SURSE CITATE DE REUTERS: Preluarea Borsa Italiana de către Euronext, aprobată la Milano

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 aprilie 2021

Preluarea Borsa Italiana de către Euronext, aprobată la Milano

Consob îşi va păstra dreptul de supraveghere a pieţei italiene Operaţiunile financiare ale Euronext vor avea sediul în Milano, iar centrul de date va fi mutat tot în Italia, din Marea Britanie

Autoritatea de reglemenatre a pieţei de capital din Italia, Consob, a dat undă verde, săptămâna trecută, preluării Borsa Italiana de către operatorul paneuropean Euronext NV, spun surse citate de Reuters.

Amintim că, în octombrie 2020, London Stock Exchange Group Plc (LSEG), operatorul Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), a decis să înstrăineze Borsa Italiana către Euronext pe 4,3 miliarde de euro, în cadrul unei tranzacţii care dă naştere celei mai mari platforme de listări din Europa.

Euronext, care operează bursele din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Paris şi Oslo, a depus oferta de preluare alături de băncile italiene Cassa Depositi e Prestiti SpA (CDP, deţinută de stat) şi Intesa Sanpaolo SpA. În urma afacerii, Euronext devine proprietarul bursei italiene, iar CDP şi Intesa obţin o deţinere din Euronext: CDP - 7,3%, Intesa - circa 1,3%. Astfel, participaţia totală de peste 8% a celor două bănci italiene va fi similară cu cea deţinută de instituţia franceză de stat Caisse des Depots et Consignations la operatorul pan­european.

Vânzarea de către LSE a Bursei din Milano a fost necesară pentru ca grupul britanic să obţină aprobarea Uniunii Europene pentru achiziţia furnizorului de informaţii financiare Refinitiv Holdings (fosta divizie Financial & Risk din cadrul grupului Thomson Reuters), o tranzacţie de 27 de miliarde de dolari.

Preluarea Borsa Italiana de către operatorul paneuropean este aşteptată să se finalizeze în prima jumătate a anului curent, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare. Comisia Europeană a aprobat calitatea Euronext de cumpărător al pieţei italiene.

Înainte să obţină avizul Consob, Euronext a transmis către autoritatea italiană planul său detaliat pentru Borsa Italiana.

Confirmând informaţiile din presa italiană, sursele mai sus amintite au declarat că autoritatea (Consob) şi-a exprimat o opinie pozitivă asupra acordului, într-o scrisoare transmisă Euronext.

Ca să-şi asigure susţinerea Romei în cursa pentru Borsa Italiana, Euronext a făcut echipă cu Cassa Depositi e Prestiti şi Intesa Sanpaolo. Dar, schimbarea dreptului de proprietate asupra unei infrastructuri considerate de importanţă strategică naţională a generat îngrijorări în rândul politicienilor italieni.

Consob, care îşi va păstra dreptul de supraveghere a pieţei italiene, a avut, de asemenea, îngrijorări cu privire la păstrarea accesului deplin la datele legate de bursă, de care are nevoie pentru exercitarea funcţiilor sale, conform unei surse apropiate situaţiei.

Trezoreria şi Biroul prim-ministrului de la Roma au încercat, joia trecută, să atenueze preocupările politice şi de reglementare privind achiziţia Borsa Italiana, anunţând că Bursa din Milano va juca un rol cheie în cadrul Euronext.

"Supravegherea Borsa Italiana va rămâne neschimbată, permiţând Consob şi Băncii Italiei să continue să supravegheze în mod direct Bursa din Milano", potrivit unui anunţ publicat de autorităţile menţionate pe site-ul Ministerului Economiei, care mai spune: "Italia va fi o bază operaţională majoră pentru Grupul Euronext, cu un rol strategic în ceea ce priveşte tehnologia, afacerile şi funcţiile de asistenţă".

Operaţiunile financiare ale Euronext vor avea sediul în Milano, în timp ce operatorul european de piaţă are în vedere mutarea centrului său de date în Italia, din Marea Britanie, unde se află în prezent.

Anterior anunţului autorităţilor italiene, unele surse citate de Bloomberg spuneau că sunt tot mai multe presiuni asupra guvernului de la Roma pentru amânarea achiziţiei Borsa Italiana de către Euronext, cu excepţia cazului în care Bursei din Milano îi va fi asigurată mai multă autonomie şi putere de decizie.

