Bancpost, ce activează în ţara noastră. Surse din cadrul Eurobank, citate de Reuters au spus, recent, că Eurobank, care are operaţiuni în România, Bulgaria, Serbia şi Cipru, trebuie să îşi reducă expunerea la activele din afara Greciei de la aproximativ 11,2 miliarde euro, cât are în prezent, la 8,7 miliarde euro, în 2018, pentru a respecta angajamentele convenite cu autorităţile europene în domeniul concurenţei.

"Am numit doi consultanţi pentru a căuta un partener strategic pentru achiziţia unei participaţii la Bancpost. Asta va ajuta banca să îşi reducă afacerile în România şi să îşi respecte angajamentele de restrângere a expunerii din străinatate", au spus sursele citate. Cei doi consultanţi, angajaţi la începutul acestui an să se ocupe de vânzarea Bancpost, sunt, potrivit informaţiilor existente, HSBC, din Marea Britanie şi Mediobanca, din Italia.

Întrebaţi ce detalii ne pot oferi pe marginea subiectului, reprezentanţii Bancpost ne-au declarat: "În calitate de acţionar majoritar, Eurobank comunică în mod oficial orice modificări care intervin la nivelul subsidiarelor sale şi o face mereu cu promptitudine atunci când este cazul".

Reprezentanţii Eurobank au precizat, recent: "Nu dorim să ne retragem complet din România, dar nu putem să mai furnizăm capital suplimentar băncii pentru creştere. Dacă un partener strategic cumpără o participaţie la Bancpost, expunerea noastră va fi redusă conform angajamentelor noastre".

Grupul bancar ungar OTP Bank Nyrt are la dispoziţie aproximativ un miliard de dolari pentru achiziţii în Europa de Est, inclusiv în ţara noastră, şi intenţionează să lanseze o ofertă pentru preluarea Bancpost, a declarat, în martie, directorul general de la OTP Sandor Csanyi, într-un interviu comun acordat Bloomberg şi Reuters.

Băncile din Europa de Est sunt supuse la presiuni pentru a-şi consolida operaţiunile în condiţiile în care unele bănci trebuie să facă faţă unor norme mai stricte de capital introduse după criză, iar altele trebuie să îşi reajusteze operaţiunile. Şeful OTP crede că această situaţie creează oportunităţi pentru banca ungară să analizeze achiziţii în Belarus, Bulgaria, România, Rusia, Serbia, Slovacia şi Ucraina.

Sandor Csanyi a declarat, potrivit Agerpres: "Am aşteptat timp de un deceniu ca procesul de consolidare a pieţei să demareze, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Senzaţia mea este că acum acest proces a început".

Acesta a precizat că OTP derulează procedurile de due diligence pentru achiziţionarea unei bănci din ţara noastră şi este pe punctul de a finaliza o altă achiziţie în Muntenegru, menţionând că, în România, OTP vrea să facă o ofertă pentru preluarea Bancpost atunci când Eurobank o va scoate la vânzare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Arabi sa il cumpere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb