SUTE DE PROTESTATARI ÎN FAŢA GUVERNULUI Întârzierea subvenţiilor a scos în stradă crescătorii de bovine şi ovine

Ziarul BURSA #Companii / 3 aprilie 2015

Întârzierea subvenţiilor a scos în stradă crescătorii de bovine şi ovine

Daniel Constantin: "Subvenţia pe cap de animal - plătită doar la ovine, deocamdată"

Crescătorii de bovine şi ovine au protestat, ieri, în faţa Guvernului, faţă de întârzierea la plata subvenţiilor şi diminuarea subvenţiei pe cap de animal.

Aceştia mai sunt nemulţumiţi de tergiversarea aprobării Normelor metodologice la Legea pajiştilor, astfel încât primăriile să poate încasa în continuare subvenţii, deşi nu au animale, lipsa unei strategii naţionale pentru producătorii mici şi mijlocii de lapte, care vor fi scoşi de pe piaţă odată cu eliminarea cotelor de la 1 aprilie 2015, obligativitatea ca explicaţiile sa capete personalitate juridică, pericolul dublei impozitări prin atestatul de producător şi carnetul de producător, monopolul deţinut de medicii veterinari de liberă practică, acest fapt îngrădind posibilitatea crescătorilor de animale de a-şi alege medicul veterinar, precum şi de birocratizarea excesivă.

Protestatarii au venit, în Piaţa Victoriei, cu talăngi, fluiere şi vuvuzele şi au cerut demisia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

Aceştia au afişat bannere pe care au scris: "Constantine, nu uita, suferim din cauza ta"; "Ponta, oaia ta e acasă, nu lua pielea de pe-a noastră", "Extratereştii Ponta şi Constantin, plecaţi de pe planeta noastră", precum şi desene cu un lup în blană de oaie. Protestatarii au scandat "Hoţii, hoţii", "Demisia" şi "Constantine, nu uita, azi îţi vrem demisia".

După discuţii cu reprezentanţii fermierilor, ministrul Agriculturii a anunţat că subvenţia pe cap de animal a fost plătită crescătorilor de ovine, iar plata aferentă pentru crescătorii de bovine va fi efectuată săptămâna viitoare. Domnia sa a dat vina pe "cauze externe" pentru întârzierea acestor plăţi.

"I-am asigurat pe crescătorii de ovine că plăţile au fost deja făcute. Am demonstrat acest lucru prin ordinele de plată. Parte din fermieri încaseseră deja sumele respective, parte din ei îi vor găsi astăzi sau mâine în conturile lor, depinde foarte mult de transferul care se face din trezorerie sau din băncile comerciale", a arătat Constantin.

Acesta a adăugat că, până la Paşti, vor fi plătite şi subvenţiile pentru bovine.

"Ne-am angajat în faţa crescătorilor că, până la sărbătorile pascale, vor avea subvenţiile şi pentru bovine. Pentru crescătorii de bovine, vom primi datele luni, iar săptămâna viitoare vor fi făcute viramentele pentru acestea", a asigurat Constantin.

El a motivat întârzierile la aceste plăţi prin "cauze externe", respectiv accesul restricţionat la baze de date.

"Fondurile au fost disponibile în conturile Ministerului Agriculturii, numai că procedura prin care am avut acces la baze de date a făcut să avem această uşoară întârziere. Există cauze externe. Accesul pe care Agenţia de Plăţi l-a avut la baza de date a fost restricţionat o anumită perioadă. Pentru crescătorii de ovine am primit datele ceva mai devreme", a explicat ministrul Agriculturii.

Constantin a arătat că a mai discutat cu fermierii despre începerea în toamnă a campaniei de vaccinare pentru aşa-numita boală a "limbii albastre", despre reglementări mai stricte privind certificatul de producător şi despre exportul de carne în ţările arabe.

Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine, a spus că, în urma discuţiei cu Daniel Constantin, unele probleme au rămas nerezolvate.

Domnia sa a declarat, potrivit Agerpres: "În urma discuţiilor pe care le-am avut cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, am reuşit să obţinem rezultate favorabile în ceea ce priveşte aprobarea Normelor metodologice la Legea pajiştilor, Legea fondurilor de vânătoare şi eliminarea întârzierilor la plata subvenţiilor. Au rămas încă în discuţie probleme legate de pericolul dublei impozitări prin atestatul de producător şi carnetul de producător, dar şi de monopolul deţinut de medicii veterinari de liberă practică, acest fapt îngrădind posibilitatea crescătorilor de animale de a-şi alege doctorul. Am stabilit ca, în perioada următoare, să ne întâlnim cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, ai Ministerului Finanţelor şi ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pentru a clarifica aceste aspecte. În orice caz, de acum încolo n-o să mai stăm liniştiţi. O să menţinem o stare de presiune pe factorii de decizie, până când problemele cu care ne confruntăm vor fi rezolvate".

La începutul şedinţei de Guvern de ieri, premierul Ponta s-a arătat deranjat de faptul că Ministerul Agriculturii a întârziat plata subvenţiilor pe cap de animal, deşi avea fondurile necesare, arătând că fermierii au dreptate să protesteze, şi i-a solicitat ministrului de resort să le explice că, între timp, subvenţiile au fost plătite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb