Micii producători pot comercializa produse primare, cum ar fi brânză sau carne, fără restricţie, până la 1 ianuarie 2008, potrivit unui ordin emis de Autoritatea Naţională Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin care se prelungeşte perioada de graţie acordată fermierilor.
Ordinul emis de ANSVSA prelungeşte până la sfârşitul anului perioada de graţie acordată fermierilor care vând produse primare de origine animală (lapte, brânză, ouă, carne de pasăre sau miere).
Fostul preşedinte al ANSVSA, Marian Avram, a emis un ordin potrivit căruia micii producători nu aveau voie să vândă produse primare decât pe raza localităţii de origine. Măsura trebuia să intre în vigoare din 18 ianuarie 2006, dar în urma controverselor stârnite, Avram a dat o derogare pentru şase luni, timp în care ţăranii mai au voie să vândă fără restricţii.
Actualul preşedinte al Autorităţii, Radu Roatiş, a anunţat că se vor stabili anumite norme de igienă pe care ţăranul trebuie să le respecte dacă vrea să vândă produse de origine animală. Astfel, producătorul trebuie să asigure trasabilitatea produselor (controlul pe tot lanţul de producţie), pentru a nu fi afectată sănătatea consumatorului.
Perioada de graţie acordată fermierilor este valabilă şi pentru înregistrarea acestora la Autoritatea Veterinară. Pentru a se înregistra, ţăranul trebuie să depună o cerere la Direcţia Sanitar - Veterinară din judeţ, care să cuprindă date despre numele producătorului, activitatea desfăşurată, tipurile şi cantităţile de produse supuse vânzării directe şi locurile de vânzare directă a produselor primare.
Inspectorii veterinari sunt obligaţi ca, cel puţin o dată pe an, să controleze modul în care producătorul obţine şi comercializează produsele. Dacă se constată că nu sunt respectate cerinţele sanitar - veterinare, inspectorii pot interzice producătorului să mai vândă până la remedierea deficienţelor.