Talibanii eliberează 235 de ostatici în Afganistan

Cristina Radu
Internaţional / 9 august 2017

Talibanii eliberează 235 de ostatici în Afganistan

Talibanii au eliberat 235 de ostatici dintr-un sat aflat din nordul Afganistanului. În această zonă se presupune că au fost masacraţi în jur de 50 de civili alături de insurgenţi ai statului islamic, a transmis astăzi un oficial, potrivit The Nation.

Guvernul afgan a trimis forţe speciale în sat, potrivit oficialilor, deoarece s-a temut că insurgenţii talibani şi islamici au luat familii ostatice după masacrarea a zeci de civili. Purtătorii de cuvânt din guvernele centrale şi guvernele provinciale au spus că au crezut că insurgenţii au ţinut ostatici o parte dintre locuitorii satului Mirzawalang.

Luptătorii din cele două grupuri au ucis sâmbătă circa de 50 de bărbaţi, femei şi copii din cartierul Sayad din provincia nordică Sar-e Pul, după ce au învins miliţia susţinută de guvern în urma unei bătălii care a durat 48 de ore, potrivit oficialilor din provincie.

Purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei, Zabifullah Amani, a afirmat: "235 de persoane, inclusiv femei şi copii, au fost eliberate din Mirzawalang ca urmare a medierii dintre locuitorii bătrâni şi oficialii provinciali...Au fost evacuaţi în siguranţă în oraşul Sar-e Pul, dar încă există un număr necunoscut de oameni ostatici acolo".

Purtătorul de cuvânt al ministerului apărării, Dawlat Waziri, a declarat pentru AFP: "Un număr necunoscut de persoane au fost luate ostatice...Forţele de comandă au fost desfăşurate în zonă, forţele aeriene survolează aria în acest moment, în timp ce comandanţii de la sol sunt ocupaţi cu planificarea recapturării văii...Operaţiunea de relocare a văii va avea loc în curând, iar teroriştii vor plăti pentru crimele lor".

Dawlat Waziri a socotit numărul morţilor de la atrocitatea de sâmbătă ca fiind 34, dar Zabihullah Amani, purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei din Sar-e Pul, a spus că 50 de persoane au fost ucise. Majoritatea morţilor erau şiiţi, conform sursei.

Purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei a afirmat că zeci de luptători talibani şi ai statului islamic se află sub conducerea unui comandant taliban local, ce susţine că este loial statului islamic şi a lansat joi un atac coordonat asupra zonei. Potrivit lui Amani, aceştia au învins sâmbătă poliţia locală afgană, înainte de a ucide civilii.

Purtătorul de cuvânt al guvernului afgan, Sediq Sediqi, a declarat pentru AFP că este dificil de aflat numărul de civili ţinuţi ostatici şi a spus că "Preşedintele Ashraf Ghani a instruit pe toată lumea să facă tot ce e posibil pentru a-i apăra pe aceşti oameni".

Verificarea informaţiilor din zonele sărace, muntoase din Afganistan, inaccesibile din cauza luptelor şi a comunicării neregulate, este dificilă, AFP neputând ajunge în sat. Zabihullah Amani a declarat pentru AFP: "Din moment ce satele sunt izolate, nu putem confirma noi crime ale teroriştilor...150 de familii sunt ţinute ostatice acolo".

Talibanii au confirmat capturarea Mirzawalang, însă au negat acuzaţiile că au ucis civili. Talibanii şi luptătorii statului islamic s-au ciocnit în Afganistan în ultimii doi ani, dar sursele de securitate spun că s-au alăturat în trecut pentru a lovi forţele afgane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb