SURSE: IOHANNIS VA RETRIMITE ASTĂZI, ÎN PARLAMENT, LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ Alin Iacob, AURSF: "În fruntea listei datornicilor din BNR este viceguvernatorul Olteanu"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 decembrie 2015

Alin Iacob, AURSF: "În fruntea listei datornicilor din BNR este viceguvernatorul Olteanu"

Şeful AURSF: "Cosmin Marinescu nu a infirmat existenţa scrisorii în care patru bănci europene cu subsidiare la noi îl ameninţă pe Iohannis"

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să retrimită, astăzi, în Parlament, Legea dării în plată, pentru reexaminare, după cum ne-au spus surse din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Se pare că şeful statului este de acord, de principiu, cu această lege, dar consideră că nu este formulată foarte corect din punct de vedere al tehnicii legislative.

În ultima perioadă, oficialii Preşedinţiei s-au întâlnit atât cu bancherii, cât şi cu iniţiatorii legii şi cu debitorii, care şi-au exprimat opinia referitoare la această lege.

Ieri, Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), a discutat cu domnul Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial pe probleme economice şi sociale, pe marginea iniţiativei privind darea în plată a imobilului pus garanţie într-un contract de credit, cu iertarea întregii datorii.

Într-un comunicat trimis în urma discuţiilor de la Preşedinţie, Alin Iacob a menţionat că în fruntea listei datornicilor din Banca Naţională a României (BNR) se situează însuşi viceguvernatorul Bogdan Olteanu.

Făcând referire la afirmaţiile bancherilor şi ale oficialilor BNR potrivit cărora legea ar fi dedicată celor cu împrumuturi foarte mari, Alin Iacob a subliniat: "Foarte mulţi dintre beneficiarii creditelor de valori foarte mari sunt persoane cu venituri ridicate, care nu ar apela sub nicio formă la mecanismul dării în plată. Analizarea unei părţi a declaraţiilor de avere existente pe site-ul BNR a relevat că sunt mulţi directori, directori adjuncţi şi şefi de servicii, precum şi membri ai Consiliului de Administraţie al BNR care au credite de valori foarte mari (de peste 120.000 de euro sau echivalent în lei). În fruntea listei datornicilor din BNR se situează însuşi viceguvernatorul Bogdan Olteanu, deţinătorul a 11 împrumuturi, majoritatea luate în 2014-2015, care totalizează 492.000 lei şi 132.400 euro - credite, plus un împrumut de 200.000 lei de la o persoană fizică. Şi refuzăm să credem că domnul viceguvernator sau numeroşii săi colegi care deţin credite de valori importante vor merge la bănci pentru a le înmâna cheile în urma promulgării legii.

În aceeaşi categorie se plasează şi conducătorii de top şi din middle managementul băncilor comerciale, cei din multinaţionale, avocaţi, notari şi alte profesii liberale, precum şi alte categorii profesionale care dispun de venituri extrem de ridicate, dar care nu-i transformă în prezumtivi beneficiari ai legii.

În viziunea noastră, această falsă ameninţare este lansată de reprezentanţii sistemului bancar doar cu scopul de a obţine amânarea intrării legii în vigoare, pentru a putea continua derularea licitaţiilor de valorificare a imobilelor în felul în care acest lucru se întâmplă în prezent. Am evocat în cadrul discuţiei relatările publice ale unui broker de credit care consideră că «este o afacere să cumperi un astfel de imobil executat silit, însă una care a devenit oarecum un cerc închis. Sunt foarte multe persoane cumva abonate la aceste licitaţii ale băncilor, care sunt mereu la curent cu imobilele scoase la executare. Foarte greu cineva din exterior poate intra în aceste executări».

Noi considerăm că promulgarea legii ar avea meritul de a responsabiliza băncile, atât la momentul acordării împrumutului, când ar manifesta o precauţie sporită, cât şi la momentul valorificării acestuia, când ar avea tot interesul să obţină maximul de preţ posibil. În acest moment, având în vedere că debitorii rămân obligaţi la plata restului datoriei şi după vânzarea garanţiei, băncile nu au un interes major în derularea licitaţiilor în cele mai avantajoase condiţii de preţ".

Alin Iacob spune că, printre altele, i-a evidenţiat consilierului prezidenţial "tonul extrem de nepotrivit, arogant şi ameninţător", folosit în scrisoarea trimisă preşedintelui Klaus Iohannis de şefii unor comerciale europene ale căror subsidiare derulează afaceri în ţara noastră.

Amintim că acţionarii unui număr de patru bănci importante din ţara noastră i-au transmis lui Iohannis o scrisoare în care îi solicită să "prevină" efectele Legii dării în plată asupra sistemului bancar, avertizând că pot da statul în judecată, atât în instanţele din România, cât şi la curţile de arbitraj internaţionale, potrivit Hotnews.

Şeful AURSF ne-a precizat că domnul Cosmin Marinescu nu a infirmat existenţa acestei scrisori.

În cadrul discuţiei de ieri au fost prezentate argumentele consumatorilor în favoarea promulgării Legii dării în plată în formă actuală, evocându-se şi vulnerabilităţile pe care le presupune prelungirea dezbaterilor pe această temă.

"Argumentele au vizat atât considerente de oportunitate, cât şi de conformitate cu legislaţia naţională şi cu cea europeană, fiind prezentate însă şi mai multe exemple concrete care au arătat dificultăţile majore, materializate sub forma unor datorii de zeci de mii de euro, cu care se confruntă consumatorii, chiar după ce imobilul cu care a fost garantat creditul a fost vândut. Am arătat, de asemenea, că există numeroase victime ale comportamentului abuziv al băncilor din trecut - unele care au plătit cu viaţa, altele cu sănătatea, cu înstrăinarea pentru obţinerea unor venituri mai mari sau cu destrămarea familiilor", mai subliniază Alin Iacob.

Domnia sa i-a menţionat oficialului Preşedinţiei că retrimiterea legii în Parlament ar crea probleme majore unui număr important de familii din România, "ce ar putea fi lipsite de un instrument legal important, care să le ajute să negocieze cu băncile condiţii favorabile de restituire a creditelor afectate de clauze abuzive, de creşteri nejustificate ale costurilor, precum şi de evoluţia cursului valutar".

În opinia preşedintelui AURSF, criteriile pe care băncile le solicită pentru introducerea în lege ar putea genera atât probleme de neconstituţionalitate, cât şi obstacole de netrecut pentru zeci de mii de familii de români, "puternic afectate de criza financiară şi de consecinţele acesteia": "Este exact ceea ce arată şi critică recenta Rezoluţie a Parlamentului European pe această temă, adoptată în luna octombrie, care practic desfiinţează modul în care o lege similară a fost implementată în Spania. În viziunea noastră, a repeta greşelile făcute în Spania, ar însemna să validăm un experiment eşuat din start, cu grave consecinţe asupra vieţii şi demnităţii cetăţenilor români vizaţi de lege.

Să blochezi accesul la un instrument legal atât de necesar pentru zeci de mii de debitori care se confruntă de mai mulţi ani cu consecinţele dramatice ale crizei financiare, pe considerentul că un număr de câteva sute de persoane ar profita, la rândul lor, de prevederile legii, ar reprezenta, în viziunea noastră, o mare greşeală".

Unul dintre argumentele afirmaţiei de mai sus este, în viziunea domnului Iacob, aceea potrivit căreia reprezentanţii sistemului bancar nu au oferit exemple concrete de persoane aflate în această situaţie, singurele exemple evocate în mod public (dezvoltatori de sute de apartamente din credite luate în calitate de persoane fizice) fiind excluse de la aplicarea legii prin prisma calităţii de profesionişti pe care o dobândesc ca efect al activităţii economice desfăşurate.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Felicitari grupului CHF.

    Ati speriat Viena. 

    Ar trebui sa iesim in strada sa treaca legea in forma actuala. 

    Aici se vede ce spate au bancile dar degeaba Berlinul a interzis sa mai acorde credit statelor pe modelul Grecia ca nu pot recupera executa statul. 

    Asa bancile trebuie sa vina la economia reala persoane firme.  

    7 ani de procese sunt blocate de bagheta bancilor. Criza si nici un bancher la puscarie nici o banca sa nu se inchida dupa Lehman Braders nu se poate. 

    Propun varianta strada. 

    Pana atunci cat mai putine tranzactii prin bancile straine.

    Se vede reducerea de personal din banci dupa care inchiderea punctului de lucru. 

    1. Nu mai bea alcool ca nu faci fata.

      este ceva interesant de aflat in spatele acestor lucruri!manipularea asta bancara cum ca legea e pentru bogati,ba ca afecteaza Prima Casa sunt frectii!Altceva ascund ei si vom afla !

      Nu mai bea alcool ca nu faci fata.

      nu ai argumente solide si o dai cu alcoolul!

      sau stai la birou si neavand clienti stai la postat

      Bancherule sunt ing.

      Lucrez 12 cu 24 te astept sa fii coleg. 

      sigur esti ing.....poate la banca.Asa lucrati acum?12/24?Va dau astia liber dupa postari?

      zi zau? vi se apropie safrsitul, escrocilor !!!!

      in curand noi o sa bem alcool, iar voi nu o sa mai faceti fata, infractorilor !!! se striga la mitingul din vara" DNA, sa vina sa vaia"!...o sa vina si DNA si DIICOT dupa voi..., vi se pregateste sfarsitul ! made in Islanda

    Judecând după ora la care e postat primul mesaj io cred ca e postat chiar de autorul articolului, Maestra E .O. E invitație: hai ba, comentati, ca v am dat și azi de ronțăit...

    Zi mai ziceți ca aia de la bănci sunt postăvi... Pai aia nu se trezesc la 8 dimineață, abia încep să stea de la 9 încolo... E clar ca tot cei din "grupul CHF" băga câte o strâmba, pentru a veni apoi cu mânie proletară contra băncilor...

    Să se aprobe legea, dar fără dezvoltatorii pe persoană fizica, părerea mea ! 

    bancile au multe schelete in dulap, precum aceste credite de milioane de euro date pe persoana fizica. de vreme ce nu ii deranjeaza creditele de pana in 250.000 de euro ale persoanelor average (care nu ajung oricum la 250 de mii, poate la 150 de mii ) inseamna ca aceste credite pe persoana fizica reprezinta "calcaiul lui Ahile". prevad o epurare in banci, ati castigat putin timp sa va puneti la punct cu ce mai puteti

    Aline, nu știam ca ești extremist : te iei așa, de olteni ... Ce ți au făcut ei?

    Olteanu este angajat ca ce...la BNR????Sigur nu are nicio treaba cu fenomenul, politica este pentru toti, bancile si investitiile financiare sunt cu totul altceva!Deci...ce cauta Olteanu la BNR???

    Asa, si care e problema ca Olteanu e "in fruntea listei datornicilor din BNR". Nu mi-e simpatic Olteanu pentru ca e evident ca e pus acolo pe o sinecura insa cineva din BNR se va afla inevitabil in fruntea listei datornicilor.

    Cel mai probabil o persoana cu salariu mare (adica e mai greu ca portar la BNR sa iei credit mai mare dect un director) si foarte probabil o persoana mai tanara (ca aia mai batrani si-au mai platit din datorii si nici nu mai fac cumparaturi ca cei in putere). 

    Deci care e ideea din titlu doamna Olescu ca nu ma prind? Plus oricine stie ca Alin iacob e un trepadus fomist populist care spera sa prinda si el undeva un post grasut.  

    Nu-mi spuneti ca nu stiti ca domnul Iacob a lucrat intr-o banca si cum a plecat de acolo... 

    1. Scuye, am uitat.

      Multumesc! 

      sunt curios daca tovarasul tau OLTEANU(ala tuns la moda)a luat credite in aceleasi conditii ca toti romanii ?(ma refer la comisioane,perioada de rambursare,etc)

      Nu e tovarasul meu si da e o intrebare legitima.Insa evident gandesti gresit. Daca are credite si se opune legii e in regula. Era in conflict de interese daca avea credite, sustinea legea si ar fi dat in plata terenurile si casele garantie ca sa scape de pierdere.

      Altfel chiar daca s-ar dovedi (habar nu am daca e sau nu asa) ca a luat creditele in alte conditii decat "toti romanii" asta nu ar insemna nimic si MAI ALES NU AR TREBUI SA TE DERANJEZE, sektant populist si manipulator! 

      Adica ar putea sa te deranjeze daca a luat credite negociate NUMAI DACA TE-A DERANJAT CA Piparus a luat credite in alte conditii "ca toti romanii". Nu retin sa te fi indignat cand ai aflat ca Piparus are credit de 100 si ceva de mii de euro luat in alte conditii decat ceilati romani. Sau ce, daca te minte frumos nu te deranjeaza? 

      Nu ma deranjeaza ca,, piparus,,are credite luate si in ce conditii,ma deranjeaza ca manipulati opinia omului de rand,ma deranjeaza ca voi astia de la banci nu stiti cand sa vorbiti si cand sa taceti!

      Tu nu pricepi ca eu nu am nici o treaba cu bancile? Relaxeaza-te o secunda si judeca ce am zis, nu trata tot ce nu-ti convine ca minciuna. Asa o sa reusesti sa intelegi ca pot sa nu fiu de acord cu tine chiar daca nu am treaba cu vreo banca. Speculantule.

      iti doresc sa fii speculant la fel ca mine!

      nu auzi ca esti de la banci si tu si rotariu? daca vine unu ca nu e normal sa nu mai poata sa ia credit o familie care a chibzuit bani si vrea o garsnoriera ca creste avansu ca sa aiba voevozeanu lege sa discute ratele la vila

    ...... În fruntea listei datornicilor din BNR se situează însuşi viceguvernatorul Bogdan Olteanu, deţinătorul a 11 împrumuturi, majoritatea luate în 2014-2015, care totalizează 492.000 lei şi 132.400 euro - credite, plus un împrumut de 200.000 lei de la o persoană fizică. 

    Wau, ce zici domnule Bestea, cam ce salariu/venituri lunare trebuie sa aiba sarmanul aceste, pentru a se incadra/a fi admis la semenea credite? 

    1. un om cu 10 imprumuturi la banci mai poate sta drept in fata bancilor si sa le reglementeze? that is the question...sau e la mana lor?

      Ti-ai pus intrebarea asta si la juristul Piparus si la deputatul populist (sper sa plateasca PNL pentru el cu varf si indesat!!!) Zamfir? Ca si ei au imprumuturi si incearca sa reglementeye legislatia privind bancile si nu am observat ca ai avea indoieli asupra activitatii lor. Sau o lege e buna daca si numai daca te favorizeaza?

      parca ma uit la NASUL, cum naiba un individ cu 11 credite a fost numit in insitutia care supravegheaza bancile? nu i-au gasit un post la Agricultura sau IT? taman la BNR?

    kolo, e pacat la mintea care-o ai s-o folosesti atat de prost....

    Stii si tu ca "piparus" la care te referi a luat o suma de 100 si ceva de mii de euro pt care plateste o rata de 3200 de euro, avand un venit de 50 000/luna, cifre la care banca si-a sters balele de bucurie ca are asemenea imprumutat, era normal sa negocieze, ba mai mult, sa accepte sa scoata din contract clauzele care nu se pupa cu Codul Civil si legislatia europeana. 

    Nu vad legatura cu articolul 

    Daca vrei sa zici ca Alin Iacob arata spre Bogdan Oteanu, pretenu’ tau ca ar fi luat si el imprumut, atunci iti spun „dezinformata” asa cum am devenit, citind acest articol, ca se refera la faptul ca legea darea in plata nu se aplica pt cei care au venituri sigure de ordinul zecilor de mii de eur...credem spre binele si informarea corecta a populatiei, ca macar acesti debitori sa fie cu ratele la zi 

    Imi e greu sa cred ca postezi aici pt 2 lei, chiar daca E.O prin aceste articole "manipuleaza opinia publica" asa cum afirmi, nu e nici pe departe atat de "buna" ca voi, care manipulati de 25 ani....E timpul sa va cautati un alt paradis...fiscal 

     

    Revenind la ce te constipa, „piparus”, fiind avocat si avand un castig constant a putut sa impuna bancii si conditiile lui....ceea ce au facut si toti ai tai de prin BNR si restul care a cunoscut legislatia si are venit cu care sa-si permita asemenea rate, astfel incat sa poata fi pt banca afacere....Nici asta nu are legatura cu articolul 

    Ceea ce s-a petrecut cu majoritatea celor care azi nu-si mai pot sustine ratele insa, la creditele in valuta, sunt ACELE CLAUZE ABUZIVE PE CARE LE TOT EVITATI si tu si ai tai....N-am stabilit eu ca sunt clauze abuzive, poti consulta portalul de justitie, vei gasi acolo multe hotarari, unele definitive, date de judecatori... 

    Clauzele care protejeaza consumatorul in relatia cu profesionistul sunt cele care au crescut ratele, si nu neaparat cursul CHF , asa cum tot urlati ca prostii pe unde puteti..... 

    Este adevarat insa ca, cresterea brusca atat de mult a francului din ianuarie, a facut ca majoritatea dintre noi sa nu ne mai putem plati ratele....Rate care cu un curs crescut si cu clauzele abuzive de care iti zic ne-au saracit si ne-au adus in prag de disperare familiile, ceea ce tu nu poti pricepe... 

    Dar pt ca esti pt informarea corecta a populatiei, si vrei sa demonstrezi cat de mult dezinformeaza Alin Iacob sau Emilia Olescu, baga aici informatiile potrivit carora atunci cand pe perioada contractului dintre banca si client ( clientul obisnuit, care nu e la curent cu marjele de piata internationala) diferenta de libor conforma cu piata international bancara a fost intre 2,4-5 marja de scadere, de ce nu s-a operat si in contractele noastre aceasta scadere? Ca sa ne lase si pe noi sa respiram....sa ne putem trage sufletul si sa putem sa sustinem ratele in continuare.... 

    Te rog, informeaza-ne tu in mod corect ca sa nu mai credem tot ce spun altii... 

    Informeaza-ne tu, de ce sunt clauze in contracte care au facut sa creasca cu peste 120% gradul de indatorare, grad nepermis de catre normele BNR ? 

    Pe noi, astia care ii citim si ii sustinem pe cei care lupta pt restabilirea drepturilor consumatorilor, ne intereseaza de ce sunt clauze in contractele de imprumut facute doar in interesul bancii, atata timp cat banca si-a luat toate marjele de siguranta atunci cand mi-a acordat imprumutul?  

    De ce mi-a supraevaluat apartamentul si-acum nu-i mai convine sa si-l asume? 

    De ce nu am dreptul de preemtiune atunci cand il vinde subevaluat la licitatii, dar ca sa ma execute mi-l supraevalueaza? 

    De ce mi-a crescut ratele la dublu daca restructurarea venea in ajutorul meu?  

    De ce nu am putut sa cumpar niciodata CHF de la casa de schimb din banca, dar ca sa-mi vanda CHF, stabilea banca un curs, altul decat cel impus de BNR, de ce ? 

    Te rog, pt ca te vad foarte pornit pe tot ce spun articolele astea, care mie mi se pare ca imi vin in sprijin, si totusi tu spui ca ma dezinformeaza, demonteaza tu toate acestea si vino cu o informare corecta , ca sa stim ce alegeri sa facem 

    cu ratele la zi....azi se rascumpara ....DE CE? 

    Si pentru ca ai multe raspunsuri contra, poti sa ne mai spui si de ce dl Vrabiuta Cinteza se contrazice in declaratii?  

    Sper ca nu esti dezinformat si poti sa ne luminezi de ce s-au vandut creditele, in conditiile in care domnia sa afirma ca este ilegal? 

    De ce creditele cu ratele la zi, au fost cesionate catre niste terti srl-uri, si azi se rascumpara pt a fi aduse inapoi in tara? Au fost sau n-au fost neperformante?  

    Sau performante si de-aia le-au externalizat ca sa „performeze” si altii? 

    A fost sau este legal ca un srl din alta tara, sa execute niste familii?  

    Hai informeaza-ne tu, daca ai cu ce.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb