Tăriceanu cere Concurenţei să verifice dacă scumpirea pâinii este rezultatul unei politici de cartel

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 10 aprilie 2008

Tăriceanu cere Concurenţei să verifice dacă scumpirea pâinii este rezultatul unei politici de cartel

Premierul Tăriceanu a cerut miniştrilor Economiei şi Agriculturii să demareze o anchetă, pentru a vedea dacă se justifică intenţia producătorilor din domeniul panificaţiei de a scumpi pâinea şi cere Consiliului Concurenţei să verifice dacă producătorii aplică o "politică de tip cartel". "Am cerut ministrului Economiei şi Finanţelor şi ministerului Agriculturii să facă o anchetă, să vedem ce se întâmplă, pentru că Rompan mereu anunţă măriri. Care este substratul? Ce costuri au crescut, ca ei să justifice o majorare a preţurilor? Trebuie să vedem dacă nu există o politică de tip cartel, şi aici Consiliul Concurenţei are un rol important de jucat. Îl chem să îşi joace acest rol", a declarat, ieri, Tăriceanu.

Premierul a precizat că nu există o lipsă de făină sau de grâu în România. "Este o piaţă liberă pe care fucţionează importuri, se fac inclusiv exporturi. Trebuie să vedem care este motivul pentru care ei vor să decidă, absolut nejustificat, o majorare a preţului", a mai spus Tăriceanu.

Preţul grâului a crescut, în ultima săptămână, cu 0,1 lei/ kilogram, ceea ce va determina scumpirea pâinii în perioada imediat următoare, cel mai probabil până la Paşte, a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu.

"În ultima săptămână, preţul grâului a crescut cu zece bani pe kilogram, până la 1,05 lei/kg, drept pentru care vom asista, în perioada următoare, la o scumpire a pâinii. Fiecare va aplica o anumită creştere, în raport cu costurile de producţie", a spus Popescu. Aces­ta a estimat că preţul grâului va ajunge la 1,1 lei pe kilogram, până la apariţia noii recolte de grâu.

"Stocurile de grâu au ajuns, în prezent, sub 70 de mii de tone de grâu. Începând din luna martie, cei opt depozitari din România au acces la circa 60 de mii de tone de grâu din rezerva de stat. Ei achiziţionează acest grâu cu 0,75 lei/kg şi ni-l vând nouă cu 1,05 lei/kg. Oricum, nu avem de ales. Chiar dacă suntem în pierdere, suntem obligaţi să producem, pentru că avem datorii la bănci", a menţionat preşedintele Rompan.

Rompan este o asociaţie care reuneşte fabricanţi de produse de morărit, panificaţie, patiserie, biscuiţi şi paste făinoase, furnizori de materii prime şi auxiliare, constructori de utilaje şi echipamente specifice sectorului, cercetători şi proiectanţi, depozitari, distribuitori şi comercianţi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. taricenu sa verifece mai antai celelalte scumpiri din romania si pe urma sa se eie de brutari .Painea in romania a ramas cel mai ieftin produs dar daca guvernanti vor continua politica aceasta atunci foarte multe brutarii se vor ichide si vor ramane companiile alea mari iar pretul la paine va creste ca la gaze;petrol;energie;apa..

    1. BUUUUUNA

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb