Ministerul Mediului a obţinut, la rectificarea bugetară aprobată marţi de Guvern, credite bugetare în sumă totală de 533,855 milioane lei, a anunţat ministrul de resort, Barna Tanczos, pe pagina sa de Facebook, conform Agerpres.
"Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, din care Ministerul Mediului a obţinut credite bugetare în sumă totală de 533.855.000 lei. Din această sumă repartizăm peste 250 de milioane de lei pentru investiţii, 5 milioane de lei pentru modernizarea staţiilor meteorologice, 5 milioane de lei pentru investiţii în domeniul gospodăririi apelor, respectiv 355 de milioane de lei pentru execuţia lucrărilor cu rol de apărare împotriva inundaţiilor", a detaliat ministrul.
Acesta a subliniat că atragerea fondurilor europene constituie o prioritate pentru minister, şi realizarea investiţiilor menţionate nu mai poate fi amânată.
Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că Guvernul a aprobat rectificarea bugetară, PIB-ul fiind reevaluat la o valoare nominală de 1,17 miliarde de lei, faţă de la 1,11 miliarde de lei la începutul anului.
"Am aprobat rectificarea bugetară pe anul 2021, prima rectificare bugetară pentru acest an. Câteva elemente importante, la baza rectificării stă o reevaluare a PIB, în lumina şi chiar şi a informaţiilor pe care le-am avut astăzi referitoare la creşterea economică, PIB are o valoare nominală acum de 1,17 miliarde, faţă de 1,11 miliarde la începutul anului. (...) În prima parte a anului investiţiile au avut o contribuţie majoră la creşterea PIB. Nu cred că a mai fost un an în care să vedem o astfel de contribuţie, cred că în trimestrul II au avut o contribuţie de peste 5 puncte procentuale, ceea ce arată că investiţiile sunt motorul creşterii economice. Se schimbă estimarea de creştere reală pe care am avut-o la începutul anului, acum mergem pe o estimare de 7% faţă de o estimare iniţială de 4,3% ", a declarat Cîţu, la Palatul Victoria.
Şeful Executivului a precizat că deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, creşte de la "80 de miliarde la 83,8 miliarde" şi acesta, a adăugat el, reprezintă "un deficit bugetar de 7,13 % din PIB, ca procent".