Surse: Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare noi măsuri pentru atenuarea crizei energiei

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 23 septembrie 2022

Sursă foto: Facebook / European Commission

Sursă foto: Facebook / European Commission

Comisia Europeană intenţionează să anunţe noi măsuri pentru contracararea crizei energetice fără precedent, prin reducerea fluctuaţiilor extreme de pe piaţă, creşterea lichidităţii şi reducerea preţului gazelor naturale, informează Bloomberg, citând surse anonime.

Potrivit surselor, Executivul comunitar intenţionează să dea publicităţii în data de 28 septembrie un document în care va detalia noi paşi destinaţi să reducă volatilitatea şi să crească volumul tranzacţiilor pe pieţele de energie, în condiţiile în care explozia preţurilor a dus la majorarea apelurilor în marjă, precum şi măsuri pe care blocul comunitar ar putea să le ia pentru a reduce preţul carburanţilor.

Cu toate acestea, chiar dacă unele state membre UE cer plafonarea preţului gazelor naturale, sursele citate de Bloomberg susţin că Executivul comunitar nu are de gând să propună noi reglementări în acest sens săptămâna viitoare.

Noile măsuri se vor adăuga pachetului propus anterior, care include o taxă pe profiturile excesive, un plafon pentru veniturile producătorilor de electricitate care nu utilizează gaze naturale şi o ţintă obligatorie de reducere a consumului de electricitate.

Potrivit Bloomberg, noul document le-ar da guvernelor statelor membre asigurări cu privire la noi măsuri care ar urma să vină de la Bruxelles, în contextul în care miniştrii europeni ai Energiei speră să ajungă la un acord cu privire la planul iniţial cu prilejul reuniunii din data de 30 septembrie, notează Agerpres. În mod normal, un plan de acţiune este urmat de propuneri detaliate care au nevoie de aprobarea statelor membre.

Criza energetică va fi un subiect cheie la reuniunea informală a liderilor UE care va avea loc la Praga în data de 7 octombrie, precum şi la summitul trimestrial programat în perioada 20-21 octombrie la Bruxelles.

Un plan pentru preţul gazelor naturale ar urma să fie discutat la aceste reuniuni, după ce mai mult de jumătate dintre ţările membre au cerut o astfel de măsură la reuniunea miniştrilor Energiei care a avut loc la începutul lunii septembrie. Însă cei care sprijină o astfel de idee au opinii diferite cu privire la modul în care ar putea fi implementată. Italia este pentru plafonarea tranzacţiilor fizice şi financiare la toate hub-urile de gaze din UE, în timp ce Grecia susţine plafonarea la hub-ul Title Transfer Facility din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, iar Polonia vrea o limită de preţ pentru gazele importate de la furnizori, inclusiv din Rusia. În replică, ţările care se opun ideii unui plafon de preţ susţin că o astfel de măsură ar încuraja consumul de gaze într-un moment în care Uniunea Europeană vrea să reducă utilizarea combustibililor fosili.

G7 pregăteşte noi sancţiuni împotriva Moscovei

Miniştrii de Externe din G7 condamnă "escaladarea" Rusiei în Războiul rus din Ucraina şi anunţă că urmează să impună "noi sancţiuni" în urma anunţării unei mobilizări parţiale ruseşti, relatează AFP, conform news.ro.

Şefii diplomaţiilor din G7 au "deplâns ecaladarea deliberată a Rusiei, inclusv mobilizarea parţială şi retorica nucleară iresponsabilă" a lui Vladimir Putin, în urma unei reuniuni în marja Adunării Generale a ONU, la New York.

Miniştrii de Externe ai Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Regatului Unit şi Statelor Unite şi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate Josep Borrell au condamnat "referendumuri fictive pe teritoriul suveran al Ucrainei" anunţate de către autorităţi proruse în regiuni ocupate în Ucraina.

Acest vot "nu poate fi liber sau drept", în contextul în care sunt prezente forţe ruseşti, subliniază ei.

G7 este necesar "să impună noi sancţiuni ţintite" şi va "menţine o presiune economică şi politică intensă asupra Rusiei", se arată în comunicat.

"Vom studia şi adopta noi măsuri restrictive, atât personale, cât şi sectoriale", a anunţat Josep Borrell.

Şefii diplomaţiilor din G7 şi-au reiterat angajamentul de a "termina pregătirile" în vederea implementării unei plafonări a preţului petrolului rusesc. Ei îndeamnă Rusia "să predea" Ucrainei "controlul" centralei Nucleare de la Zaporijjea, bombardată în ultimele săptămâni, atacuri de care Moscova şi Kivul se acuză reciproc.

Viceministrul rus de Finanţe, Alexei Moiseev, a declarat ieri că oficialii guvernamentali au pus la punct o listă de bănci străine care pot să îşi vândă activele din Rusia numai cu aprobarea preşedintelui Vladimir Putin, transmite Reuters.

Lista a fost elaborată de Ministerul rus al Finanţelor şi Banca Centrală a Rusiei, a precizat Alexei Moiseev la un forum bancar organizat în oraşul Kazan. La acelaşi eveniment, Moiseev a mai spus că Ministerul de Finanţe de la Moscova nu a primit nicio notificare de la Expobank cu privire la o solicitare de a achiziţiona activele din Rusia ale unei bănci străine.

Grupurile bancare italiene UniCredit şi Intesa, banca americană Citi şi Raiffeisen din Austria analizează opţiunile de a ieşi din Rusia, în timp ce altele, cum ar fi Societe Generale şi HSBC, au găsit o metodă, conform Agerpres.

În luna iunie, HSBC a anunţat că îşi va vinde toate operaţiunile din Rusia către Expobank. Afacerile HSBC în Rusia erau axate pe servicii bancare destinate companiilor, oferind o gamă largă de servicii de creditare şi investiţii bancare clienţilor din Rusia şi de peste hotare.

La finalul lui 2021, băncile străine controlau 11% din totalul capitalului bancar din Rusia, arată cele mai recente date ale Băncii Centrale.

......................................

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna octombrie era de 189 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a coborât ulterior până la 181 de euro, iar la ora 12.47 atingea 192,4 euro.

......................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna noiembrie a urcat cu 2% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 91,63 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a crescut cu 2,1%, la 84,70 dolari barilul la ora locală 08.43.

......................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,8%, la 1.689,40 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.41, cea spot - cu 0,6%, la 1.683,61 dolari/uncie.

......................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a coborât cu 0,7% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,97 dolari/buşel la ora locală 08.41, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,04%, la 6,85 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ca industria europeana sa nu dea faliment,

    din lipsa energiei, 

    vor sa taie de la populatie cat mai mult,

    exact asa au procedat comunistii inainte de 1989  

    Dupa 19668 Romania a dezvoltat foarte mult industria energetica, si nu cu rusii( prin forte proprii sau cu ajutorul occidentului). Toata lumea spunea ca este o dezvoltare neeficienta.( Cel putin era sigura.)

    Ce au facut occidentalii dupa 1990? Au dezvoltat sectorul energetic exact cu rusii. Ziceau ca este mai eficient!!!! Acum acesta dezvoltare nu mai este nici eficienta nici sigura. Despre economia de piata ce sa mai spunem? O fi numai pentru zarzavaturi in Piata Mare 

    1. Acum Asia isi va dezvolta sectorul energetic cu rusii si vor domina Europa. Vise taica, Europa kaput.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb