SURSE CITATE DE WALL STREET JOURNAL Arabia Saudită ia în calcul amânarea listării Aramco

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 septembrie 2019

Arabia Saudită ia în calcul amânarea listării Aramco

Oficialii Arabiei Saudite discută pe marginea unei posibile amânări a listării gigantului petrolier Aramco, după atacurile recente cu dorne asupra fabricilor sale, care au redus drastic producţia, anunţă Wall Street Journal, citând surse apropiate situaţiei.

Compania este aşteptată să avanseze cu prezentările destinate analiştilor şi întâlnirile cu bancherii, aşa cum şi-a planificat, însă oficialii din domeniul energiei din Arabia Saudită şi directorii Aramco dezbat o reprogramare a ofertei publice iniţiale (IPO) după momentul la care compania îşi va restabili complet producţia.

Publicaţia citată scrie că discuţiile privind modificarea calendarului ofertei s-au limitat la oficialii saudiţi şi la executivii Aramco.

Aramco avea în plan să listeze 1% din grupul petrolier de stat la Bursa din Riad până la finele anului curent şi 1% în 2020, după cum anunţa Reuters săptămâna trecută.

Listarea unei cote de 1% ar valora 20 de miliarde de dolari.

Autorităţile saudite intenţionează să listeze 5% din Aramco până în 2021. Conform autorităţilor, această listare este punctul central al planului guvernului Arabiei Saudite de a transforma economia prin atragerea de investiţii străine şi prin diversificare.

Anul acesta, Aramco a strâns 12 miliarde de dolari din prima sa emisiune de obligaţiuni internaţionale, care a beneficiat de o cerere de peste 100 de miliarde de dolari.

Aramco are rezerve de ţiţei de aproximativ 265 de miliarde de barili, reprezentând 15% din depozitele mondiale de petrol. Listarea a 5% din companie ar putea genera 100 de miliarde de dolari, în baza evaluării companiei Aramco la 2.000 de miliarde de dolari, dar unii analişti cred că preţul final va fi mult mai scăzut.

Anul trecut, Aramco a fost mai mare companie petrolieră din lume, depăşind Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), Royal Dutch Shell, Total şi BP, conform agenţiei de evaluare financiară Fitch.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb