SURSE: Daniel Constantin ezită să semneze protocolul pentru reducerea TVA la carne

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 24 octombrie 2013

De la stânga la dreapta: Radu Timiş - CrisTim, Achim Irimescu - MADR, Mihai Ţurcanu - ANPC

De la stânga la dreapta: Radu Timiş - CrisTim, Achim Irimescu - MADR, Mihai Ţurcanu - ANPC

Banca de Stat a Chinei vrea să îşi înfiinţeze o filială în România

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ezită să semneze un protocol propus de asociaţiile din industria cărnii ce prevede stabilirea unor măsuri concrete pentru reducerea TVA la carne în anul viitor, spun surse din industrie. Trei organizaţii din industria cărnii au iniţiat în urmă cu o lună discuţii cu ministrul de resort privind un acord în vederea găsirii unor iniţiative concrete de reducre a TVA la carne în 2014. Acest document ar trebui semnat vineri în cadrul târgului internaţional Carnexpo 2013. Sursele noastre ne-au spus că ministrul a fost iniţial de acord cu asumarea acestui protocol. Săptămâna aceasta, însă, se pare că nu mai este sigur. Domnia sa ar fi telefonat din Israel, unde se află într-o delegaţie, solicitând reprezentanţiilor care au propus protocolul să schimbe denumirea acestuia, potrivit aceleaşi surse. Acum ministrul Agriculturii ar dori să semneze pentru combaterea evaziunii fiscale în industria cărnii şi nu explicit pentru reducerea TVA-ului.

Cei cu care am vorbit din industria de profil ne-au spus că atitudinea ministrului ar putea avea două motivaţii. "Fie ministrul vrea să obţină mai mult sprijin înainte de a semna protocolul, fie doar tergiversează lucrurile şi evită să îşi asume responsabilitatea", au comentat oameni din industrie. Cu toate acestea, producătorii de profil nu îşi pierd speranţele: "Noi sperăm că, după analiza care va fi făcută la sfârşitul acestui an, în a doua jumătate a anului viitor, să avem TVA redus la carne. De fapt, a fost şi o promisiune înainte de alegeri a actualului Guvern că va face acest lucru", a subliniat directorul general al Cris-Tim, Radu Timiş.

Sectorul cărnii este următorul vizat pentru reducerea TVA la 9%, după ce această măsură a fost adoptată în domeniul panificaţiei în septembrie anul curent,potrivit toturor declaraţiilor făcute de autorităţi în ultima vreme. Oficialii nu au dat însă nici date, nici măsuri concrete cu privirea la acest pas, reiterând cu fiecare ocazie că totul depinde de succesul reducerii TVA la pâine.

Achim Irimescu, MADR: "Reducerea TVA la carne s-ar reflecta în calitatea produselor"

Secretarul de Stat în MADR, Achim Irimescu consideră că reducerea TVA la carne se va reflecta iniţial în calitatea produselor, şi nu neapărat în preţ. Opinia sa a fost împărtăşită şi de reprezentanţii din industrie prezenţi la conferinţa de ieri. "Preţul la raft nu depinde atât de mult de producătorii cât de retaileri", a punctat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Domnia sa a precizat, de asemenea, că avem printre cele mai mari valori ale TVA din Uniunea Europeană după Ungaria şi Danemarca.

În acest sens, Achim Irimescu a susţinut că, în ţara noastră, preţul cărnii este mult mai mic comparativ cu cel practicat în unele state din Vest. Domnia sa argumentat astfel: "De exemplu, în Belgia, preţul pe kilogram la carnea de porc nu scade sub 10 euro, în timp ce pentru carnea cu o calitate deosebită urcă şi la 20 de euro. La carnea de vită, preţul unui kilogram depăşeşte 12 euro, pe câtă vreme, în România, un kilogram de carne de vită se poate găsi cu 15 - 20 de lei".

Achim Irimescu a reamintit că statul român a pierdut 230 de milioane de euro din sectorul cărnii, după creşterea Taxei pe valoare Adăugată de la 19% la 24%. "Peste 70.000 de tone de carne au dispărut din zona albă în piaţa neagră. Cu cifre este uşor să dovedeşti că reducerea TVA la carne este binevenită", a spus secretarul de stat.

Radu Timiş, Cris-Tim: "Suntem pe locul 13 în lume la importul de alimente"

Radu Timiş, proprietarul Cris-Tim şi vicepreşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, consideră că, deşi industria de profil din ţara noastră este prezentă în proporţie de 90-95% pe piaţa locală, ne clasăm pe locul 13 în lume în ceea ce priveşte importul de alimente. Totodată, domnia sa este nemulţumit de faptul că marii retaileri negociază dur cu producătorii de carne autohtoni, fluturându-le în faţă oferte mult mai ieftine venite din import. "Cerem autorităţilor să ne protejeze. Nu putem concura cu preţurile produselor din import", a spus Radu Timiş. Totodată, domnia sa a cerut tuturor jucătorilor din industrie să fie uniţi şi să colaboreze pentru a-şi susţine interesele.

Produsele alimentare româneşti ar putea ajunge şi în Japonia

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regioanle (MADR) se află în discuţii cu Japonia privind posibile acorduri comerciale pentru produsele alimentare, potrivit secretarului de stat în MADR, Achim Irimescu. "Chiar săptămâna viitoare vom efectua o vizită în Japonia pentru a le prezenta câteva produse româneşti", a precizat oficialul. Domnia sa a atras însă atenţia asupra faptului că japonezii apreciază produsele de calitate, fiind neîncrezători în cele ieftine. Totodată, se pară că Japonia a renuţat la taxele vamale pentru vinuri, potrivit aceleaşi surse. Discuţiile cu japonezii vin după ce ţara noastră se pregăteşte să exporte carne de porc şi bovine vii în Republica Populară Chineză. "Mă bucur că vom coopera cu China însă nu susţin exportul de animale vii în nicio ţară. Cred că ar trebui să exportăm mai multe produse procesate", a precizat Achim Irimescu. Domnia sa admis că, deşi MADR a făcut eforturi foarte mari pentru a sprijini exporturile, rezultatele nu au fost pe măsura aşteptărilor.

Potrivit declaraţiilor consilierului comercial al Ambasadei Republicii Populare Chineze, Liu Qiwei, acordurile finale privind exporturile româneşti de carne şi animale vii în ţara pe care o reprezintă vor fi semnate foarte curând. De asemenea, se pare că Banca de Stat a Chinei vrea să cofinanţeze programul de exporturi al ţării noastre către China, urmând să îşi deschidă o filială la noi în ţară, potrivit declaraţiilor făcute de reprezentanţii din industria cărnii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb