Surse:  Listarea "Aramco", anulată

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 august 2018

Listarea "Aramco", anulată

Ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, neagă, însă, oprirea planului de listare

Arabia Saudită a anulat listarea gigantului petrolier "Aramco" atât pe piaţa internă, cât şi pe cea internaţională, care era aşteptată să fie cea mai mare tranzacţie de profil din istorie, spun surse din industrie, citate de Reuters.

Potrivit surselor, compania a renunţat la consilierii financiari care au lucrat la planul de listare, iar Arabia Saudită îşi îndreaptă acum atenţia asupra achiziţiei unei "deţineri strategice" la societatea petrochimică locală "Saudi Basic Industries" Corp..

"Decizia de a anula oferta publică iniţială a fost luată cu ceva timp în urmă, dar nimeni nu poate dezvălui acest lucru, astfel că declaraţiile companiei se vot îndrepta treptat în acest sens. Mai întâi va anunţa amânarea, apoi oprirea", a spus o sursă saudită apropiată planului de listare.

Însă, ieri dimineaţa, ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, a negat faptul că oferta publică iniţială a "Aramco" va fi anulată. Khalid al-Falih a precizat: "Guvernul rămâne angajat în oferta publică iniţială a Aramco, în conformitate cu circumstanţele şi momentul potrivit ales de Guvern". Acesta a adăugat că autorităţile saudite au luat măsuri pentru pregătirea listării, iar calendarul va depinde de factori precum condiţiile favorabile de piaţă şi de o achiziţie planificată în sectorul downstream (de distribuţie petrolieră), în următoarele luni.

Amintim că, în iulie, Wall Street Journal anunţa, citând surse, că pregătirile pentru listarea "Aramco" s-au blocat. Potrivit afirmaţiilor făcute atunci de surse, "toată lumea este aproape sigură că oferta publică nu va avea loc".

În luna ianuarie, directorul executiv al "Aramco", Amin Nasser, declara că oferta publică iniţială a "Aramco", grup deţinut de stat, este planificată pentru cea de-a doua jumătate a anului 2018, însă guvernul nu a decis la ce bursă internaţională va avea loc listarea. Atunci, Nasser spunea: "Compania este gata să fie listată în 2018, când va fi luată decizia privind bursa la care va fi cotată. Vrem să stabilim dacă vom face o listare şi pe o altă piaţă în afară de cea saudită, de la Tadawul. Există o comisie care analizează acest lucru, iar când decizia va fi luată, compania este gata să o pună în aplicare".

Pieţele luate în calcul pentru listarea externă erau, conform presei străine, Londra, New York şi Hong Kong.

"Aramco" este cea mai mare companie petrolieră din lume, cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, reprezentând 15% din depozitele mondiale de petrol. Autorităţile saudite intenţionau să listeze 5% din "Aramco", iar oferta era aşteptată să genereze 100 de miliarde de dolari. Conform autorităţilor, această listare este punctul central al planului guvernului Arabiei Saudite de a transforma economia prin atragerea de investiţii străine şi prin diversificare.

"Aramco" intenţionează să cumpere o participaţie de control la producătorul de petrochimice "Saudi Basic Industries" (SABIC), fiind posibil să preia întreaga cotă de 70% deţinută în companie de fondul suveran al Arabiei Saudite, spuneau, luna trecută, surse citate de Reuters.

Conform surselor, intenţia iniţială a companiei "Aramco" este să cumpere întregul pachet deţinut de Fondul de Investiţii Publice, dar dacă nu va reuşi acest lucru, va prelua un pachet de peste 50% din SABIC, devenind acţionar majoritar.

SABIC, companie listată la Riad, este al patrulea mare producător de petrochimice din lume şi are o capitalizare de piaţă de 385,2 miliarde riali (103 miliarde de dolari).

Potrivit unor surse citate de Reuters, băncile internaţionale care s-au ocupat de planul de listare a "Aramco" sunt "JPMorgan", "Morgan Stanley", HSBC.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb