TANCZOS BARNA: "SUMAL 2.0 a scos la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă transportate şi procesate ilegal"

S.B.
Miscellanea / 31 martie 2021

"SUMAL 2.0 a scos la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă transportate şi procesate ilegal"

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos - SUMAL 2.0 a reuşit să aducă la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă care, până acum, au fost transportate şi procesate ilegal, a afirmat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, într-o conferinţă de specialitate, informează Agerpres.

"SUMAL 2.0 a reuşit performanţa de a aduce la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă care, până acum, au fost transportate şi procesate ilegal. Am reuşit să fiscalizăm practic activitatea din domeniul forestier, pentru că tot ce înseamnă transport legal ajunge într-o companie cu forme legale, iar acea companie va trebui să dea socoteală şi în faţa organelor de control fiscale despre ce a făcut cu acele cantităţi de masă lemnoasă cumpărate. De la 10.000 - 11.000 de avize emise zilnic am ajuns la 15.000 - 16.000. Avem rezultatele urmăribile în funcţie de fenomenele meteorologice, în funcţie de sărbători... De asemenea, avem această posibilitate de a urmări de la punerea în valoare până la prima procesare tot traseul. Este un sistem mai complex decât SUMAL 1.0 şi oferă mult mai multe informaţii. Următorul pas pentru noi este să creăm acea unitate de elită în cadrul Gărzii Forestiere care va fi capabilă, pe baza acestor date, să genereze nişte analize de risc, astfel încât să se meargă punct ochit - punct lovit, de pe o zi pe alta, la o societate comercială unde se presupune că se desfăşoară activităţi ilegale", a explicat oficialul.

Acesta a adăugat că România are o problemă reală, "pentru că, în momentul de faţă, vinde masă lemnoasă foarte mult pe picior, în sensul că acele cantităţi nu sunt măsurate cu exactitate".

"Sunt cantităţi estimate, iar estimarea dă o marjă de eroare de 1%, 2%, 5%. SUMAL 2.0 este un pas uriaş şi are nevoie de sprijinul cetăţenilor ca să vină cu acele sesizări prin Inspectorul Pădurii prin care majoritatea transporturilor de pe drumurile publice să fie anunţate, verificate", a precizat ministrul Mediului.

SUMAL 2.0, platformă ce va deveni funcţională începând din data de 31 ianuarie 2021, obligă la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum şi însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară.

Un sondaj derulat de Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn, cu suportul de comunicare al Fordaq - Comunitatea Forestierilor, arată că opt din zece operatori economici (83%) din sectorul industriei lemnului anticipează blocaje majore în activitate, odată cu implementarea, începând cu data de 31 ianuarie 2021, a noului SUMAL 2.0.

În acest sens, trei sferturi (75%) dintre respondenţi consideră că extinderea controlului prin SUMAL 2.0 pe întreg lanţul de industrializare şi comercializare este o orientare greşită a controlului şi o risipire a resurselor. În viziunea acestora, controlul eficient este la prima punere pe piaţă, de la pădure la primul depozit.

De asemenea, 83% dintre operatori susţin că vor avea blocaje semnificative în activitate, dintre care 49% estimează o afectare a activităţii în proporţie de 10% - 50% pe 1-3 luni, iar 34% vorbesc despre o afectare a activităţii de peste 50% şi blocaje pe termen lung cu efecte sistemice asupra industriei lemnului.

Sondajul de specialitate a fost realizat pe baza unui chestionar completat de 339 de profesionişti ai lemnului de pe întregul lanţ valoric: ocoale silvice (32%), operatori din sectorul de exploatare forestieră (27%), industria de prelucrare a lemnului (24%), transportatori (3%), operatori din lanţul de comercializare şi utilizatori de materiale lemnoase (14%).

O altă serie de date analizate de Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn, consultate recent de AGERPRES, au evidenţiat faptul că stocul de lemn de foc "pe picior" din pădurile României a crescut cu 133 milioane metri cubi, între cele două cicluri ale Inventarului Forestier Naţional - IFN (2012 - 2018), iar cifra de afaceri a industriilor bazate pe lemn a depăşit şase miliarde de euro, echivalentul a 3,5% din PIB.

Vodafone România a organizat, miercuri, o conferinţă online în cadrul căreia au fost prezentate planurile companiei în ceea ce priveşte implicarea în protejarea mediului înconjurător şi a pădurilor, potrivit Agerpres.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb