SURSE PARLAMENTARE: "Guvernul vrea să amâne, mâine, aplicarea Legii insolvenţei personale"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică #Legislatie / 15 decembrie 2015

"Guvernul vrea să amâne, mâine, aplicarea Legii insolvenţei personale"

Birchall: "Legea insolvenţei persoanelor fizice este mai bună decât Legea dării în plată, întrucât prevede şi eliminarea datoriei reziduale"

Actualizare 14:20

Guvernul intenţionează să introducă pe ordinea de zi din şedinţa de mâine Ordonanţa de prorogare a Legii insolvenţei persoanelor fizice, după cum ne-au spus unele surse parlamentare.

Acestea ne-au precizat că se urmăreşte amânarea intrării în vigoare a Legii falimentului personal inclusiv pentru scenariul în care ar fi aprobată Legea dării în plată.

Recent, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat Ministerului Justiţiei (MJ) amânarea acestei iniţiative legislative, motivele care stau la baza acestei cereri fiind lipsa personalului şi a bugetului necesare aplicării noilor reglementări în domeniu.

Legea insolvenţei persoanelor fizice, iniţiată de deputatul PSD Ana Birchall, ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor.

Până în prezent, nu au fost aprobate normele de aplicare ale acesteia.

(E.O.)

---------------

Ana Birchall: "Amânarea Legii falimentului personal - o mare greşeală"

Amânarea intrării în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice va fi o mare greşeală, este de părere deputatul PSD Ana Birchall.

Afirmaţia vine în contextul în care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat Ministerului Justiţiei (MJ) amânarea aplicării acestei iniţiative legislative, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Judecătorul Daniela Pantazi, purtător de cuvânt al CSM, ne-a spus, săptămâna trecută, că solicitarea făcută la MJ de către instituţia pe care o reprezintă are la bază faptul că sistemul nu dispune de personalul necesar aplicării acestei legi şi că este imposibil să poată fi angajaţi toţi specialiştii de care este nevoie, până la finalul acestui an. Potrivit doamnei Pantazi, pentru aplicarea Legii falimentului personal este nevoie de 800 de persoane care ar trebui să fie angajate. De asemenea, normele de aplicare încă nu sunt aprobate şi nu mai este timp pentru aprobarea lor în timp util, ne-a mai spus domnia sa, în timp ce alţi specialişti ne-au precizat că suma de bani necesară implementării reglementărilor în domeniu nu a fost prinsă în bugetul pe anul viitor.

Ana Birchall, care a iniţiat Legea insolvenţei personale, nu este de acord cu afirmaţiile reprezentantului CSM. Domnia sa ne-a declarat: "Eu am două interpelări făcute ultimilor doi premieri, prin care am solicitat elaborarea normelor metodologice la timp. Pe lângă aceste interpelări, eu am adus la cunoştinţa miniştrilor necesitatea elaborării acestor norme.

Am vorbit personal cu ministrul justiţiei la momentul învestirii sale în funcţie. M-am oferit personal să ajut la realizarea lor. Nu m-a contactat nimeni până acum. Pentru ce avem nevoie de atâţia bani şi atâtea persoane, dacă eu am făcut legea cu întocmirea de comisii? Pentru câţiva reprezentanţi de la Ministerul Muncii şi de la ANPC? Îmi exprim speranţa că nu se doreşte subminarea intrării în vigoare a acestei legi".

În urmă cu câteva luni, deputatul PSD ne-a explicat: "Va fi constituită o comisie (n.r. naţională) de insolvenţă, cel mai probabil alcătuită din reprezentanţi ai anumitor autorităţi, cum ar fi ANPC, BNR etc., care va monitoriza modul de rambursare a datoriilor. Dacă cineva nu va fi de acord cu procedura stabilită în cadrul acestei comisii, atunci se poate face contestaţie şi se merge în instanţă. Astfel, degrevăm instanţele de o serie de dosare, iar debitorul, care va putea propune modul de rambursare a datoriilor, pentru că are acest drept, nu va mai fi nevoit să aştepte o lungă perioadă de timp ca să ia instanţa o decizie".

Practicienii în insolvenţă susţin că această măsură a fost solicitată chiar de justiţie, care nu deţine logistica necesară pentru coordonarea unui număr ridicat de dosare pe această speţă.

Ana Birchall a ţinut să sublinieze că Legea insolvenţei persoanelor fizice este mai bună decât Legea dării în plată, aflată, acum, pe masa preşedintelui pentru promulgare.

Parlamentarul ne-a explicat: "Legea insolvenţei persoanelor fizice prevede şi eliminarea datoriei reziduale. Cu alte cuvinte, în momentul în care, în cadrul procedurii, se ajunge la executarea silită, debitorul nu va mai avea o datorie ulterioară. De asemenea, în cazul falimentului personal, pentru toţi cei care au fost deja executaţi, se cere eliberarea datoriei reziduale dacă, prin valorificarea imobilului, se recuperează 40-50% din creanţă".

În ultima perioadă, au fost bancheri care au spus că Legea dării în plată intră în conflict cu Legea insolvenţei persoanelor fizice.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. este nevoie de legea falimentului personal! nu mi-e clar de ce s-a aprobat aceasta lege iar normele metodologice nu sunt gata. si-au bagat bancile coada?

    Corect! Ce sens mai are legea darii in plata in acest context?

    1. nu inteleg. de ce ar fi disonante cele 2 legi?

      pentru ca prevederile sunt diferite pentru speta in cauza, legea falimentului personal nepermitand evacuarea ca prim pas ci ca ultim, din cate stiu eu.

      Se pare ca functionari BNR nu pierd nicio stirela care sa isi puna comentariile instigatoare si mincinoase. Rusine

      dar legea falimentului personal nu te scapa de datorii decat pe termen limitat 5 ani, pe cand legea darii in seama te scapa imediat de datorii. iti poti relua viata, de ce omul sa nu aiba optiunea sa aleaga intre cele 2? imi pare rau, dar raspunsul tau nu raspunde la intrebarea de ce ar fi opuse cele 2 legi.

      legea falimentului personal, cred ca, daca in 5 ani nu ai posibilitatea de redresare, te cam scapa de toate datoriile.

      nu e normal sa scapi de orice datorie prin darea in plata decat daca esti caz disperat. altfel trebuie sa iti respecti obligatiile contractuale. legea darii in plata este pomana pentru multi iresponsabili care au crezut ca locuintele sunt "gratis". au platit pentru ele sume pe care nu stiau sa le numere. nici nu au vazut vreodata banii aia. bancile au acceptat pentru ca stiau ca atat timp cat acesti oameni vor fi apti de munca, vor plati.  

      Alo postacule!!! O sa ti vina randul sa tremuri ..... Mizerii care v ați vândut sufletul pentru tartorul mason,..

    Unde naibii ajungem ?

    Facem o intelegere, inclusiv ca persoane fizice sa zicem, si apar fel de fel de legi, care de care mai extremiste ca datornicul sa nu mai plateasca sau sa-ti de a altceva in loc de ce -i-ai imprumutat.

    Pe banii cui de fapt ? 

    1. iarasi corect. legea nu ar trebui sa fie retroactiva. cred ca scrie si in constitutie.

      daca nu ati observat deja, parlamentarii nostri sunt niste "poeti", nu prea se pricep la nimic si iau niste decizii aiurea pe care apoi sunt nevoiti sa le corecteze, prin legi noi, reexaminari, CC. lipsa lor de pregatire se poate observa din discursurile lor.

      Se pare ca functionari BNR nu pierd nicio stirela care sa isi puna comentariile instigatoare si mincinoase. Rusine!

      zic sa iti pauza vreo 3 luni de la postat si sa mergi intr-o calatori de regasire interioara. vezi unde ajungi. te finantam noi, astia cu credite, ca si asa finantam sistemul bancar romanesc si prin externalizare sistemele bancare din intreaga Europa.

    Falimentul personal este o prostie de lege care ajuta doar bancile si prelungește agonia viitorului executat! Singura lege corecta este cea a darii in plata!

    citesc si constat cum postacii bancilor au inceput sa atace Parlamentul. mergeti prea departe baietilor

    in lipsa de argumente bagati fraza cu postacul? :))

    Mdah...O marea pacaleala? In ce fel de tara traim? Legea a fost publicata in MO din 26 iunie 2015, urmand sa intre in vigoare pe 26 decembrie 2015. Nu au fost in stare sa emita Normele Metodologice de aplicare in 2 luni (cum era prevazut, pana la 26.08.2015); nu au fost in stare nici in 6 luni! Asta este STAT DE DREPT? Despre ce vorbim? Fara sa mai pun in discutie ca in lege nu se pevedea posibilitatea ca persoana/persoanele care au "concurat" la falimentul unei persoane fizice sa li se angajeze raspunderea (inclusiv penala, daca erau indicii/dovezi). Nu sunt jurist, insa Romania cred ca se remarca intr-un mod inedit, vadit negativ. Tara tuturor posibilitatilor: sa emiti o lege, sa o publici in Monitorul Oficial si apoi sa nu mai o aplici...poate niciodata. Legea salarizarii unice a bugetarilor? Aproape aceeasi poveste, doar ca aceea era un simplu proiect, pentru NAIVI...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb