Surse: Aramco amână IPO-ul după publicarea rezultatelor financiare pe trimestrul al treilea

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 octombrie 2019

Surse: Aramco amână IPO-ul după publicarea rezultatelor financiare pe trimestrul al treilea

Aramco a amânat listarea sa pe piaţa internă până după publicarea rezultatelor financiare pe trimestrul al treilea din 2019, sperând că astfel încrederea investitorilor în gigantul petrolier saudit va fi mai mare, conform unor surse citate de Reuters.

Aramco era aşteptat să anunţe în această săptămână planul pentru listarea a 1-2% din companie la Bursa din Tadawul. O cotă de 1% este evaluată la cel mult 20 de miliarde de dolari.

Sursele spun: "Compania vrea să facă tot ce îi stă în putinţă ca să obţină ţinta avută în vedere. Rezultatele solide o vor pune într-o poziţie mai bună".

Data la care îşi va anunţa Aramco rezultatele financiare nu este certă, la fel momentul la care intenţionează compania să lansaze oferta publică iniţială (IPO).

Conform Financial Times, care citează o sursă apropiată situaţiei, listarea a fost amânată "cu câteva săptămâni".

Oficialii Aramco au declarat vineri, conform Reuters: "Compania continuă să fie angajată cu acţionarii săi în procesul de pregătire a IPO. Calendarul ofertei depinde de condiţiile de piaţă, iar listarea va avea loc la momentul ales de acţionari".

Luna trecută, Wall Street Journal scria, citând surse apropiate situaţiei, că oficialii Arabiei Saudite discută pe marginea unei posibile amânări a listării gigantului petrolier Aramco, după atacurile cu drone asupra fabricilor sale, care au redus drastic producţia.

Autorităţile saudite intenţionează să listeze 5% din Aramco până în 2021. Conform autorităţilor, această listare este punctul central al planului guvernului Arabiei Saudite de a transforma economia prin atragerea de investiţii străine şi prin diversificare.

Anul acesta, Aramco a strâns 12 miliarde de dolari din prima sa emisiune de obligaţiuni internaţionale, care a beneficiat de o cerere de peste 100 de miliarde de dolari.

Aramco are rezerve de ţiţei de aproximativ 265 de miliarde de barili, reprezentând 15% din depozitele mondiale de petrol. Listarea a 5% din companie ar putea genera 100 de miliarde de dolari, în baza evaluării companiei Aramco la 2.000 de miliarde de dolari, dar unii analişti cred că preţul final va fi mult mai scăzut.

Anul trecut, Aramco a fost cea mai mare companie petrolieră din lume, depăşind Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), Royal Dutch Shell, Total şi BP, conform agenţiei de evaluare financiară Fitch.

La finele lunii septembrie, Arab News scria că Tokyo Stock Exchange (TSE - Bursa de Valori din Tokyo) plănuieşte să convingă gigantul petrolier saudit Aramco să îşi listeze pe această piaţă acţiunile în cadrul componentei internaţionale din viitoarea sa ofertă publică iniţială (IPO). Oficialii Aramco au refuzat să facă vreun comentariu cu privire la informaţia publicată de Arab News.

După listarea pe piaţa saudită, Aramco are în plan să se listeze şi la o bursă majoră din exterior, însă aceasta nu a fost aleasă deocamdată.

Tokyo este a treia mare piaţă de acţiuni din lume, după cele din SUA: NYSE şi Nasdaq. Creată în 1878, piaţa din Toyko a fuzionat cu Bursa din Osaka în 2013, dând naştere Japan Exchange Group.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb