Declaraţia Parlamentului prin care se reafirmă rolul şi prestigiul acestuia ca instituţie centrală a democraţiei şi organ reprezentativ suprem al poporului va fi supusă dezbaterii şi votului în plenul comun al celor două Camere săptămâna viitoare, după ce grupurile parlamentare vor formula observaţii sau comentarii, a anunţat Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului.
El a declarat astăzi, citat de News.ro: "Am rugat toate grupurile parlamentare, dacă au observaţii de făcut, să le facă. În momentul de faţă, singura observaţie scrisă pe care am primit-o este din partea vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Cătălin Predoiu. Vreau să nu existe niciun fel de comentariu de lipsă de democraţie la nivelul Parlamentului. Am mai dat încă un termen pentru toate grupurile, să poată să formuleze observaţii sau completări".
La începutul lunii februarie, Tăriceanu a propus conducerii Parlamentului ca plenul reunit să adopte o declaraţie în care sunt criticate Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Ministerul Public şi preşedintele României, după decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) privind Ordonanţa de Urgenţă (OUG) 13. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a cerut atunci amânarea acestei dezbateri.
În ceea ce priveşte oportunitatea respectivei declaraţii, Tăriceanu a spus că ea vine să precizeze "poziţia Senatului în arhitectura constituţională a statului", fiind nevoie ca opinia publică să înţeleagă că Parlamentul este "unica autoritate legiuitoare din România şi alte ingerinţe în activitatea aceasta nu pot fi acceptate".
Tăriceanu a completat: "De asemenea, este de subliniat, pentru că am văzut că sunt instituţii şi persoane, şi aici mă refer la CSM şi la preşedintele Iohannis care par să nu cunoască suficient Constituţia şi principiul controlului şi echilibrului reciproc al puterilor în stat, cât şi principiul separaţiei puterilor în stat, că este nevoie în acest moment de o clarificare pentru opinia publică care trebuie să înţeleagă că Parlamentul este unica autoritate legiuitoare din România şi alte ingerinţe în activitatea aceasta nu pot fi acceptate, aşa cum este precizarea CCR".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 01.03.2017, 14:27)
Si Adrian Severin a fost parlamentar european, deci tot legiuitor, dar pentru ce a facut, a fost cercetat si pedepsit de justitie. Justitia ar trebui sa poata cerceta si pedepsi pe oricine, inclusiv pe parlamentarii romani. Parlamentul face legi, dar nu este procuratura ca sa cerceteze, si nici instanta judecatoreasca ca sa stabileasca daca cineva din guvern este sau nu vinovat.