De Bursa din Milano au mai fost interesate Deutsche Börse AG, operatorul Bursei din Frankfurt, şi Six Group AG, operatorul bursei elveţiene SIX Swiss Exchange, ambele depunând oferte pentru operatorul italian, însă LSE a preferat Euronext. După preluarea Borsa Italiana, la Euronext se vor desfăşura circa un sfert din toate tranzacţiile cu acţiuni din Europa.

Reuters: Allfunds, cea mai mare listare europeană din 2021 a unui grup de servicii financiare, pregătită pentru Euronext Amsterdam

Platforma de investiţii Allfunds din Madrid a confirmat recent că oferta sa publică iniţială (IPO) va fi lansată în curând la Euronext Amsterdam şi cel puţin un sfert din acţiunile existente ale acesteia vor fi vândute prin intermediul pieţei.

Potrivit unor surse citate de Reuters, oferta publică iniţială a Allfunds va fi cea mai mare lansată de un grup de servicii financiare din Europa, în 2021. Aceleaşi surse au menţionat că tranzacţionarea acţiunilor ar putea începe către finele lunii aprilie sau la începutul lui mai, adăugând că platforma Allfunds ar putea fi evaluată la 7-8 miliarde de euro (8,2-9,4 miliarde de dolari).

Allfunds are spre distribuire active de 1,3 trilioane de euro, oferind clienţilor acces la peste 2.000 societăţi de administrare a activelor şi 100.000 de fonduri, conform Reuters. La sfârşitul anului 2020, veniturile anuale ale companiei erau estimate la 370 de milioane de euro. De asemenea, Allfunds furnizează servicii de tranzacţionare şi instrumente digitale pentru date şi analize, portofoliu şi raportare, cercetare şi servicii de reglementare.

Compania de wealth-tech Allfunds este deţinută în comun de fondul de capital privat Hellman & Friedman, fondul suveran GIC din Singapore, respectiv băncile BNP Paribas (Franţa) şi Credit Suisse (Elveţia).

Înfiinţată în 2000, compania oferă cea mai mare reţea de distribuţie a fondurilor la nivel global şi acces la cel mai mare portofoliu de fonduri mutuale şi ETF-uri din lume.

Anul acesta, mai multe companii s-au listat la Bursa din Amsterdam, inclusiv furnizorul polonez de dulapuri pentru colete InPost şi dezvoltatorul de parcuri de afaceri CTP. La data de 31 martie, Bursa din Amsterdam a atins cel mai înalt nivel din istorie, un record care a fost doborât din nou câteva zile mai târziu.

Volumul tranzacţiilor din capitala olandeză au crescut de patru ori în ianuarie, ca urmare a Brexitului, iar în februarie tranzacţiile cu acţiuni de la Bursa din Amsterdam au depăşit pentru prima dată volumul de la Londra.

Clubul belgian de fotbal Bruges îşi amână listarea

Clubul belgian de fotbal Bruges (Club Brugge NV) şi-a amânat, către finele lunii martie, listarea planificată la bursă, citând condiţiile actuale ale pieţei, respectiv cererea slabă din partea investitorilor.

Club Brugge ar fi trebuit să se la Euronext Bruxelles la sfârşitul lunii martie, într-o ofertă publică iniţială care să evalueze entitatea până la 258 de milioane de euro (304,5 milioane de dolari).

"Am ales să amânăm listarea Clubului, având în vedere condiţiile actuale ale pieţei. Păcat că s-a întâmplat aşa, dar privim spre viitor cu mintea deschisă", a spus preşedintele Clubului, Bart Verhaeghe, fără să ofere un termen nou pentru lansarea pe piaţă a Club Brugge. Bart Verhaeghe a adăgat: "Clubul Bruges se descurcă atât în plan financiar, organizatoric, cât şi sportiv, şi are ambiţia să se îmbunătăţească în fiecare zi. Acum ne vom concentra pe deplin pe câştigarea celui de-al patrulea campionat din ultimii şase ani. Amânarea listării nu are impact asupra activităţilor noastre zilnice. Le mulţumesc fanilor noştri pentru sprijin şi încredere".

Clubul avea în plan să vândă prin bursă 30% din capitalul său, la un preţ de 17,50 - 22,50 uro/acţiune. Pentru această ofertă, Clubul a lucrat cu Credit Suisse Group AG, JPMorgan Chase & Co., Berenberg şi Belfius Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb