Ţara noastră a intrat pe lista scurtă a hackerilor de top

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #IT / 9 aprilie 2013

Ţara noastră a intrat pe lista scurtă a hackerilor de top

Terorismul informatic a devenit o mare problemă pentru guvernele lumii după ce în ultimele 6 luni mai multe instituţii importante au fost atacate de hackeri. Vestea cu adevărat proastă este că şi ţara noas-tră a intrat pe lista scurtă a celor care se ocupă cu criminalitatea cibernetică. Fiecare atac masiv îndreptat împotriva unor instituţii din SUA sau Europa Occi-dentală produce pagube şi în ţara noas-tră. La sfârşitul săptămânii trecute, Israelul a fost vizat de un atac informatic, care a fost blocat în timp util datorită progreselor făcute în ultimul an de către autorităţi. În aceeaşi perioadă de timp, pagina de internet a CFR Marfă a fost blocată. Atacul informatic asupra site-ului companiei feroviare a fost făcut de un grup denumit IRAN Cyber Army 2012, iar cel din Israel a fost revendicat de grupul de hackeri Anonymous, între cele două grupări neexistând în acest moment nicio legătură dovedită.

Agenţiile de presă au relatat că grupul de hackeri Anonymous a anunţat sâmbătă un atac important împotriva site-urilor israeliene, cu obiectivul "ştergerii Israelului din spaţiul cibernetic", în solidaritate cu poporul palestinian. Atacul a afectat pentru scurt timp site-urile premierului, ministerelor Apărării şi Educaţiei, dar şi pe cel al Biroului Central de Statistică. Doar site-ul Ministerului Educaţiei a fost blocat mai mult timp, "din cauza unei probleme tehnice care a fost reparată", adaugă aceeaşi sursă, fără alte precizări. Pagube sunt "mai mult sau mai puţin inexistente", a dat asigurări profesorul Yitzhak ben Israel, fondatorul unui Centru naţional împotriva infracţionalităţii cibernetice, aflat în subordinea Biroului premierului Benjamin Netanyahu. "Anonymous nu are capacitatea şi nici obiectivul să distrugă infrastructuri esenţiale din ţară. Dacă aşa ar fi stat lucrurile, nu ar fi anunţat acest lucru dinainte", a declarat profesorul, apreciind că grupul caută mai degrabă să relanseze dezbaterea asupra conflictului israeliano-palestinian. În opinia lui Guy Mizrahi, un cofondator al Cyberia, o agenţie de consultanţă şi pentru protecţia datelor, site-urile israeliene sunt supuse unui "atac important" de mai multe zile. Grupul Anonymous a lansat deja un atac, în noiembrie, împotriva a numeroase site-uri israeliene şi a afirmat că a blocat sau "golit" aproximativ 700 de site-uri, în semn de protest faţă de o ofensivă militară israeliană împotriva Fâşiei Gaza.

La sfârşitul anului trecut şi începutul lui 2013 mai multe ţări au fost afectate de un atac cibernetic masiv. Adresele de e-mail şi parolele unor oficiali britanici, americani şi din cadrul NATO au fost postate pe Internet în urma unui atac informatic, al grupului de hackeri Anonymous, îndreptat împotriva site-ului agenţiei Stratfor. Nici ţara noastră nu a fost ocolită atunci, chiar ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica a declarat că atacurile sunt tot mai sofisticate: "România, în ultima perioadă - şi vă spun că ultima perioadă este doar ceea ce s-a dat publicităţii - a fost ţinta unui atac informatic de proporţii. El nu a existat până acum în perioada aceasta pe care noi o supraveghem şi de când au fost înfiinţate instituţii care supraveghează atacurile cibernetice. (...) Atacurile au devenit din păcate din ce în ce mai sofisticate, ele ducându-se de la o zonă care era o zonă economică explicită gen atacuri asupra site-urilor băncilor către o zonă economică şi politică". Pericolul atacurilor informatice a fost scos în evidenţă şi de directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior. În raportul "SRI în era informaţională" unde este expusă viziunea strategică a SRI pentru perioada 2011- 2015, mesajul directorului acestei instituţii conţine ample trimiteri către acest nou pericol. De altfel, în şedinţa CSAT din 5 februarie s-a discutat pe marginea acestei chestiuni fiind adoptate măsuri de contracarare. În ultimul an, SRI a identificat activităţi derulate de entităţi cibernetice ostile care urmăresc obţinerea accesului la reţele informatice de interes naţional, culegerea de informaţii confidenţiale, informaţii de politică externă a României, resursele naturale, politica în Zona Mării Negre, politica în domeniul economic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb