Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri, după şedinţa BPC al PNL, că are "vaga senzaţie" că la nivelul comisiei care se ocupă de modificarea Statutului PNL au fost aduşi consultanţi străini din Coreea de Nord care să implementeze "principii democratice sănătoase".
Călin Popescu Tăriceanu a spus: "Am vaga senzaţie că, la nivelul comisiei de revizuire a Statutului, au luat nişte consilieri străini, de prin Coreea de Nord, care au venit cu principii democratice sănătoase care să le implementeze şi la noi. De aceea, în loc să avem parte de o discuţie prealabilă în partid, legată de Statut, legată de posibilele formule de viitor, văd că totul este înconjurat într-un mare mister. Urmează să discutăm într-o manieră expeditivă joi la Delegaţia Permanentă, care probabil o să facă formalitatea să adopte anumite propuneri şi pe care să le supună congresului".
Fostul lider PNL a precizat că a transmis comisiei pentru statut amendamentele privind alegerea tuturor funcţiilor de conducere din partid pe formula votului uninominal, precum şi organizarea de alegeri interne pentru desemnarea candidatului partidului la alegerile prezidenţiale. Totodată, fostul premier a menţionat că a propus înfiinţarea unei comisii interne în PNL care să se ocupe de proiectul de revizuire a Constituţiei, susţinând ideea instituirii unei republici parlamentare.
Călin Popescu Tăriceanu a spus: "Am propus crearea unei comisii interne în PNL care să discute principiile de revizuire a Constituţiei, mă refer în primul rând la arhitectura constituţională, bazându-ne pe o serie de documente care au fost adoptate în ultimul timp - în ultimii ani, 2010 şi 2011 - în cadrul PNL şi care vorbesc fără niciun fel de echivoc despre o construcţie pe care în termeni simpli o putem denumi republică parlamentară".
El a semnalat o serie de "ambiguităţi" în declaraţiile publice făcute în ultima vreme în această privinţă.
"PNL are nevoie de o opţiune, o opţiune fundamentală care să plece de la principii şi să nu se bazeze pe confortul unor persoane în primul rând, aşa cum s-a întâmplat din păcate la revizuirea Constituţiei din 2003", a explicat Tăriceanu, citat de Mediafax.
Fostul premier a mai susţinut că actuala lege fundamentală este una "hibridă", în care este sădită "sămânţa de conflict", lucru confirmat de cele două suspendări din funcţie ale preşedintelui.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, la finalul şedinţei Biroului Politic Central al partidului, că dezbaterea propunerilor pentru modificarea Statutului PNL va avea loc joi în cadrul Delegaţiei Permanente, urmând ca vineri să fie votate în congres: "Am stabilit convocarea pentru joi, la ora 15.00, a Delegaţiei Permanente care va dezbate propunerile de modificare a Statutului. (...) Vineri, începând cu ora 12.00, congresul extraordinar dedicat modificării Statutului şi sâmbătă congresul ordinar care este dedicat raportului de activitate, depuneri de candidaturi, dezbaterilor programatice, alegerea unei noi conduceri".
Liderul PNL a mai precizat că a luat măsurile ca orice propunere de modificare a Statutului să fie înregistrată de către comisia care inventariază aceste solicitări: "Această comisie nu are o funcţie de cenzor, deci comisia nu optează pentru susţinerea unuia sau a altuia dintre amendamente, sau a uneia sau alteia dintre propuneri, comisia nu poate elimina, înlătura, respinge, nicio propunere. Comisia doar le inventariază, le aşază în proiect pentru a putea fi discutate, pe articole, pe teme", a mai explicat Antonescu.
Primarul liberal al Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi fostul vicepreşedinte PNL Vlad Moisescu au anunţat că au propus zece amendamente pentru modificarea Statutului partidului, astfel încât PNL "să nu fie subordonat intereselor şi obiectivelor unei singure persoane".
"Congresul PNL nu este şi nu trebuie să fie o adunare care votează orbeşte în favoarea intereselor unei singure persoane", a susţinut Andrei Chiliman, duminică, într-o conferinţă de presă.
La rândul său, Vlad Moisescu a prezentat amendamentele propuse, printre care şi cele anunţate de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Între acestea se numără alegerea tuturor membrilor Biroului Politic prin vot uninominal, inclusiv a secretarului general al partidului, desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale prin votul tuturor membrilor de partid în cadrul unor alegeri primare, dar şi instituirea unui criteriu de integritate prin care să fie interzisă susţinerea la nivel guvernamental, pentru portofoliile ministeriale, a persoanelor trimise în judecată pentru o faptă penală. Amendamentele au fost înaintate, vineri seară, comisiei pentru Statut a PNL.
1. fără titlu
(mesaj trimis de gabi în data de 19.02.2013, 09:34)
pai comisia de invetariere este cumva secretara de la registratura? stim ca esti destept dl. tariceanu asa ca nu ne dezamagiti?e clar ca vei rupe o parte din pnl, momentul va fi cel in care usl se va destrama, dupa alegerile prezidentiale! vei fi urmatorul prim ministru luaind o mare parte din pdl, ppdd, pnl si vei face alianta cu psd.ai mare sansa sa fi chiarr viitorul presedinte sau prim ministru. dar la primele alegeri antonescu va fi presedinte si daca va folosi serviciile si guvernatorii federali vei fi urmatorul nastase. posibil.
2. Vrabia din mână şi ciorile vopsite de pe gard
(mesaj trimis de Tudor Vasiliu în data de 19.02.2013, 11:35)
Să amendezi Constituţia cu propunerea ca preşedintele României să fie ales de Parlament când ştii sigur că proiectul va fi astfel trântit prin Referendum - acesta este un model de prostie. Acelaşi gând îl avea cândva un om pe care-l preţuiam dar pe care azi nu-l mai înţeleg, e vorba de Valeriu Stoica. "Republica parlamentară" merge doar în ţările în care parlamentarii sunt aleşi bob cu bob de comunităţole locale nemafiote călite în referendumuri pentru te miri ce, pe scurt - în state civile, nu poliţieneşti.
Cum istoria face ca liberalii interbelici să fi fost vânatul preferat al bolşevicilor noştri, s-a creat o posteritate stranie, un fel de oaste a informatorilor băţoşi care n-au acceptat să devină comunişti (membrilor PCR li se "distrugea" dosarul de informator), şi aceea infiltrată de tot felul de dinamovişti de legătură. Nu judec, constat.
A nu-l lăsa pe Antonescu să-şi fructifice şansa, a lui şi a PNL-ului, a nu-i recunoaşte inteligenţa pe motiv că e cea a unui leneş, a nu-i recunoaşte umorul - pe motiv că ce nu înţelegi nu se poate transforma în înţelepciune, ce indubitabil semn de prostie...
Prostia fiind circumstanţa atenuantă la acuzaţia de mârşăvie.
Tudor Vasiliu