Premierul Tăriceanu a cerut miniştrilor Economiei şi Agriculturii să demareze o anchetă, pentru a vedea dacă se justifică intenţia producătorilor din domeniul panificaţiei de a scumpi pâinea şi cere Consiliului Concurenţei să verifice dacă producătorii aplică o "politică de tip cartel". "Am cerut ministrului Economiei şi Finanţelor şi ministerului Agriculturii să facă o anchetă, să vedem ce se întâmplă, pentru că Rompan mereu anunţă măriri. Care este substratul? Ce costuri au crescut, ca ei să justifice o majorare a preţurilor? Trebuie să vedem dacă nu există o politică de tip cartel, şi aici Consiliul Concurenţei are un rol important de jucat. Îl chem să îşi joace acest rol", a declarat, ieri, Tăriceanu.
Premierul a precizat că nu există o lipsă de făină sau de grâu în România. "Este o piaţă liberă pe care fucţionează importuri, se fac inclusiv exporturi. Trebuie să vedem care este motivul pentru care ei vor să decidă, absolut nejustificat, o majorare a preţului", a mai spus Tăriceanu.
Preţul grâului a crescut, în ultima săptămână, cu 0,1 lei/ kilogram, ceea ce va determina scumpirea pâinii în perioada imediat următoare, cel mai probabil până la Paşte, a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu.
"În ultima săptămână, preţul grâului a crescut cu zece bani pe kilogram, până la 1,05 lei/kg, drept pentru care vom asista, în perioada următoare, la o scumpire a pâinii. Fiecare va aplica o anumită creştere, în raport cu costurile de producţie", a spus Popescu. Acesta a estimat că preţul grâului va ajunge la 1,1 lei pe kilogram, până la apariţia noii recolte de grâu.
"Stocurile de grâu au ajuns, în prezent, sub 70 de mii de tone de grâu. Începând din luna martie, cei opt depozitari din România au acces la circa 60 de mii de tone de grâu din rezerva de stat. Ei achiziţionează acest grâu cu 0,75 lei/kg şi ni-l vând nouă cu 1,05 lei/kg. Oricum, nu avem de ales. Chiar dacă suntem în pierdere, suntem obligaţi să producem, pentru că avem datorii la bănci", a menţionat preşedintele Rompan.
Rompan este o asociaţie care reuneşte fabricanţi de produse de morărit, panificaţie, patiserie, biscuiţi şi paste făinoase, furnizori de materii prime şi auxiliare, constructori de utilaje şi echipamente specifice sectorului, cercetători şi proiectanţi, depozitari, distribuitori şi comercianţi.
1. tariceanu cel prost
(mesaj trimis de costel în data de 10.04.2008, 09:09)
taricenu sa verifece mai antai celelalte scumpiri din romania si pe urma sa se eie de brutari .Painea in romania a ramas cel mai ieftin produs dar daca guvernanti vor continua politica aceasta atunci foarte multe brutarii se vor ichide si vor ramane companiile alea mari iar pretul la paine va creste ca la gaze;petrol;energie;apa..
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de giani în data de 10.04.2008, 09:10)
BUUUUUNA