Tarifele de interconectare ale Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS nu vor fi reduse de la 1 aprilie

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 1 aprilie 2009

Operatorii de telefonie mobilă Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS nu vor reduce tarifele de interconectare începând cu 1 aprilie din cauza reorganizării Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANC).

Decizia privind reducerea tarifelor de interconectare nu a fost semnată de fosta conducere a ANC, iar noua instituţie înfiinţată - Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) nu are încă numită echipa de conducere, un preşedinte şi doi vicepreşedinţi.

Potrivit datelor fostei ANC, prima etapă de ajustare a tarifelor de interconectare pentru operatorii de telefonie mobilă Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS trebuia aplicată începând cu 1 aprilie 2009, cu 60 de zile mai târziu decât termenul iniţial stabilit (1 februarie).

Acel proiect de decizie prevedea scăderea tarifelor maxime pentru serviciile de terminare a apelurilor în reţelele Cosmote şi Telemobil în trei etape, conform unei pante de ajustare de 15 luni, până la atingerea simetriei cu tarifele Orange şi Vodafone la data de 1 iulie 2010. RCS&RDS urma să beneficieze de o pantă de ajustare mai lungă, deoarece a intrat recent pe piaţa telefoniei mobile.

La 1 ianuarie 2009, tarifele de interconectare pentru cei doi mari operatori de telefonie mobilă, Orange şi Vodafone, au fost reduse la 5,03 eurocenţi, faţă de 6,4 eurocenţi în 2008, iar pentru Cosmote şi Telemobil, tariful trebuia să fie de 6,4 eurocenţi, începând cu 1 aprilie, faţă de 8,2 eurocenţi la Cosmote, respectiv de 8,01 eurocenţi la Telemobil în prezent.

RCS/RDS urma să reducă tarifele la 7,21 eurocenţi, la 1 aprilie, comparativ cu 7,43 eurocenţi în prezent.

O a doua etapă de reducere a tarifelor de interconectare va avea loc în 2010, la 1 ianuarie, pentru cei trei operatori minoritari, până la 5,67 eurocenţi - Cosmote şi Telemobil şi 6,4 eurocenţi pentru RCS/RDS. Cea de-a treia etapă va avea loc în 1 iulie 2010, când Cosmote şi Telemobil vor reduce tarifele de interconectare la 5,03 eurocenţi, iar RCS&RDS la 5,67 euroecenţi.

Recent, Vodafone România "şi-a exprimat speranţa" că ANC va pune în practică cerinţele Comisiei Europene cu privire la alinierea tarifelor de interconectare ale operatorilor Vodafone, Orange, Cosmote şi Zapp la nivelul de 5,03 eurocenţi/minut, începând cu 1 aprilie 2009.

"Sperăm că managementul ANC va pune în practică cerinţele Comisiei Europene, în termenul solicitat, arătând, astfel, că nu favorizează anumiţi operatori în detrimentul altora, din motive lipsite de transparenţă, şi de aceea interpretabile. De asemenea, reafirmăm şi cu această ocazie necesitatea de a funcţiona, ca şi industrie, într-un cadru competiţional sănătos, guvernat de reglementări echitabile şi corecte", se menţiona într-un comunicat al companiei Vodafone România.

Potrivit documentului citat, Bruxellesul solicită ferm ANC să alinieze tarifele de interconectare ale operatorilor Vodafone, Orange, Cosmote şi Zapp la nivelul de 5,03 eurocenţi/minut, începând cu data de 1 aprilie 2009.

Guvernul a adoptat recent proiectul de ordonanţă privind înfiinţarea ANCOM, iniţiat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în data de 11 martie 2009. Acesta prevede restructurarea şi trecerea sub control parlamentar a autorităţii de reglementare a pieţei de telecomunicaţii, conform cerinţelor europene.

Până în prezent, Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANC) a fost subordonată Guvernului şi s-a aflat în coordonarea primului-ministru prin cancelaria acestuia.

Potrivit actului normativ, conducerea ANCOM, formată dintr-un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, va fi numită de către preşedintele României, la propunerea Executivului, şi nu va putea fi demisă decât în circumstanţe excepţionale.

Pe 29 ianuarie 2009, Comisia Europeană a atras atenţia autorităţilor de la Bucureşti printr-o scrisoare de punere în întârziere - prima etapă a acţiunii de infrigement - asupra faptului că au fost încălcate prevederile Directivei 2002/21/CE privind cadrul de reglementare comun pentru reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice.

Comisia Europeană a constatat nerespectarea obligaţiei de garantare a independenţei Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul comunicaţiilor şi a invitat Guvernul să răspundă în două luni la scrisoarea amintită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb