Ţara noastră trebuie să plătească corecţii financiare în valoare de un miliard de euro din cauza problemelor descoperite de Curtea Europeană de conturi (CCE) în proiectele implementate din fonduri europene în sistemul de achiziţii, arată sursele de presă.
Potrivit acestora, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a explicat că ţara noastră trebuie să plătească din cauza problemelor din sistemul de achiziţii, şi nu pentru fraudele făcute de beneficiarii proiectelor.
Mai exact, CCE subliniază, în raportul prezentat săptămâna trecută la Luxemburg, că neregulile aparţin, de fapt, autorităţilor române. Concret, beneficiarii fondurilor europene au fost îndrumaţi greşit de către funcţionari, mai precizează sursele citate.
"Suma nu se plăteşte în acest an. Trebuie până în 2015. De fiecare dată când cerem sume la rambursat, trebuie să facem o corecţie. Cele găsite de Comisia Europeană în 2009 - 2011 au dus la această corecţie, în special pe zona de achiziţii publice. Din păcate, în cazul în care sistemul nu va funcţiona, pot să apară şi alte corecţii financiare", a atenţionat Eugen Teodorovici, conform surselor de presă.
Alocarea fondurilor structurale şi de coeziune rambursate României în perioada 1 ianuarie -7 noiembrie 2013 a ajuns la peste 2,6 miliarde de euro, potrivit unui comunicat remis recent de Ministerul Fondurilor Europene (MFE). Suma menţionată a fost rambursată în contul proiectelor derulate de beneficiarii din sectorul public şi privat.
CCE a constatat că sistemul privind fondurile de dezvoltare rurală în România este "ineficace", iar procedurile de achiziţii publice prezintă numeroase nereguli, potrivit unui raport privind exerciţiul financiar 2012. Raportul a descoperit erori şi în ceea ce priveşte includerea de TVA neeligibil în cheltuielile eligibile.