Autorităţile de supraveghere din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE) nu văd vreun pericol de contagiune în rândul băncilor din zona euro, în contextul recentelor turbulenţe din sector - atât din Europa, cât şi din SUA, conform unor surse citate de Reuters.
Marile bănci americane au intervenit săptămâna trecută ca să salveze First Republic Bank din San Francisco, bancă afectată de volatilitatea pieţei, declanşată de prăbuşirea altor două bănci medii din SUA - Silicon Valley Bank şi Signature Bank. Pachetul de salvare pentru First Republic Bank a venit la scurt timp după ce Credit Suisse Group AG din Elveţia a apelat, la rândul său, la un împrumut de urgenţă din partea băncii centrale, de până la 54 de miliarde de dolari, ca să-şi consolideze lichiditatea.
BCE a organizat vineri o şedinţă ad-hoc a consiliului de supraveghere, a doua de săptămâna trecută, ca să discute despre stresul şi volatilitatea din sectorul bancar, notează Reuters. Dar, autorităţile de supraveghere nu au observat vreo contagiune a problemelor la băncile din zona euro, pe fondul turbulenţelor pieţei, după cum a declarat pentru Reuters o sursă apropiată reuniunii, adăugând că, potrivit BCE, depozitele bancare sunt stabile, iar expunerea Credit Suisse este nesemnificativă.
Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze informaţia publicată de Reuters.
Băncile din zona euro au în continuare lichidităţi în exces în valoare de aproximativ 4 trilioane de euro (4,25 trilioane de dolari), pe care sunt dornice să le returneze BCE, acum că împrumuturile de la aceasta au devenit mai scumpe, conform datelor publicate vineri de banca centrală.
• Grupul care deţine Silicon Valley Bank a solicitat plasarea sub protecţia Legii falimentului
Compania-mamă a Silicon Valley Bank, care în prezent este sub controlul autorităţilor americane, a solicitat să intre sub protecţia falimentului, transmite AP.
SVB Financial Group, alături de directorul general şi de cel financiar, au fost vizaţi săptămâna trecută de un proces colectiv în care reclamanţii pretind că firma nu a prezentat riscurile pe care viitoarele majorări de dobânzi le au asupra afacerii sale.
SVB Financial Group nu mai este afiliată la Silicon Valley Bank după ce a ajuns sub controlul Fondului de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC). Colapsul său a fost al doilea mare eşec bancar din istoria SUA după căderea Washington Mutual în 2008, notează Agerpres.
Succesorul băncii, Silicon Valley Bridge Bank, este sub jurisdicţia FDIC şi nu este inclusă în documentaţia depusă la instanţa de faliment.
Recent, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că prăbuşirea Silicon Valley Bank s-a datorat în întregime incapacităţii băncii de a acoperi solicitările deponenţilor care au dorit să îşi retragă economiile, după ce majorările succesive de dobândă adoptate în ultimul an de Rezerva Federală au diminuat valoarea investiţiilor făcute de SVB în obligaţiuni şi pe care SVB se baza pentru finanţa retragerile de depozite. Yellen a menţionat şi nivelul mare al depozitelor neasigurat de la SVB drept un factor care a agravat criza.
• Credit Suisse îşi continuă reorganizarea
Credit Suisse vede accesul său la finanţarea de 50 de miliarde de franci elveţieni (54 miliarde de dolari) de la Banca Centrală a Elveţiei (SNB) ca pe o "lichiditate preventivă" care îi permite să continue reorganizarea sa, a afirmat Andre Helfenstein, directorul general al diviziei elveţiene a grupului bancar, într-un interviu acordat postului de televiziune SRF, transmite Reuters.
De la criza financiară din 2008, Credit Suisse este prima mare bancă globală care obţine sprijin financiar masiv, iar dificultăţile cu care se confruntă sporesc dubiile dacă şi alte bănci centrale vor putea susţine lupta lor contra inflaţiei cu majorări agresive ale dobânzilor.
"Vedem finanţarea ca pe o lichiditate preventivă, astfel încât să se poată efectua transformarea Credit Suisse şi să continuăm să funcţionăm bine în această situaţie turbulentă. Desigur, suma de 50 de miliarde de franci este mare. Totuşi, ar trebui văzută ca un indiciu că vrem să continuăm transformarea cu succes şi, de asemenea, trimitem un semnal clar către pieţe şi către clienţii noştri", a declarat Andre Helfenstein, notează Agerpres.
Helfenstein a dat asiguri că banca elveţiană face eforturi ca să stopeze retragerile masive din depozitele bancare.
"Lucrăm din greu la asta în fiecare zi. Nu este ceva ce se poate rezolva peste noapte. Încercăm să fim în legătură cu clienţii noştri şi să-i recâştigăm pas cu pas, prin discuţii deschise", a adăugat oficialul Credit Suisse.
Amintim că, joia trecută, Credit Suisse anunţa că va împrumuta până la 54 miliarde de dolari de la Banca Centrală a Elveţiei pentru a-şi spori lichidităţile şi a recâştiga încrederea investitorilor. A doua mare bancă din Elveţia caută să se redreseze după o serie de scandaluri, care au subminat încrederea investitorilor şi a clienţilor. Retragerile de fonduri de către clienţi în trimestrul al patrulea din 2022 au depăşit 110 miliarde de franci (120 miliarde de dolari).
• Fed a împrumutat băncile americane cu 12 miliarde de dolari, săptămâna trecută
Banca centrală americană (Fed) a anunţat că, din 12 martie, a împrumutat cu aproape 12 miliarde de dolari băncile din SUA, în cadrul unui nou mecanism lansat după falimentul SVB, informează AFP, menţionând că finanţarea le va permite instituţiilor de credit să onoreze cererile de retragere ale clienţilor lor.
Fed a mai indicat că, prin programul său obişnuit de împrumuturi pe termen foarte scurt, le-a acordat băncilor 152 de miliarde de dolari în intervalul 6-10 martie, faţă de 5 miliarde în săptămâna precedentă. În cele din urmă, 142,8 miliarde de dolari au fost împrumutate celor două entităţi create de autorităţile de reglementare americane pentru a succeda lui Silicon Valley Bank (SVB) şi Signature Bank.
Conform secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen, sistemul bancar naţional rămâne solid, iar americanii pot avea încredere că economiile lor vor fi acolo atunci când vor avea nevoie de ele, graţie acţiunilor "hotărâte şi în forţă" luate după colapsul Silicon Valley Bank (SVB.
Yellen a subliniat că măsurile de urgenţă luate de Trezorerie şi de alte organisme de reglementare financiară din SUA, pentru consolidarea încrederii publicului în sistemul bancar după colapsul SVB, scot în evidenţă hotărârea autorităţilor de a-i proteja pe deponenţii băncilor.
Secretarul Trezoreriei americane a precizat că instituţia pe care o conduce a colaborat cu Rezerva Federală şi cu Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) pentru a-i proteja pe toţi deponenţii şi a pune la punct o nouă facilitate menită să le ofere acces băncilor la fonduri de urgenţă. "Şi, mai important, nu au fost utilizaţi bani de la contribuabili pentru această acţiune", a conchis Janet Yellen.
• Mihaly Varga: "Sistemul bancar ungar este stabil, robust şi funcţional"
Sistemul bancar ungar este stabil şi rămâne robust şi funcţional, în contextul deteriorării mediului internaţional, a declarat vineri ministrul de Finanţe, Mihaly Varga, transmite MTI. Într-o postare pe Facebook, Varga susţine că indicele de adecvare a capitalului la băncile din Ungaria depăşeşte de două ori nivelul din Europa, iar profitabilitatea este de 1,5 ori mai ridicată decât media europeană, în timp ce rata creditelor neperformante se situează la 3,4%, un nivel scăzut în pofida crizei legate de războiul din Ucraina.
Finanţarea sistemului bancar ungar este stabilă şi există rezerve semnificative, a adăugat Varga, precizând: "Sistemul bancar ungar, în contextul deteriorării mediului internaţional, rămâne robust şi funcţional, aşa cum au arătat şi cele mai recente evaluări ale agenţiilor de evaluare financiară".
Şi în raportul de stabilitate financiară publicat recent de Banca Naţională a Ungariei (NBH) se arată că sistemul bancar al ţării este stabil şi are rezerve semnificative pentru a gestiona riscurile, dar băncile se confruntă cu o profitabilitate mai slabă din cauza măsurilor guvernamentale, în timp ce dobânzile ridicate ar putea afecta creditarea, notează Agerpres.
Deteriorarea mediului economic, în contextul războiului din Ucraina, a afectat economia Ungariei şi reprezintă un risc considerabil pentru calitatea portofoliului de împrumuturi, avertizează Banca Naţională a Ungariei.
"Rezilienţa la şoc a sistemului bancar ungar este adecvată, nivelul lichidităţii şi poziţia de capital sunt robuste, chiar şi în cazul unei crize mult mai severe decât actualele previziuni. Ne aşteptăm la un declin al expansiunii creditului, atât în cazul companiilor, cât şi al gospodăriilor, în urma majorării dobânzilor şi a incertitudinilor provocate de război", se arată în aportul NBH.
Instituţia a informat că, în primul semestru din 2022, rentabilitatea capitalului propriu în sistemul bancar ungar a scăzut cu trei puncte procentuale, la 7%, din cauza majorărilor de taxe impuse de Guvern pentru a ţine sub control deficitul bugetar, iar măsurile de stabilizare vor continua să afecteze profiturile băncilor în 2023.
• OCDE le cere băncilor centrale să menţină creşterile de dobânzi
Organizaţia pentru Cooperare şi Devoltare Economică (OCDE) le-a cerut băncilor să "menţină cursul" şi să continue majorarea dobânzilor, în pofida turbulenţelor de pe pieţele financiare, avertizând că inflaţia reprezintă în continuare principala ameninţare la adresa economiei mondiale, potrivit Financial Times.
Într-o actualizare a prognozelor sale economice din noiembrie, finalizată în timp ce tensinile din sistemul bancar au continuat să crească, organizaţia internaţională şi-a modificat în sens pozitiv previziunile de creştere economică pentru 2023 de la 2,2% la 2,6%. Această "redresare fragilă" se datorează scăderii preţurilor energiei şi alimentelor, precum şi ridicării restricţiilor anti-COVID impuse de China, dar şi creşterii încrederii mediului de afaceri, conform sursei citate.
Alvaro Pereira, economistul-şef interimar al OCDE, spune că aceste perspective mai bune înseamnă că politica monetară "trebuie să rămână restrictivă până când vor apărea semne clare că presiunile inflaţioniste vor scădea în mod durabil".
Apelul OCDE pentru creşterea ratelor dobânzilor în SUA şi în zona euro a venit după ce, joia trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 3%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 07:08)
ce ar trebui sa spuna pt evitarea panicii?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 20:10)
Ar trebui sa observi ca aceasta afirmatie care ar trebui sa linisteasca pietele nici macar nu este asumata oficial. Este "obtinuta" de Reuters pe "surse anonime". Deci este o minciuna.
Daca era adevarat, seful ECB iesea intr-o conferinta de presa si spunea asta. Dar nu, mint ca sa calmeze pietele care vor intelege adevaratul mesaj. Probabil ca deficitul din sistemul bancar euro este de 4 trilioane, nu lichiditatile in exces.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 11:27)
In 2007 acţiunile Credit Suisse erau cotate la 76 de dolari,
faţă de 2 dolari, cât valorau vineri,
şi de 0,7 dolari, cât valorează în urma tranzacţiei cu UBS,
deci totul este in ordine
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 12:52)
probleme evidente la Credit Suisse sint anuntate in media de 2 ani...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 19:07)
totul este perfect...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 11:41)
Problemele nu se vad pt ca nu-s contabilizate. La bondurile cu dobanzi negative ma refer din bilantul bancilor.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 11:45)
BCE nu vede riscuri si inflatia e temporara. II mai crede cineva ?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 14:41)
are dreptate momentan nu sunt!
plus ca in europa avem o rocada interesanta in piata: deja ceapa cartoful si morcovul au sarit calul procentual; ceea ce inseamna ca piete europene pe productie tehnologica urmeaza sa franeze economic in timp ce pietele pe roductie alimentara (unele sectoare) sunt pe revenire.
La fel obs si pe rata de neangajare pe tari europene; se o serva rocada; la fel si rocada cu aparitie youth in piata si lipsa sau scadere;
PS : elvetia se joaca cu chful!! long fara youth in piata ca medie da semnale puternice de revers in piata; ceea ce inseamna o anticipatie de explozie consum pe alt tip de cadran / nisa economica cunoscuta de ei pana acum!
Daca Elvetia da explozie youth se joaca cu focul pe chf intarit in credit speculativ; O sa fie o presiune mare de consum - somaj si locuinte / chirii si o cadere abrupta pe accesari credite pentru speculat / scz locuit.
Si faptul ca bancile cer in elvetia avansuri de 50-60% e tot un semnal foarte foarte puternic in fata de crash si un semnal fosrte foarte puternic ca bancile din elvetia au probleme foarte foarte grave la capitolul active / credit riscant!!!
Stiu ca acest coment este contrar asteptarilor; sunt contrarian de fel in investitii( sa nu uitam ca in 90 chful si-a rupt capul odata cu leul, lira uk si altele…
Elvetia, Paradisul speculativ se joaca cu focul; Un exod masiv de forta de munca SCUMPA este asteptata in fata plece de acolo!
s c cret
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 16:45)
BCE este o gluma… A tinut dobanda cheie sub 0 ani de zile iar acum cand bancile dau faliment ea nu vede probleme… Bancile nu mai sunt sigure de mult dar acum este evident acest lucru mai ales in Europa de vest unde cardul de credit este folosit la maxim , creditele s au dat cu nemiluita iar banii nu exista fizic…. Scapa cine poate…
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 17:24)
este condusa de Lagrand , condamnata in Franta...
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 17:46)
NU EA A TINUT DOBANDA!
Dobanda urmareste mereu si mereu ciclul / impulsul real din economia reala de Inflatie (inflare) si Deflatie (deflare) diferite tipuri de "consum /cerere /capacitati in formare /impulsuri de credit / inflari deflari de preturi imobiliare /inflari deflari de profituri - pierderi incasari gov...
Dobanda reflecta real starea unei economii!
Dobanda prezenta reflecta trecutul; iar dobanda trecuta reflecta dobanda prezenta; relatii de cauzalitate; plus ca dupa fiecare deflatie a urmat istoric inflatie (fie inflatie pe long cu cicluri scurte de corectie fie deflatie pe long cu cicluri ecurte de corectie).
De vina nu este BEC pentru dobanzi ZERO!!!
Daca se uita cineva in piata ar fi vazut suferinta reala din multe piete europene ce se aflau / intrau in chinuri groaznice din cauza prabusirii de preturi Imobiliare + Actiuni bursa in grame AUR din trecut = ceea ce inseamna real dominatia trecuta a generatiei productive re atunci ce infla la foc automat tot tipul de speculari fara a se anticipa in fata plesnitura parabolica de aparitie youth fara locuri de munca; de unde a rezultat generatie la 35-45 de ani supra indatorati pe specula tracuta (la ordin si politica gov de descentralizare si favorizare banci livrare credite speculative pentru ca multe monezi erau tari in grame aur; cereau diluare prin credit; dar si piata cerea credit pentru ca era presiune pe cerere locuri de munca fara locuri de munca pentru toti; de aici a plesnit creditul in 2008 si au cazut oameni in saracie).
Dobanda urmareste istoric inflatia si delflatia si nu invers!
Tot ce se intampla acum au mai fost repetate pe meleagurile continentului; ciclul lung al dobanzilor paralel cu impulsurile generatiilor si politicile gov de pro capital inter sau capital exter (adica cand migratie mai mare in anumita tara cand ioc migratie; adica economie cu circuit inchis).
s c cret
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 17:23)
criza din 1929 a fost mica
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2023, 23:30)
Niciodată nu au fost probleme, doar ni s-a părut.