Pădurea nu poate deveni o grădină botanică, iar în toată Europa aceasta va trebui să asigure, dincolo de sechestrarea de carbon sau de protejarea speciilor şi a habitatelor, resursa necesară pentru industrie şi pentru energie, a afirmat, astăzi, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, relatează Agerpres.
"Dincolo de multiplele mesaje alarmiste de pe Facebook, acum pentru prima dată vedem şi studii. Cred că este rolul patronatului, dincolo de clopotele care trebuie trase tot timpul, să vedem şi cifre. Ministerul trebuie să asigure echilibrul între funcţiile pădurii. Vedem ce se întâmplă pe plan mondial şi pe plan european. Echilibrul era tot timpul în mişcare între funcţia de biodiversitate, funcţia economică, funcţia socială. Acum se pune din ce în ce mai mare pe funcţia de biodiversitate, de funcţia de protejare a naturii, a fabricatelor, a speciilor. În acelaşi timp, suntem cu toţii conştienţi că pădurea nu poate deveni o grădină botanică. În toată Europa, pădurea va putea să asigure, dincolo de sechestrarea de carbon, dincolo de protejarea speciilor, dincolo de protejarea habitatelor, resursa necesară pentru industrie, resursa necesară pentru energie. În continuare, în Europa sunt milioane, poate zeci milioane de gospodării care folosesc lemnul ca sursă regenerabilă pentru generarea energiei termice şi electrice, dacă este cazul în anumite situaţii", a menţionat Tanczos.
Ministrul de resort a adăugat că Strategia forestieră naţională se află în acest moment pe masa Ministerului Mediului, iar în această săptămână va intra şi în Guvern.
"Pădurile noastre trebuie să rămână sănătoase pentru a asigura pe termen lung această rezilienţă a schimbărilor climatice. Pădurile noastre trebuie să rămână sănătoase, pentru că trebuie să asigure resursa de lemn pentru industrie şi pentru cetăţeni, pe termen lung. Motiv pentru care această Strategie forestieră pe care o avem pe masa ministerului şi, în această săptămână, şi pe masa Guvernului, trebuie să asigure această sustenabilitate, rezilienţă şi echilibru între cele trei funcţii ale pădurii. Trebuie să avem la aceeaşi masă toţi factorii care vor binele pădurii şi care vor binele industriei, care vor binele habitatelor şi vor să contribuie la acest demers pe termen mediu şi lung", a spus demnitarul.
Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn organizează, în perioada 28-29 septembrie, conferinţa cu tema "Smart Green Industry: Potenţial verde pentru o industrie a viitorului".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2022, 13:49)
recunosc ca unguroiul are vorbe de duh , dar aia cu ursii in cismigiu le bate pe toate chiar daca nu sint de acord cu exterminarea lor .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2022, 16:16)
Sa-i explice cineva la analfabetul asta ca "industria" nu produce oxigen si ca noi nu putem respira "industrie"...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2022, 17:03)
Bai cimpanzeule unguresc padurea este plamanul Europei.. Produce oxigen sa nu murim asa ca pentru producerea energiei aveti carbune, gaze, apele curgatoare si centralele atomice...?Asa ca de paduri nu va atingeti mai UDMR istilor...