Tampiza renunţă la "LukOil", dar nu şi la România

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 16 ianuarie 2013

După ce aproximativ zece ani a făcut parte din conducerea "LukOil" România, ocupând, mai întâi, funcţia de director general şi, în ultimii doi ani, în calitate de consilier al preşedintelui "LukOil" Rusia pe proiectele de la noi, Constantin Tampiza pleacă din companie, dar nu renunţă la România.

Domnia sa ne-a spus, degajat, că nu mai este angajat al societăţii petroliere încă de la începutul acestui an, declarându-ne: "Nu mai vreau să fiu angajat al vreunei societăţi. Am o vârstă şi vreau să lucrez de acasă. Voi sta mai mult cu nepoţelele mele, am un mic proiect pe agricultură - 100 de hectare de livadă şi o baltă cu peşte pe 500 de hectare -, pe care l-am dezvoltat ca pe un hobby. Nu voi mai fi angajat, să fiu nevoit să merg zilnic la birou şi să fiu monitorizat, dar voi face consultări pentru unele companii energetice. În prezent, sunt în negocieri cu trei astfel de societăţi, care s-au arătat încântate să colaboreze cu mine. Ceea ce vă pot spune în mod sigur este că nu voi părăsi România. A fost o plăcere deosebită să lucrez la < LukOil > şi mai ales să lucrez în România. O ţară ca aceasta, cu un aşa potenţial de investiţii în domeniul energiei, nu mai există în Europa, cu excepţia Rusiei. Promovez cu plăcere proiectele energetice din România investitorilor străini".

"LukOil" este una dintre cele mai mari companii private din Rusia, în domeniul combustibililor şi energiei, având o cifră de afaceri anuală de peste 100 miliarde dolari. Grupul "LukOil" include 300 de companii, care îşi desfăşoară activitatea în 37 de ţări din întreaga lume. Activitatea corporaţiei constă în explorarea şi extracţia de hidrocarburi, producerea de produse petroliere şi de energie, exploatarea terminalelor de export ţiţei şi a unei largi reţele de staţii de distribuţie a carburanţilor.

"OAO LukOil" a fost înfiinţată în noiembrie 1991, prin fuzionarea a trei întreprinderi producătoare de petrol din Siberia Occidentală - "Langepasneftegaz", "Urayneftegaz" şi "Kogalymneftegaz". Cu acestea au fuzionat şi rafinăriile de petrol din Perm şi din Volgograd.

"OAO LukOil" exportă ţiţei şi produse petroliere pe pieţele din Europa, SUA, Asia, Africa şi America Latină.

În prezent, compania are patru rafinării mari în Rusia şi alte trei în Europa de Est (Ucraina, Bulgaria şi România).

Cu un număr mediu de 3.460 de salariaţi, "LukOil" România a înregistrat, în 2011, o cifră de afaceri de 5,45 miliarde lei, având o pierdere de peste 115 milioane de lei, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Într-un interviu pe care ni l-a acordat în urmă cu circa un an, domnul Tampiza ne-a spus că investiţiile capitale pe care compania le-a făcut în România, de când a intrat pe piaţa noastră, se ridică la peste 1 miliard de dolari. "În domeniul protecţiei mediului, am investit circa 230 de milioane de dolari", ne-a mai spus domnia sa.

"LukOil" acordă o mare atenţie şi proiectelor de generare a energiei din surse alternative.

În urmă cu peste un an, în ajunul celei de-a 20-a aniversări, "LukOil" a intrat într-o altă etapă de dezvoltare, cu o nouă structură a acţionariatului. După retragerea firmei "ConocoPhilips", acţiunile au fost distribuite unui mare număr de acţionari şi membrilor conducerii companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb