Târgul de Crăciun din Zagreb: O călătorie în inima tradiţiilor croate

FOGOR ALEXANDRA
Internaţional / 28 decembrie 2023

Târgul de Crăciun din Zagreb: O călătorie în inima tradiţiilor croate

Topul târgurilor de Crăciun europene (Episodul IX)

Odată cu sosirea sezonului festiv, oraşul Zagreb, capitala Croaţiei, devine gazda unuia dintre cele mai impresionante şi încântătoare târguri de Crăciun din Europa. Acest eveniment spectaculos transformă centrul istoric al oraşului într-un paradis al luminilor strălucitoare, mirosurilor îmbietoare şi atmosferei pline de bucurie. Pentru turiştii care îl vizitează, Târgul de Crăciun din Zagreb oferă nu doar produse tradiţionale şi suveniruri frumoase, ci şi o călătorie în istoria şi cultura vibrantă a acestui oraş.

Istoria oraşului Zagreb datează încă din Evul Mediu, când două aşezări rivale - Kaptol şi Gradec - s-au unit pentru a forma oraşul modern. Astăzi, centrul istoric, Gornji Grad, păstrează farmecul arhitectural al vechilor străzi pietruite, bisericilor gotice şi clădirilor baroce. Această atmosferă istorică este perfectă pentru a găzdui un târg de Crăciun autentic, unde tradiţiile vechi şi spiritul sărbătorilor se întâlnesc într-o simfonie a culorilor şi sunetelor.

Printre cele mai cunoscute atracţii turistice din Zagreb se numără Cetatea Lotr¹èak, o fortăreaţă medievală care oferă panorame magnifice asupra oraşului, şi Biserica Sfântul Marcu, cunoscută pentru acoperişul său colorat în stil şah. Piaţa Kaptol şi Piaţa Ban Jelaèić devin puncte centrale ale târgului de Crăciun, unde vizitatorii pot descoperi standuri pline cu suveniruri artizanale, bijuterii lucrate manual şi decoraţiuni tradiţionale.

Bucătăria croată îşi face simţită prezenţa şi în cadrul Târgului de Crăciun şi oferă turiştilor oportunitatea de a savura arome autentice. Specialităţi precum "fritule" (gogoşi croate), "kulen" (salam picant) şi "kobasica" (cârnaţi) îşi aşteaptă cu drag oaspeţii. Vinul fiert şi "rakija" (un tip de ţuică) completează experienţa culinară, şi oferă căldură şi confort în zilele reci de iarnă.

În timpul serilor, atmosfera din Zagreb devine cu adevărat magică, cu iluminatul stradal festiv şi spectacole de lumini care transformă clădirile istorice în poveşti de basm.

Târgul de Crăciun din Zagreb nu este doar o destinaţie turistică; este o călătorie în inima Croaţiei, o incursiune în tradiţii seculare şi un prilej de a împărtăşi bucuria sărbătorilor într-un cadru autentic şi fermecător.

Primul Târg de Crăciun din Zagreb a fost organizat în anul 2002 şi a marcat debutul unei tradiţii care avea să devină una dintre cele mai renumite din Europa. De atunci, evenimentul a crescut în popularitate şi a atras tot mai mulţi turişti din întreaga lume în fiecare an. De aceea, Târgul de Crăciun din Zagreb a primit de mai multe ori titlul de cel mai frumos târg de Crăciun din Europa.

Un aspect distinctiv al Târgului de Crăciun din Zagreb este atmosfera prietenoasă şi caldă, cu numeroase spectacole şi evenimente culturale care au loc pe tot parcursul sezonului. Printre acestea se numără şi numeroase tradiţii locale care adaugă un farmec aparte atmosferei festive.

Târgul de Crăciun din Zagreb marchează începutul sezonului de Advent, care este o perioadă de pregătire spirituală şi anticipare a sărbătorii Crăciunului. În fiecare duminică din timpul Adventului, evenimente speciale au loc în oraş, inclusiv aprinderea candelelor de Advent pe o coroană specială.

O tradiţie populară în Croatia, dar şi în Zagreb în timpul târgului de Crăciun, este folosirea calendarelor de Advent. Fiecare casă şi fiecare stand în târg pare să aibă un astfel de calendar, iar copiii se bucură în fiecare zi să descopere o nouă surpriză sau să deschidă o uşă a calendarului.

Una dintre tradiţiile iubite în timpul târgului este organizarea concertelor de colinde tradiţionale croate. Artişti locali şi internaţionali interpretează melodii festive, aducând împreună comunitatea într-un spirit de bucurie şi comuniune.

Standurile din târg oferă o varietate bogată de mâncăruri şi băuturi tradiţionale croate. Printre acestea se numără "fritule" (gogoşi croate), "kobasica" (cârnaţi), dar şi produse de patiserie tradiţionale şi băuturi calde, cum ar fi vinul fiert şi "rakija" (o băutură alcoolică tradiţională).

Târgul de Crăciun din Zagreb acordă o atenţie deosebită copiilor şi oferă programe de animaţie speciale pentru cei mici. Acestea includ ateliere de creaţie, întâlniri cu Moş Crăciun şi spectacole interactive menite să aducă zâmbete pe feţele celor mici.

Una dintre cele mai impresionante tradiţii este iluminatul spectaculos care transformă oraşul într-un decor de basm. Clădirile istorice, străzile şi pieţele sunt împodobite cu sute de mii de lumini şi decoraţiuni, creând o atmosferă magică.

Aceste tradiţii aduc o notă autentică şi călduroasă târgului şi îl transformă într-un eveniment cu adevărat memorabil pentru localnici şi vizitatori deopotrivă.

Târgul de Crăciun din Zagreb nu este doar o destinaţie turistică; este o călătorie în inima Croaţiei, o incursiune în tradiţii seculare şi un prilej de a împărtăşi bucuria sărbătorilor într-un cadru autentic şi fermecător.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb