SYMMETRICA: Apelarea la montatori ai pavelelor nespecializaţi, una dintre cele mai frecvente greşeli

Elena Deacu
Companii #Construcţii / 3 iunie 2015

Apelarea la montatori ai pavelelor nespecializaţi, una dintre cele mai frecvente greşeli

Una dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac românii este apelarea la montatori ai pavelelor nespecializaţi, lucru prin care îşi asumă riscul unui proiect neprofesionist, arată producătorul de pavele, borduri şi rigole vibropresate pietonale şi carosabile Symmetrica.

Potrivit companiei, astfel, printre cele mai importante aspecte pe care un montator nespecializat nu le poate asigura se numără incapacitatea de a oferi garanţie pe lucrarea respectivă, precum şi cunoştiinţele sale minime asupra pieţei.

"Spre deosebire de montatorii nespecializaţi, cei profesionişi au dreptul şi posibilitatea de a acorda garanţie şi, în plus, aceştia cunosc produsele existente pe piaţă şi pot preveni riscurile ce apar la montaj - pante insuficiente, tăieturi şi ruperi de model. Mai mult, datorită cunoştiinţelor sale asupra domeniului în care activează, un montator profesionist poate sfătui clientul referitor la întreţinerea şi exploatarea pavajului", a declarat Rabei Ovidiu, Director Tehnic al Symmetrica.

Conform reprezentantului companiei, înainte de angajarea unui montator, orice client ar trebui să se informeze cu privire la experienţa şi profesionalismul persoanei cu care urmează să lucreze, printr-o serie de întrebări referitoare la materialele ce vor fi folosite, părerea sa de ansamblu asupra proiectului, dar şi modalitatea în care urmează să efectueze lucrarea.

Nu în ultimul rând, clientul are dreptul să solicite un portofoliu de lucrări anterioare, precum şi recomandări de la foştii clienţi.

"Deşi acest aspect nu se regăseşte în majoritatea proiectelor, este important de reţinut că un montaj corect include o parte de proiectare, ceea ce implică colaborarea cu un arhitect peisagist specializat", a menţionat Rabei Ovidiu.

Totuşi, în lipsa acestuia se poate apela la un cadru tehnic - un maistru sau inginer constructor, cu ajutorul căruia se va realiza o schiţă în care vor fi trecute dimensiunile aleilor şi trotuarelor, se va stabili modul de colectare a apelor pluviale şi evacuarea lor, precum şi tipul de pavaj ce urmează a fi folosit.

În ceea ce priveşte selecţionarea tipului de pavaj, reprezentanţii Symmetrica atrag atenţia clienţilor asupra criteriilor ce trebuie avute în vedere înainte de achiziţie. Astfel, Rabei Ovidiu menţionează că pavajul se alege în funcţie de arhitectură (forma şi culorile produselor trebuie să fie în armonie cu elementele geometrice şi culorile din mediul înconjurător) şi în funcţie de destinaţie (trafic greu sau trafic uşor).

Odată stabilite aceste detalii, montatorul va putea începe procesul de montaj al pavelelor, plecând de la pregătirea terenului, montarea bordurilor, aşternerea nisipului şi finalizând cu montajul propriu-zis al pavajului.

Potrivit specialiştilor Symmetrica, etapa care necesită cea mai mare atenţie este chiar pregătirea terenului, care implică îndepărtarea stratului vegetal, a materiilor organice din săpătură, nivelarea acesteia şi asigurarea pantei de scurgere, împrăştierea şi compactarea stratului suport.

Pentru a evita eventuale neplăceri la finalul lucrării, precum lipsa necesarului de material, Symmetrica sugerează să se ţină cont de coeficientul de pierdere de circa 1-3% la borduri şi 3-5% în cazul pavajului, dar şi de coeficientul de îndesare la nisip şi balast care poate ajunge la 30-40%.

Symmetrica este o companie 100% românească, producătoare de pavele, borduri şi rigole vibropresate pietonale şi carosabile, într-o gamă variată de forme şi culori. Aceasta a fost înfiinţată în 1994 de Florentina-Mihaela Stanciu (60% din acţiuni) şi Florin-Cristinel Stanciu (40% din acţiuni).

Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Vereşti, judeţul Suceava, urmată apoi de unităţile de producţie de la Podu Iloaiei, judeţul Iaşi (2010), şi Bolintin Vale, în apropiere de Bucureşti (2011), Prejmer - Braşov (2012) şi Cociu - Bistriţa-Năsăud (2012).

Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele şi borduri se numără Arena Naţională, parcul balnear din staţiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcări cu pavele ecologice în Bucureşti etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de străzi, trotuare şi parcuri ecologice din întreaga ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb